�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GASTROHRADEC 2005 1. místa - 2. èást

Autor: J.P.Vìtrník
Datum vyd�n�: 27.04.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=735

Po univerzální reportáži z 10. roèníku GASTROHRADCE, ve které jsme pøinesli struèný souhrn dìje ve všech kategoriích, nastupuje dneškem seriál analýz na 1. místech.

fiogf49gjkf0d

Po univerzální reportáži z 10. roèníku GASTROHRADCE, ve které jsme pøinesli struèný souhrn  dìje ve všech kategoriích, nastupuje dneškem seriál analýz na 1. místech. Následující den pøineseme rozbor výrobkù na 2. místech a posléze tìch, které se umístily na místech tøetích.

Reportáž o soutìžních pracích kolegù kuchaøù naleznete na našem druhém portálu www.gastronews.cz.

Pavlína Berzsiová bývalá èlenka národního týmu, držitelka týmové zlaté medaile z olympiády r. 88´, dlouholetá hodnotící komisaøka, pøedsedkynì cukráøské poroty juniorù a seniorù na GASTROHRADCI 05´se s námi podìlila o postøehy z letošního 10. roèníku hradecké soutìže.

Èím se vyznaèovala práce absolutní vítìzky 10. roèníku GASTROHRADCE?
Její tvorba splnila požadavky moderního soutìžního výrobku, který obsahoval všechny náležitosti, co se v dnešní dobì pod tímto pojmem rozumí. Každý mouèník mìl samostatnou mísu. Navíc splòoval pøesnì ty požadavky, které jsou na mouèník souèasnosti kladeny, tj. byl lehký, mìl omáèku vèetnì vkusné ozdoby a byl optimálním dovážením hlavního jídla. Dort byl udìlán ve stylu, opìt musím použít slovo moderní, èili moderního designu, což vytváøí úèinný dojem. V autorèinì tvorbì nechybìly suroviny, které spoluvytváøí tvùrèí hit dneška, tzn. èokoláda, karamel.

Najdeme nedostatek ve vítìzné tvorbì?
V tomto pøípadì urèitì ne podstatný. Pokud bychom vzali úplnì ten nejpøísnìjší metr, tak snad lze poukázat na potøebu pøi krájení dortu pøi jeho tvaru a èlenìní. Ale to je všeobecný výstavní problém.

Cukráø senior 1. místo - Anna Baštýøová

  • Smažený skoøicový banán  podávaný na ovocné omáèce jac-fruit  s oplatkou ze tøinového cukru.
  • Rýžový knedlíèek s kokosovým mlékem doplnìný pralinkou ze zeleného èaje.
  • Výbìr moderních asijských dezertù z destinace Singapur
  • Váleèek z bílé èokolády plnìný kokosovou pìnou na omáèce z ananasu doplnìný tradièním rýžovým cukrátkem
  • Arašídový dezert z bílé a hoøké èokolády na mangové polévce


Anna Baštýøová a Francouzská restaurace Obecního domu Praha

Nebo  Francouzská restaurace Obecního domu Praha a Baštýøová Anna? Urèitì obojí. Ve vèerejší a dnešní reportáži termín moderní výrobek v souvislosti se svìtovými zkušenostmi zaznìl již ponìkolikáté a zazní ještì mnohokrát, protože tudy vede cesta jak k domácím metám, tak i alespoò k zahranièním slušnì obsazeným postùm.
A Obecní dùm, jak se ve zkratce øíká, je kvalitními soutìžními specialisty doslova prošpikován. Jmenujme jen namátkou, kapitán národního týmu šéfkuchaø Jiøí Král, šéfcukráø Tomáš Krofta, zástupkynì Silvie Sulanská a další, kteøí psali, èi píší  výrazným písmem kroniku èeské soutìžní gastronomie. Není tedy nikterak daleko od vìci, že napsaný titulek lze i otoèit do obráceného gardu a pokaždé docílíme stejného výsledku. Proè dávám do souvislosti oba významné pražské gastropojmy a potažmo i èeské, má svùj dùvod. Vyhrát GASTROHRADEC, ale i každou kvalitnì obsazenou èeskou soutìž, natož zahranièní, dnes bez týmové spolupráce nejde. Všechny zkušenosti nasbírané pøi zahranièních soutìžích se pochopitelnì promítají do koncepce a následné kvality realizace soutìžní tvorby, jsou rukopisem útvaru, kde dílo vzniká. Dejme napø. vedle sebe vítìzné exponáty seniorské a juniorské cukráøské kategorie letošního roèníku. Ale jinak to dnes ani nelze, hodláme-li vzhlížet k vítìzným výšinám.
Anna Baštýøová docílila zlatého hatriku v øadì za sebou a  její dílo obsahovalo všechny prvky, které jsou nezbytnou souèástí výzbroje s kterou je možné bojovat o soutìžní primát. O použití surovin, úèelových a pøesto efektních dezertech již hovoøila Pavlína Berzsiová, dodejme, že dort se vyznaèoval estetickou a pùsobivou køivkou, která jej pøenášela na vlnì èasu ze souèasnosti do budoucího vìku estetièna, s tìstovou stuhou se zdaøilým vlnovým efektem s vhodnou a citlivou karamelovou ozdobou. Bezesporu zdaøilé dílo s ostatním cukráøským pøíslušenstvím, vèetnì sugestivní dekorace, nad nímž nemìli hodnotící komisaøi jinou možnost, než vytáhnout tu nejvyšší hodnotící známku.


- pokraèování zítra 2. místem -

Cukráø junior 1. místo - Hadnagyová Iveta - Francouzská restaurace Obecního domu Praha



  • Sváteèní èokoládový dort s jemným mandlovým korpusem, plnìný èokoládovo nugátovou pìnou a oøíšky pékané, doplnìné èokoládovou krabièkou ochucenou likérem Chartreuse
  • Slavnostní dort Mandarín, plnìný mandarínkovým a banánovým krémem s kousky ovoce Lichi na kokosovém korpusu


Iveta Hadnagyová Francouzská restaurace Obecního domu Praha

Podtitulní vìty z pøedešlé reportáže je v podstatì možné pøevzít a dosadit na stejné místo popisující vítìzný poèin cukráøky Ivety. Je pravdou a není to jen mùj názor že kdyby obì soutìžní díla se nacházela na rozdílném konci rozlehlého komplexu hradeckého Aldysu, málokdo by nepoznal, že pochází z jedné tvùrèí dílny. Na obou dílech je znát choreografní zkušenost zahranièních soutìží, kdy velká pozornost se vìnovala nejen vlastní tvorbì exponátù, ale všem doplòkùm souvisejících se soutìžní tabulí. Tím se bezesporu zdaøilo podtrhnout kvalitnì odvedenou práci, kdy i zde se nešetøilo nejvyšším bodovým pøídìlem.




- pokraèování zítra 2. místem -



Zvláštní výrobek cukráøský 1. místo - Shramko Elena - Moskva

V systému pøijít, vidìt a zvítìzit musí být velmi hutný základ tvùrèího umu, kterým je možné na vrcholové soutìži vysypat vítìzství z rukávu. Moskevské Elenì se  to podaøilo. Kdo umí s karamelem, nemá sice zajištìno, že vyhraje, ale mùže si být jistý, že neskonèí v poli poražených. Podíváme-li se na Elenin vysoký monument, øeknìme si otevøenì, že risknout s cukrovým køehkem  takovou výšku, není žádná junda a úspìšné zvládnutí této karamelové akrobacie svìdèí o pøebohatých zkušenostech a vysokém umu této ruské karamelové artistky.
Pokud lze vyslovit nìjakou námitku ze soutìžního pohledu, tak asi možná to, že pokud by podobný exponát tvoøila nìkterá z našich pøedních karameláøech, ( ozvìte se v diskusi) volila by  v první øadì asi urèitou úspornost barev. Elenin monument ve mnì asociuje pohled na barevné kremelské vìže v Moskvì. Ale vzhledem k tomu, že sídlí právì v "glavnyj stolici Rosije", tak proè ne. Je ovšem pravdou, že pøechodovou kombici barev zvládla moskevská cukráøka zdaøile. Elena to vzala z gruntu na moderno, když  - již ne nejmladší - narukovala na scénu s roztrhanými džínami a svojí vizáží a vystupováním mì pøipomnìla na sovìtskou dobu velmi progresivní a zároveò i výbornou zpìvaèku Alu Pugaèevu. Souèasná Elena jako by ji stylem umìlecké tvorby, a nejen jím,  z oka vypadla.



- pokraèování zítra 2. místem -

Zvláštní výrobek  junioøi -  1. místo Jan Vraštil - SOU a U Nová Paka

Foto v rozpracování

Novopacký uèeò na podkladovém materiálu potahového fondánu a èokoládové hmoty zvolil za zpùsob své soutìžní tvorby kakaokresbu.
Výtvarný talent vykouzlil na cukráøském podkladì obrazù a kroniky námìty dobových staveb prokombinované  pøírodní scenérií s botanickou miniaturou, vedle níž pøedvedl, že i èokoládová a fondánová modeláž ho oslovuje pane.
Za soupeøe ve zvláštním výrobku mìl slovenského zeleninového dekóristu Vidu, který sice soutìžil ve stejné kategorii, ale v jiné umìlecké skupinì a oba soupeøe od sebe dìlily pouhopouhé dvì desetiny.

- pokraèování zítra 2. místem-



Handikepovaní cukráøi, kuchaøi a zvláštní výrobek 1. místo - Handlová Miriam - soukromì Olomouc

Názor pøedsedy poroty Procházky spoèívá v úvaze, že tvorbì vítìzky Miriam Handlové by mohl i v øeknìme  - nezvláštní kategorii - cinknout nìkterý z dekorativních kovù. Pøiznávám se, že když jsem poøizoval snímky v dobì kdy soutìžní exponáty byly oznaèeny pouze identifikaèním èíslem, tak mezi mnohými mì upoutal námìt o kterém jsem se zprvu domníval, že byl tvoøen místními perníkáøskými specialisty. Až posléze jsem zjistil, že se jedná o výrobek paní Handlové soutìžící ve zvláštní kategorii.
Èisté dílko, tvoøené nejenom hodináøským citem, ale pøedevším srdcem, které jen ono samo dobøe ví, proè a kam pohání ducha a mysl své majitelky...


- pokraèování zítra 2. místem -


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku