Cukrář.cz

Reklama



GASTROHRADEC 2006 - 2. část - Zázračná trefa Radmily Čermákové

fiogf49gjkf0d

Radmila Čermáková, cukrářka hotelu International Brno a.s. se svým vítězstvím v 11. ročníku cukrářské soutěže GATROHRADCE zařadila do elitní skupiny lidí, kteří se mohou honosit označením  veni, vidi, vici, neboli přišel, viděl, zvítězil.
Být poprvé v životě na cukrářském klání a navíc v městě soutěžní gastronomie Hradci Králové, není pro dotyčného vůbec jednoduché, a dokonce na akci takového významu zvítězit a stát se na první soutěžní pokus mistryní republiky, je dílo nad kterým zůstává rozum stát. V takové podobě se odehrál myšlenkový záznam který proběhl hlavou paní Radmily, když uslyšela výrok tohoto znění mající souvislost s její osobou.
Pokud bychom si přehráli pozpátku celý předsoutěžní děj v případě novopečené mistryně, našli bychom  souvislosti, které této skutkové podstatě udílejí ráz věcné logiky.
Pokud budeme hovořit o letošním překvapení družstva Hotelu International  Brno a.s. na letošním GASTROHRADCI, bude se vír událostí točit kolem, v pozadí stojící, šedé eminence Miroslavu Husákovi, členu Kuchařského národního týmu ČR, nositeli stříbrné medaile M.D. Rettigové a držiteli vícero drahých kovů z kuchařských soutěží, který je dobře obeznámen s úskalími soutěžních  vystoupení, které měl v možnosti opakované podoby vícekrát okusit na vlastní kůži. Jeho poznatky převedené do soutěžní praxe vytvářely nosný pilíř úspěchu týmu.

Tvůrčí inspirace tvorby prvního dortu vznikla při pohledu na zákusek vyrobený v cukrářské kuchyni brněnského Internationalu, který se Radmila Čermáková snažila vícero způsoby inovovat a při jejích cukrářsko-alchymistických pokusech se podařilo vyvinout dortovou hmotu specifických vlastností, kterou se v případě hradecké přípravy rozhodla použít jako tvůrčí podklad pro soutěžní výrobek. Čokoládový dort, jedna třetina požadovaného úkolu nese znaky osobitého zpracování čerpajícího z více než desetileté cukrářské praxe mající svůj počátek v teoretické průpravě na odborné potravinářské škole na Charbulově ulici a v praktické výuce v hotelu International v Brně.
Ozdoby na dortu nesou stopy rukopisu hotelového kolegy Kamila Mošnera který byl Radmiliným průvodcem světem dozdobovacích úkonů, kdy v přípravě společným okem přeměřovali každý detail, úhel tvarů, proporční rozměry a sladění celkové dortové vizáže.
Podoba druhého dortu v době přípravy měla u pozdější mistryně republiky oporu v mediální digitální a tištěné sféře, z které čerpala cukrářka tvůrčí inspiraci, kterou použila jako podklad a konečnou podobu přizpůsobila vlastním poznatkům a fantazii. Nápad samovolně tvořil další nápad, řád inspirace rostl geometrickou řadou zrealizovaných úkonů. Hradec je jak známo soutěží výstavní, kdy se podstata zadání provede v přípravě a v samém působišti dokompletuje. Přeprava exponátu obnáší však transportní vzdálenost desítky či i případnou stovku kilometrů a tvůrce musí počítat při převozu nejenom s jízdními vibracemi, ale i s teplotními okolnostmi, ne vždy shodnými s technologickými vlastnostmi soutěžního výrobku. Proto při zhotovování, v Radmilině případu dortů musí tvůrce při technologické tvorbě mít na zřeteli nejenom konečný efekt působnosti zvolené surovinové hmoty, ale i její schopnost transportní zátěže, kdy oba faktory ne vždy shodných vlastnosti, je nutné v zájmu obou úkonů sladit do optimální podoby.
Podoba třetího dortu paní Čermákové vyplývala z kalkulace barevné pestrosti, která čerpala z úsloví "do třetice všeho dobrého".
Jeden dort doznal bílého vzezření, druhý se vyznačoval černým nádechem a protože jaro svoji definitivní přítomnost stvrzuje pestrou paletou svěžích barev, rozhodla se cukrářka z hotelu pod Špilberkem  jeho barevnou podobu odít do růžového hávu. Leč námět inspirace a nekompromisnost soutěžního zadání jsou prvky ne vždy jdoucí jedním směrem. Tato nesnáz se projevila zrovna v povinnosti použití rozdílnosti surovin pro každý soutěžní exponát. Radmila ve snaze o maximum možného při zhotovování prvých dvou dortů málem vystřílela veškerou surovinovou munici a zjišťovala, že zásobník zbylých možností zeje prázdnotou. Cukráři budou s jistotou znát jméno paní Blaženy Přichystalové, která odvedla obrovské penzum práce na cukrářském poli a jejíž jméno je spojeno s hotelem International. Její přítomnost v souvislosti s výrobou soutěžních dortů spolu s dalšími kolegy znovu pozměnila surovinové složení tak, aby splňovalo nejen funkční význam, ale též i odpovídalo soutěžní legislativě.
Růžová barva vybízí k doplňkové ozdobě mající podobu krásného květu. Pojem krásna květeny se v představě cukrářky Čermákové pojí s romantikou exotických dálav deštných pralesů prosycených krásou květů orchidejí. Hlas nitra duše byl realizován do podoby květů, jež obdržely ozdobný dekór, který umocňoval celkový umělecký dojem.
Růžový dort je na obvodu své základny obtočen marcipánovým copem tmavé barvy. Třičtvrtě hodiny před brzkým ranním odjezdem se mírně vyspaným očím zjevilo, že tento zdobící prvek se tak trochu stává rušivým elementem soutěžního díla. Cop byl proto odstřižen a tvorba pletence se začala konat od samého počátku. Čas v takovýchto horkých okamžicích umí natáhnout své běhy rázně zdlouha. Naštěstí jízdní doba z Brna do Hradce Králové po klikatých silnicích zřídka kdy umožňujících předjíždění trvá téměř dvě hodiny, což bylo dostatečnou dobou aby rukodělné tvorba za jízdy na koleně  z gruntu poopravila  zdobící prvek do příslušné  podoby odpovídající přísnému náhledu celého týmu.
Individuální práce cukrářky Radmily Čermákové s kolektivním pozadím spolupracovníků hotelu International a.s. Brno na čele s podporu jeho vedení slavila triumf nevídaného rozměru, který je potvrzením dlouhodobé kvality a nápaditosti práce jeho restauračního zařízení a velikým závazkem do budoucna.
Vzhledem k meteorickému vzlétnutí do soutěžních výšin International týmu Brno, kdy kromě Radmily Čermákové dosáhlo toto soutěžní těleso dalších významných úspěchů, došlo k rozhodnutí napsání ucelené samostatné reportáže,  a k jejímu zveřejnění v následujících dnech.

 

 



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.