Cukrář.cz

Reklama



GASTROHRADEC 2005 1. místa - 2. část

fiogf49gjkf0d

Po univerzální reportáži z 10. ročníku GASTROHRADCE, ve které jsme přinesli stručný souhrn  děje ve všech kategoriích, nastupuje dneškem seriál analýz na 1. místech. Následující den přineseme rozbor výrobků na 2. místech a posléze těch, které se umístily na místech třetích.

Reportáž o soutěžních pracích kolegů kuchařů naleznete na našem druhém portálu www.gastronews.cz.

Pavlína Berzsiová bývalá členka národního týmu, držitelka týmové zlaté medaile z olympiády r. 88´, dlouholetá hodnotící komisařka, předsedkyně cukrářské poroty juniorů a seniorů na GASTROHRADCI 05´se s námi podělila o postřehy z letošního 10. ročníku hradecké soutěže.

Čím se vyznačovala práce absolutní vítězky 10. ročníku GASTROHRADCE?
Její tvorba splnila požadavky moderního soutěžního výrobku, který obsahoval všechny náležitosti, co se v dnešní době pod tímto pojmem rozumí. Každý moučník měl samostatnou mísu. Navíc splňoval přesně ty požadavky, které jsou na moučník současnosti kladeny, tj. byl lehký, měl omáčku včetně vkusné ozdoby a byl optimálním dovážením hlavního jídla. Dort byl udělán ve stylu, opět musím použít slovo moderní, čili moderního designu, což vytváří účinný dojem. V autorčině tvorbě nechyběly suroviny, které spoluvytváří tvůrčí hit dneška, tzn. čokoláda, karamel.

Najdeme nedostatek ve vítězné tvorbě?
V tomto případě určitě ne podstatný. Pokud bychom vzali úplně ten nejpřísnější metr, tak snad lze poukázat na potřebu při krájení dortu při jeho tvaru a členění. Ale to je všeobecný výstavní problém.

Cukrář senior 1. místo - Anna Baštýřová

  • Smažený skořicový banán  podávaný na ovocné omáčce jac-fruit  s oplatkou ze třinového cukru.
  • Rýžový knedlíček s kokosovým mlékem doplněný pralinkou ze zeleného čaje.
  • Výběr moderních asijských dezertů z destinace Singapur
  • Váleček z bílé čokolády plněný kokosovou pěnou na omáčce z ananasu doplněný tradičním rýžovým cukrátkem
  • Arašídový dezert z bílé a hořké čokolády na mangové polévce


Anna Baštýřová a Francouzská restaurace Obecního domu Praha

Nebo  Francouzská restaurace Obecního domu Praha a Baštýřová Anna? Určitě obojí. Ve včerejší a dnešní reportáži termín moderní výrobek v souvislosti se světovými zkušenostmi zazněl již poněkolikáté a zazní ještě mnohokrát, protože tudy vede cesta jak k domácím metám, tak i alespoň k zahraničním slušně obsazeným postům.
A Obecní dům, jak se ve zkratce říká, je kvalitními soutěžními specialisty doslova prošpikován. Jmenujme jen namátkou, kapitán národního týmu šéfkuchař Jiří Král, šéfcukrář Tomáš Krofta, zástupkyně Silvie Sulanská a další, kteří psali, či píší  výrazným písmem kroniku české soutěžní gastronomie. Není tedy nikterak daleko od věci, že napsaný titulek lze i otočit do obráceného gardu a pokaždé docílíme stejného výsledku. Proč dávám do souvislosti oba významné pražské gastropojmy a potažmo i české, má svůj důvod. Vyhrát GASTROHRADEC, ale i každou kvalitně obsazenou českou soutěž, natož zahraniční, dnes bez týmové spolupráce nejde. Všechny zkušenosti nasbírané při zahraničních soutěžích se pochopitelně promítají do koncepce a následné kvality realizace soutěžní tvorby, jsou rukopisem útvaru, kde dílo vzniká. Dejme např. vedle sebe vítězné exponáty seniorské a juniorské cukrářské kategorie letošního ročníku. Ale jinak to dnes ani nelze, hodláme-li vzhlížet k vítězným výšinám.
Anna Baštýřová docílila zlatého hatriku v řadě za sebou a  její dílo obsahovalo všechny prvky, které jsou nezbytnou součástí výzbroje s kterou je možné bojovat o soutěžní primát. O použití surovin, účelových a přesto efektních dezertech již hovořila Pavlína Berzsiová, dodejme, že dort se vyznačoval estetickou a působivou křivkou, která jej přenášela na vlně času ze současnosti do budoucího věku estetična, s těstovou stuhou se zdařilým vlnovým efektem s vhodnou a citlivou karamelovou ozdobou. Bezesporu zdařilé dílo s ostatním cukrářským příslušenstvím, včetně sugestivní dekorace, nad nímž neměli hodnotící komisaři jinou možnost, než vytáhnout tu nejvyšší hodnotící známku.


- pokračování zítra 2. místem -

Cukrář junior 1. místo - Hadnagyová Iveta - Francouzská restaurace Obecního domu Praha



  • Sváteční čokoládový dort s jemným mandlovým korpusem, plněný čokoládovo nugátovou pěnou a oříšky pékané, doplněné čokoládovou krabičkou ochucenou likérem Chartreuse
  • Slavnostní dort Mandarín, plněný mandarínkovým a banánovým krémem s kousky ovoce Lichi na kokosovém korpusu


Iveta Hadnagyová Francouzská restaurace Obecního domu Praha

Podtitulní věty z předešlé reportáže je v podstatě možné převzít a dosadit na stejné místo popisující vítězný počin cukrářky Ivety. Je pravdou a není to jen můj názor že kdyby obě soutěžní díla se nacházela na rozdílném konci rozlehlého komplexu hradeckého Aldysu, málokdo by nepoznal, že pochází z jedné tvůrčí dílny. Na obou dílech je znát choreografní zkušenost zahraničních soutěží, kdy velká pozornost se věnovala nejen vlastní tvorbě exponátů, ale všem doplňkům souvisejících se soutěžní tabulí. Tím se bezesporu zdařilo podtrhnout kvalitně odvedenou práci, kdy i zde se nešetřilo nejvyšším bodovým přídělem.




- pokračování zítra 2. místem -



Zvláštní výrobek cukrářský 1. místo - Shramko Elena - Moskva

V systému přijít, vidět a zvítězit musí být velmi hutný základ tvůrčího umu, kterým je možné na vrcholové soutěži vysypat vítězství z rukávu. Moskevské Eleně se  to podařilo. Kdo umí s karamelem, nemá sice zajištěno, že vyhraje, ale může si být jistý, že neskončí v poli poražených. Podíváme-li se na Elenin vysoký monument, řekněme si otevřeně, že risknout s cukrovým křehkem  takovou výšku, není žádná junda a úspěšné zvládnutí této karamelové akrobacie svědčí o přebohatých zkušenostech a vysokém umu této ruské karamelové artistky.
Pokud lze vyslovit nějakou námitku ze soutěžního pohledu, tak asi možná to, že pokud by podobný exponát tvořila některá z našich předních karamelářech, ( ozvěte se v diskusi) volila by  v první řadě asi určitou úspornost barev. Elenin monument ve mně asociuje pohled na barevné kremelské věže v Moskvě. Ale vzhledem k tomu, že sídlí právě v "glavnyj stolici Rosije", tak proč ne. Je ovšem pravdou, že přechodovou kombici barev zvládla moskevská cukrářka zdařile. Elena to vzala z gruntu na moderno, když  - již ne nejmladší - narukovala na scénu s roztrhanými džínami a svojí vizáží a vystupováním mě připomněla na sovětskou dobu velmi progresivní a zároveň i výbornou zpěvačku Alu Pugačevu. Současná Elena jako by ji stylem umělecké tvorby, a nejen jím,  z oka vypadla.



- pokračování zítra 2. místem -

Zvláštní výrobek  junioři -  1. místo Jan Vraštil - SOU a U Nová Paka

Foto v rozpracování

Novopacký učeň na podkladovém materiálu potahového fondánu a čokoládové hmoty zvolil za způsob své soutěžní tvorby kakaokresbu.
Výtvarný talent vykouzlil na cukrářském podkladě obrazů a kroniky náměty dobových staveb prokombinované  přírodní scenérií s botanickou miniaturou, vedle níž předvedl, že i čokoládová a fondánová modeláž ho oslovuje pane.
Za soupeře ve zvláštním výrobku měl slovenského zeleninového dekóristu Vidu, který sice soutěžil ve stejné kategorii, ale v jiné umělecké skupině a oba soupeře od sebe dělily pouhopouhé dvě desetiny.

- pokračování zítra 2. místem-



Handikepovaní cukráři, kuchaři a zvláštní výrobek 1. místo - Handlová Miriam - soukromě Olomouc

Názor předsedy poroty Procházky spočívá v úvaze, že tvorbě vítězky Miriam Handlové by mohl i v řekněme  - nezvláštní kategorii - cinknout některý z dekorativních kovů. Přiznávám se, že když jsem pořizoval snímky v době kdy soutěžní exponáty byly označeny pouze identifikačním číslem, tak mezi mnohými mě upoutal námět o kterém jsem se zprvu domníval, že byl tvořen místními perníkářskými specialisty. Až posléze jsem zjistil, že se jedná o výrobek paní Handlové soutěžící ve zvláštní kategorii.
Čisté dílko, tvořené nejenom hodinářským citem, ale především srdcem, které jen ono samo dobře ví, proč a kam pohání ducha a mysl své majitelky...


- pokračování zítra 2. místem -



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.