Cukrář.cz

Reklama



MORAVSKÝ POHÁR 2007 - Bzenec

fiogf49gjkf0d

Moravský pohár, pro úplnost dodejme že cukrářský, se ve svém pátém pokračování přemístil do královského města Bzence, vévodící oblasti proslulého vinného kultivaru Bzenecká lipka.
Místní SOŠ, Vyšší odborná škola a SOU, spoluzakladatel Moravského poháru, se svými soutěžními počiny dokázala nejednou  zapsat do prostoru nejvyšších příček vrcholových českých soutěží a obdobně je možno hovořit i v souvislosti s mezinárodními úspěchy, včetně olympijských met.
5. ročník Moravského poháru jí byl příležitostí k rozšíření uvedených úspěchů o cennou trofej dobrého pořadatele.

Osobně jsem měl ještě v oku obrazy kulinářských výrobků z lednových a únorových soutěží v italském Rimini, tvořené mladými potomky renesančních mistrů, a na Bzenec jsem si brousil tužku hezky do špičata.
K mé novinářské profesi náleží předsevzetí, že když  si někdo vezme za své do názvu soutěže vložit, v tomto případě název historické země Česka, bere tak tím na sebe odpovědnost zemského významu, a že je nutno takovému úmyslu přikládat pozornost nejvyšší, a to za pomoci přísnějšího metru.
Leč soutěžní výrobky umístěné ve vestibulu školní budovy, se mému předsevzetí staly smirkovým plátnem, jež obrousilo prostřednictvím kvality soutěžních exponátů můj, v dobrém úmyslu míněný, kritický náhled na soutěž nesoucí ve svém názvu Moravský pohár.

5.ročník soutěže cukrářských dovedností s mezinárodní účastí sestával ze tří základních soutěžních úkolů:

1. slavnostní výrobek - jedno nebo víceposchoďový dort libovolného tvaru do hmotnosti 5-ti kg  na volné téma a degustační vzorek.
Degustační vzorek do hmotnosti 0,500 kg musel být zhotoven ze stejných surovin a chuťově odpovídat slavnostnímu dortu. Zdobení nebylo podmínkou.

2. čtyři druhy dezertů – od každého druhu 6 kusů + 3 kusy na degustaci. Stanovená hmotnost do 40 g u jednoho kusu.

3. Malý dekorační výrobek z jedlých materiálů (např.modelovací hmoty, čokolády, griliáže, karamelu, plastického cukru apod.)

Soutěžící připravovali výrobky v časovém limitu 10-ti hodin v cukrářské dílně školy. ( 1. den 7 hod., 2.den 3 hod. ). Tvorba probíhala podle vlastních receptur a soutěžící předali hodnotící komisi surovinové složení všech výrobků a nákres dortu.
Účastníci soutěže si mohli přivézt korpusy dortu, případně dezertů a modelovací hmoty. Pro zhotovení dekoračního výrobku byla možnost dovezení těch částí, které nebylo možné zhotovit na místě (např. z důvodu delší doby tuhnutí apod.). Zákaz se týkal dovozu hotových ozdob na slavnostní výrobek včetně dezertů. Do součásti hodnocení spadalo i naplnění časového limitu odbornou prací.
Soutěž byla určena pro žáky 2. a 3. ročníků učebního oboru CUKRÁŘ. Jednotlivé školy zastupoval vždy jeden soutěžící.
Výkon vlastní práce probíhal v anonymitě pod vylosovanými čísly před zahájením soutěže.

Uspořádat vůbec nějakou soutěž je velmi náročné. Mimo jiné i z důvodu české "přesoutěžovanosti". Pro příklad nechoďme daleko. Zhruba za týden začíná největší česká juniorská pódiová akce GastroJunior v Brně. Po ní přijde na řadu největší národní výstavní soutěž juniorů a seniorů  GastroHradec. Předtím a poté probíhají v okolních státech Česka i ve vzdálenějších zemích velká gastroklání kam míří mnozí naši jednotlivci včetně týmů. Předchozí věty slouží jako prolog té pozitivní skutečnosti, že bzenečtí organizátoři v této všeobecné soutěžní nahuštěnosti dokázali přivést do svých školních ochozů na dosavadní poměry Moravského poháru, rekorní počet čtrnácti účastníků. Na jeho početnější hodnotě ubralo náhlé odřeknutí badenských (A) a žďárských cukrářských zástupců. Tento rekord nepřísluší pouze kvantitě, ale i kvalitě. To je už avšak rozšířená zásluha mnohých faktorů, mezi něž patří i parodoxně zmiňované narůstající soutěžní kvantum.

Kromě toho lze příčinu tohoto druhu pozitiva považovat i jako dozrání časového období od možnosti výjezdu do zahraničí včetně exploze informatiky, v jejímž duchu dospěla nová generace progresivních pedagogů, která této a při mých zahraničních zkušenostech mohu na vlastní odpovědnost říci, pracím mnohdy už i světové úrovně, vtiskla ve spolupráci talentu, píle a neotřelosti pohledu svých  svěřenců osobitou pečeť svých představ. Nebylo by na místě nezmínit se i jednom velmi významném faktu, který posouvá soutěžní úroveň v Česku urychleně kupředu.  Tím je, a opět paradoxně, snížený nárůst mladé populace včetně krize učňovského školství. Tento stav má následný dopad i v početní redukci školských zařízení. Každému členu školského personálu je zřejmé, že soutěžní úspěch je tím nejdunivějším úderem reklamního tamtamu, který zvěstuje kvalitu úrovně školy do hodně daleka a usnadňuje tím i snadnější nábor dnes úzkoprofilového žactva.
Je to boj mezi školami samotnými a z toho vyplývající bytí či nebytí každé z nich, v níž je návaznost i zisku živobytí. I to je onen bičík, který umí popohnat koníka snahy a z ní vyplývajícího nárůstu jakosti kvality. Všechno tak jaksi souvisí se vším a 5. roční Moravského poháru toho byl názorným příkladem.

Zleva O. Mrázková, P. Koutná, L. Slámová

  1- Pavlína Koutná     - zlato SŠ PaS Brno   280 bodů
  2- Lenka Slámová   - stříbro VOŠ Bzenec  240.67
  3- Oldřiška Mrázková  - bronz SŠ HaO U.Hradiště 236,67
  4- Veronika Boháčová - bronz SŠ HaG Frenštát p.R. 223.67
  5- Markéta Fojtíková   - bronz SOŠ J.S. Vsetín  198.67
  6- Petra Musiolová  - bronz SŠ SS Ostrava Hrab. 178,00
  7- Katarína Szalayová  - bronz ZSŠP Bratislava  170.67
  8- Marek Kolařík  - diplom SOU GaP Praha 9  161,67
  9- Veronika Palová  - diplom ISŠ COP Val. Meiříčí 149.67
10- Andrea Kučová  - diplom SŠ OaS Klimkovice 141.33
11- Aneta Vybíralová  - diplom SŠ HaS Kroměříž  135.67
12- Helena Suttnero  - diplom SOŠ Znojmo  118.00
13- Pavlína Horáková  - diplom SŠP Smiřice  100.67
14- Marie Šindelářová  - diplom SŠ GaS Frýdek-Místek  78.67

Předsedkyní hodnotí poroty byla Eliška Dernerová, která označila za velké plus letošního ročníku kvalitní připravenost soutěžících, které dobře sekundovala organizační úroveň bzenecké školy. Navíc tento ročník doznal určité změny v propozicích, kdy do soutěžního zadání byl zařazen nový prvek pod názvem dekorační výrobek, vytvářející druhý tvarově menší "podmonument", lze též i říci dominantu č.2.
Návštěvnický náhled se nemusel podmínečně krýt s výroky poroty, protože ta hodnotila i chuť výrobků, která byla návštěvnickým inkognitem.
Předsedkyně nám přiblížila náhled členů poroty na soutěžní výrobky a motivaci jejich bodového hodnocení.

1. místo - Pavlína Koutná, 3. ročník - zlato - SŠ potravinářská a služeb, Brno

  

  

Dort trojúhelníkového tvaru, s růžovou orchidejí v hnědém přelivu.

Práce Pavlíny Koutné měla výrazný odstup od ostatních. Její priorita byla v chuti, dezertu a kvalitě zpracování dortu, kdy všechny uvedené položky se nacházely ve vzácné vyváženosti. Výrazná přednost oproti soupeřům spočívala zejména v chuti dezertů. Samotné dortové apetito mělo příjemnou aromatickou šťavnatost. Svou bodovou roli u exponátů sehrála i barevná vizáž tohoto dortu, kdy odstín barev jemným přelíváním vytvářel vyrovnanou pohybovou harmonii.

  

2. místo - Lenka Slámová, 2. ročník - stříbro - VOŠ, SOŠ, a SOU,  Bzenec
Slavnostní dort ve tvaru slzy s karamelovým květem a glazurovým motýlem. Ovocné a čokoládové dezerty.
Domácí účastnice výrazně zabodovala kvalitně a nápaditě zhotoveným monumentem, který výrazně dominoval celku soutěžního díla. (Osobně se mně vynořuje v pozadí školící know how Marie Kučerové, zdejší vrchní mistrové, držitelky mnoha medailí za vynikající ztvárnění monumentových exponátů, pozn. red.)
Rozdíl mezi prvním místem a druhým, rozhodl trochu nižší chuťovou kvalitou dezertů a jejich vizuální stabilitou.

  

 

3. místo - Oldřiška Mrázková, 3. ročník - SŠ hotelová a obchodní, Uherské Hradiště

Oválný tvar, ořechový korpus, potažený modelovací hmotou.

3. místo bylo obsazeno především zásluhou vynikajícímu zpracování dezertů, které se vyznačovaly perfektním provedením ozdob a dohotovením výrobků. Body u práce hradišťské soutěžící byly poníženy trochu nižší kvalitou jejich chuti. Nebýt této drobnosti, zcela určitě by do Uherského Hradiště putovala medaile vyššího lesku.

vrchní mistrová Marie Kučerová a ředitel Emil Ševčík

Marie Kučerová, vrchní cukrářská mistrová při místní bzenecké škole nás zavedla do soutěžního zákulisí, jehož počátek byl již v listopadu minulého roku při setkání zástupců partnerských škol ze Bzence, Brna a Kroměříže, podílejících se na pořádání Moravského poháru rotačním systémem.
Jejich přítomnost byla doplněna i o předsedkyni poroty a v konsensu byla dotvořena definitivní podoba propozic a organizačních náležitostí.
Praktická organizační příprava se započala ihned po Novém roce, s odesláním pozvánek a propozic 5. ledna s termínovou vratkou do 29. ledna. Toto datum potvrdilo účast 16 škol včetně rakouské partnerské výukové instituce v Badenu, která se nakonec z účasti omluvila, stejně jako i žďárská škola. Počet 15 - 17 účastníků je optimální, respektive už na početním dorazu, z důvodů prostorových kapacit pořadatelské školy.
Pro bzenecké organizátory se stal 5. ročník Moravského poháru jejich prvou organizační reprízou, kdy v tomto rotačním běhu tří škol se ujali pořádají role již podruhé.

 

4. místo, bronz - Veronika Boháčová

  

5. místo, bronz Markéta Fojtíková

  

6. místo, bronz - Petra Musiolová


7. místo, bronz - Katarína Szalayová/SK

Ředitel školy Emil Ševčík, strategický "kardinál Richelie" úspěchů bzenecké školy, vyslovil uspokojení z průběhu a výsledků soutěže, které odvozuje od reakcí účastníků a návštěvníků toho pohárového ročníku. Dodal, že vizážová a dle vyjádření poroty i chuťová úroveň přímo koresponduje i s výukovým záměrem jeho školy.
Ředitel přenesl svůj pohled od Moravského poháru do běžné praxe, pro kterou by měla být kvalita soutěžních výrobků v nejbližším budoucnu přínosem ve zvýšení úrovně jejího prodejního artiklu.

Zbývá dodat několik slov epilogu. Snad lze říci, že 5. ročník Moravského poháru s definitivní platností zaujal pevnou polohu směru, který si spojenečtí organizátoři vytýčili při zrodu této moravské cukrářské soutěže.
Hledání optima, boj s drobnou nuancí organizačních překážek a vychytávání nezbytných mušek, již doufejme překročilo svůj práh a v otevřeném prostoru možností již bude moci být tvůrčí i organizační energie upřena na výstavbu soutěžního nadstandardu.
Nad celým pětiletým cyklem se vznáší otazníkový stín, jak dále  má vypadat pořadatelský systém. Název soutěže Moravský pohár je typem open systému pro účastníky a  původní pořadatelská dvojice se rozrostla na pořadatelské trio. Byla již zmíněna nadměrná konkurence soutěží jak v samotném Česku, tak i v okolním zahraničí, která ubírá sil jak pořadatelům, tak i samotným soutěžícím.
Je tedy otázka zde dosavadní systém tří organizátorů ponechat i do budoucna, či rozšířit o další moravské školy, zejména o ty, které nějaké menší soutěže pořádají. Tím zužitkovat jejich organizační průpravu a jimi pořádané  soutěže lehkých vah přetvořit do  jednoho supergiganta.
Pomocným návodem možná může být dnes už zaběhnutý systém velkých obchodních řetězců či průmyslových aglomerací, vytvářející v přirozeném (jistěže mnohdy i vynuceném) rámci globalizace velká uskupení, která podávají i větší výkon. Čas na tuto úvahu se nabízí v podobě jednoho roku, kdy příštím pořadatelem bude brněnská Charbulka.



Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.