�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GASTROHRADEC 2006 - 2. st - Zzran trefa Radmily ermkov

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 25.04.2006
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=840

Radmila ermkov, cukrka hotelu International Brno a.s. se svm vtzstvm v 11. ronku cukrsk soute GATROHRADCE zaadila do elitn skupiny lid, kte se mohou honosit oznaenm veni, vidi, vici, neboli piel, vidl, zvtzil.

fiogf49gjkf0d

Radmila ermkov, cukrka hotelu International Brno a.s. se svm vtzstvm v 11. ronku cukrsk soute GATROHRADCE zaadila do elitn skupiny lid, kte se mohou honosit oznaenm  veni, vidi, vici, neboli piel, vidl, zvtzil.
Bt poprv v ivot na cukrskm kln a navc v mst soutn gastronomie Hradci Krlov, nen pro dotynho vbec jednoduch, a dokonce na akci takovho vznamu zvtzit a stt se na prvn soutn pokus mistryn republiky, je dlo nad kterm zstv rozum stt. V takov podob se odehrl mylenkov zznam kter probhl hlavou pan Radmily, kdy uslyela vrok tohoto znn majc souvislost s jej osobou.
Pokud bychom si pehrli pozptku cel pedsoutn dj v ppad novopeen mistryn, nali bychom  souvislosti, kter tto skutkov podstat udlej rz vcn logiky.
Pokud budeme hovoit o letonm pekvapen drustva Hotelu International  Brno a.s. na letonm GASTROHRADCI, bude se vr udlost toit kolem, v pozad stojc, ed eminence Miroslavu Huskovi, lenu Kuchaskho nrodnho tmu R, nositeli stbrn medaile M.D. Rettigov a driteli vcero drahch kov z kuchaskch sout, kter je dobe obeznmen s skalmi soutnch  vystoupen, kter ml v monosti opakovan podoby vcekrt okusit na vlastn ki. Jeho poznatky peveden do soutn praxe vytvely nosn pil spchu tmu.

Tvr inspirace tvorby prvnho dortu vznikla pi pohledu na zkusek vyroben v cukrsk kuchyni brnnskho Internationalu, kter se Radmila ermkov snaila vcero zpsoby inovovat a pi jejch cukrsko-alchymistickch pokusech se podailo vyvinout dortovou hmotu specifickch vlastnost, kterou se v ppad hradeck ppravy rozhodla pout jako tvr podklad pro soutn vrobek. okoldov dort, jedna tetina poadovanho kolu nese znaky osobitho zpracovn erpajcho z vce ne desetilet cukrsk praxe majc svj potek v teoretick prprav na odborn potravinsk kole na Charbulov ulici a v praktick vuce v hotelu International v Brn.
Ozdoby na dortu nesou stopy rukopisu hotelovho kolegy Kamila Monera kter byl Radmilinm prvodcem svtem dozdobovacch kon, kdy v pprav spolenm okem pemovali kad detail, hel tvar, proporn rozmry a sladn celkov dortov vize.
Podoba druhho dortu v dob ppravy mla u pozdj mistryn republiky oporu v mediln digitln a titn sfe, z kter erpala cukrka tvr inspiraci, kterou pouila jako podklad a konenou podobu pizpsobila vlastnm poznatkm a fantazii. Npad samovoln tvoil dal npad, d inspirace rostl geometrickou adou zrealizovanch kon. Hradec je jak znmo sout vstavn, kdy se podstata zadn provede v pprav a v samm psobiti dokompletuje. Peprava expontu obn vak transportn vzdlenost destky i i ppadnou stovku kilometr a tvrce mus potat pi pevozu nejenom s jzdnmi vibracemi, ale i s teplotnmi okolnostmi, ne vdy shodnmi s technologickmi vlastnostmi soutnho vrobku. Proto pi zhotovovn, v Radmilin ppadu dort mus tvrce pi technologick tvorb mt na zeteli nejenom konen efekt psobnosti zvolen surovinov hmoty, ale i jej schopnost transportn zte, kdy oba faktory ne vdy shodnch vlastnosti, je nutn v zjmu obou kon sladit do optimln podoby.
Podoba tetho dortu pan ermkov vyplvala z kalkulace barevn pestrosti, kter erpala z slov "do tetice veho dobrho".
Jeden dort doznal blho vzezen, druh se vyznaoval ernm ndechem a protoe jaro svoji definitivn ptomnost stvrzuje pestrou paletou svch barev, rozhodla se cukrka z hotelu pod pilberkem  jeho barevnou podobu odt do rovho hvu. Le nmt inspirace a nekompromisnost soutnho zadn jsou prvky ne vdy jdouc jednm smrem. Tato nesnz se projevila zrovna v povinnosti pouit rozdlnosti surovin pro kad soutn expont. Radmila ve snaze o maximum monho pi zhotovovn prvch dvou dort mlem vystlela vekerou surovinovou munici a zjiovala, e zsobnk zbylch monost zeje przdnotou. Cukri budou s jistotou znt jmno pan Blaeny Pichystalov, kter odvedla obrovsk penzum prce na cukrskm poli a jej jmno je spojeno s hotelem International. Jej ptomnost v souvislosti s vrobou soutnch dort spolu s dalmi kolegy znovu pozmnila surovinov sloen tak, aby splovalo nejen funkn vznam, ale t i odpovdalo soutn legislativ.
Rov barva vybz k doplkov ozdob majc podobu krsnho kvtu. Pojem krsna kvteny se v pedstav cukrky ermkov poj s romantikou exotickch dlav detnch prales prosycench krsou kvt orchidej. Hlas nitra due byl realizovn do podoby kvt, je obdrely ozdobn dekr, kter umocoval celkov umleck dojem.
Rov dort je na obvodu sv zkladny obtoen marcipnovm copem tmav barvy. Titvrt hodiny ped brzkm rannm odjezdem se mrn vyspanm om zjevilo, e tento zdobc prvek se tak trochu stv ruivm elementem soutnho dla. Cop byl proto odstien a tvorba pletence se zaala konat od samho potku. as v takovchto horkch okamicch um nathnout sv bhy rzn zdlouha. Natst jzdn doba z Brna do Hradce Krlov po klikatch silnicch zdka kdy umoujcch pedjdn trv tm dv hodiny, co bylo dostatenou dobou aby rukodln tvorba za jzdy na kolen  z gruntu poopravila  zdobc prvek do pslun  podoby odpovdajc psnmu nhledu celho tmu.
Individuln prce cukrky Radmily ermkov s kolektivnm pozadm spolupracovnk hotelu International a.s. Brno na ele s podporu jeho veden slavila triumf nevdanho rozmru, kter je potvrzenm dlouhodob kvality a npaditosti prce jeho restauranho zazen a velikm zvazkem do budoucna.
Vzhledem k meteorickmu vzltnut do soutnch vin International tmu Brno, kdy krom Radmily ermkov doshlo toto soutn tleso dalch vznamnch spch, dolo k rozhodnut napsn ucelen samostatn reporte,  a k jejmu zveejnn v nsledujcch dnech.

 

 


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku