Reklama |
Jak vznikaly pražské mandle a pralinkyCukrář Pralin opojen nesmírným povděkem a udělenou objednávkou,uháněl dlouhými kroky ulicí Paliais a zmizel zakrátko v Rue d°Escalier.U Pralinů v dílně zakrátko vše ožilo.Cukrář Pralin ihned vyčistil svůj jediný měděný kotel a přinesl si pytel dřevěného uhlí,cukr a mandle a začal nově objednané cukrovinky vyrábět.Stoje u pečící trouby,sledoval pražení velkých vybraných mandlí.Když se do zlatova upražily,přebral je na tabuli,aby v nich nebyla žádná spálená.Mezi tím dal do kotle vařit cukr,do kterého přidal lusk vanilky a jakmile cukr udělal bublinky(neboli řetěz),hodil do něj přebrané mandle a míchal s nimi tak dlouho ,až cukr na nich odumřel.Potom obalené mandle na sítě prosel a zbylý prosetý cukr znovu rozpusil v kotli.Mandle do něj znovu hodil a míchal s nimi dokud nedostaly krásnou červenou barvu a lesk.Takto upravené mandle přikryl čistou látkou,aby se zapotily a udržely stálý lesk.Quel coup de bonneur - vše šlo dobře.Vychladlé mandle vloižil do papírového sáčku a spěchal do paláce Royal,kde za každou libru obržel tři franky.Druhého dne došla z královského paláce radostná zvěst:Šéfkuchař královské kuchyně uznal Váš výrobek za znamenitou pochoutku a doporučil se svolením královské výsosti,aby takto upravený mandlím bylo dáno jméno "Pralines Louis XV.".Přitom bylo králem nařízeno,aby tzto dezertní bonbóny byly každý den pokládány na královskou tabuli.Uvážíme -li,že tenkrát při nedokonalosti cukru a nářadí byl vyroben tento dobrý artikl,který se ještě dnes,povíc jak 250 letech vyrábí a konzumuje musíme přiznat,že to byl od nepatrného cukráře epochální a velice pozoruhodný vynález. V Anglii a Francii bylo ponecháno praženým mandlím původní znění"Pralines"a takto je uctívaná památka slavného,zbohatlého a velice oblíbeného,francouzského cukráře Pralina. Od tohoto pojmenování se odvozují ve Francii všechny druhy baditů,cukrových bonbónů a kandovaného ovoce.U nás pod názvem praliné hmota nebo pralinkové bonbóny se nabízí mandlová nebo nugátová hmota či fondantové krémové bonony potažené čokoládou a původním pralinkám říkáme pražené mandle. Před válkou se výrobou dezertních bonbónů zabývala řada cukrářů.Například ve Vyškově byla proslulá velkovýroba pralinek Adolfa Jánského.Cukrárna u Jánských i nadále pokračuje ve výrobě jemného cukrářského pečiva a věřme,že se i vrátí ke své slavné tradici.Zatím ale bohužel pralinkové dezerty pouze dovážíme od několika západních firem a je to snad i tím,že mandle,nebo lístkové ořechy v cukrářských výrobcích používáme jen zřídka.Pro zajímavost,nebo také pro eventuálního zájemce uvedu dále několik historických receptů jemných dezertních bonbónů.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 4. prosince 2024
svátek slaví Barbora, zítra Jitka Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |