Cukrář.cz

Reklama



JUNIOR CARVING CUP – Třebíč 04´

fiogf49gjkf0d

V horáckém městě Třebíč si dali dostaveníčko umělečtí dekóristé  na druhém ročníku celostátní juniorské soutěže ve vyřezávání z ovoce a zeleniny.
V předchozím roce tato slibně nastartovaná přehlídka juniorského zápolení carvingových specialistů měla v porovnání s loňskem tři neměnné konstanty, kterými byly pořadatelé CZECH CARVING STUDIO Luďka Procházky ve spolupráci se SOŠ obchodu a služeb a SOU, Sirotčí ul., Třebíč, pod vedením ředitelky Libuše Kolářové, a místem konání ve Městském kulturním centru Pasáž.

Letošní soutěžní zadání určilo námět Příroda, o jejíž nevyčerpatelnou variantu co nejpřesvědčivějšího ztvárnění se utkalo 25 aspirantů ze tří států a to ze Slovenska, Německa a Česka, kteří se pokoušeli prostřednictvím svého rukodělného a námětového umu na ovoci a zelenině vykouzlit podobu z říše fauny, flóry či aqua imperium.
Bodové hodnocení spočívalo ve čtyřech standardních bodech sestávajících z:
- pracovního provedení
- stupně obtížnosti
- originality
- uměleckého zpracování
 
Soutěžní listina pětadvacítky mladých dekóristů byla prošpikována juniorskými pojmy  které dobyly vrcholové mety z různorodých soutěží v předešlých letech i v letošním roce, a na druhý ročník juniorského carvingu přijížděly některé z nich s ostruhami opravdových mistrů.
Soutěžní neznámou byla německá výprava, jež se prezentovala sedmnáctiletou Katharinou Brueningovou a dvacetiletým Danny Hoffmannem, kteří příjeli až z více  než šestsetkilometrů vzdáleného východoněmeckého Schwedtu.
Další zahraniční soutěžící devatenáctiletý Tomáš Vida ze Slovenska už byl mnohem čitelnější, protože ho doprovázel ostravský bronzový úspěch z loňska a navíc jeho um byl vytříben praxí na Kypru. Do rytmu třebíčského carvingu se očekávalo tvrzení muziky od luhačovického páru Janigy a Jankových, kdy první z jmenovaných přijel s velkým kreditem pro letošní soutěž v podobě loňského druhého místa a stříbrné pozice z Hradce a Ostravy. Jeho týmový kolega se v premiérové Třebíči umístil na 3. místě a v Hradci a Ostravě  pečetil svou účast taktéž stříbrným postem.
Asi nejsledovanějším  z přítomných uměleckých řezbářů byl Ondřej Kuracina z Prahy, jenž přijel obhajovat své loňské prvenství.
Čas vyhrazen soutěžícím měl hodnotu 2,5 hodiny a z druhé poloviny účastníků bylo možné vizuálně vydedukovat, že zřejmě z nich se budou rekrutovat ti, které obsadí čelní pozice letošního třebíčského  JUNIOR CARVING CUPU.
Luhačovický Ondřej Jankových zvolil lehce erotický námět v podobě mořské panny, jejíž hlava spočívá na kedlubnové vlnce v mořském zátiší znázorněné salátovou zelení. Stájový druh z luhačovické SOŠ a SOU Jan Janiga dal přednost suchozemskému tématu a zpodobnil živočicha člověku odlišného, a to zámeckého opeřence, v tomto případě páva vyřezaného z bílé ředkve. K zjednodušenému vyjádření působivé nádhery chvostu, použil mrkve a pohled ptáka v královském hávu situoval do přírodní scenérie znázorněné přirozenou podobou zázvoru.
Do hry o nejvyšší post se svým dílem taktéž hlásil další Ondřej, tentokrát Kuracina z Restaurantu Zahrada v Opeře - Praha, když volil vertikální a horizontální podobu tvorby na odlišných surovinách papáji a melounu v podobě květinové variace.
Tomáš Vida z ZHA Bratislava se rozhodl pro zhotovení centrálního motivu své práce na rozměrném melounu, kde dokonale využil rozměrový poměr tříčtvrtin zpracované plochy versus ponechané jedné čtvrtiny původního stavu. Tím docílil sugestivní vyváženosti barevných možností poskytovaných tímto druhem exotické zeleniny a při kvalitě jeho ryteckých schopností, které navíc potvrdil citlivě zhotovenými květinovými doplňky (viz. foto, květy umístěné v koši) vyslal zřetelný signál o jeho umístění na stupních vítězů.

 Porota ve svém hodnocení 2. ročníku soutěže JUNIOR CARVING CUP měla nesnadnou úlohu, napříč její fundovanosti, spočívající ve složení: Silvie Sulanská – předsedkyně,  Jan Machálek a Vladimír Krofta. Její rozhodnutí ukazuje výsledková listina.

 


1. Vida Tomáš - ZHA,Mikovíniho  (SLOVENSKO)


2. Janiga Jan - SOŠ a SOU Luhačovice


3. Kuracina Ondřej - Restaurant Zahrada v Opeře

Tématem doprovodného programu bylo tradiční jablko, s nímž mohli soutěžící z řad diváků provádět opracování na dva způsoby. Tím prvním byla ozdobná dekorace pod názvem „O nejkrásnější jablko“, a druhý způsob spočíval ve vyřezání co nejdelší jablečné slupky. Loňský rekord spočíval v délce jablečné špony 2.10 m.
Letošní vítězný výsledek se zároveň stal základním rekordem zapsaným do České knihy rekordů. Novopečeným rekordmanem v této disciplíně se tak stal Josef Strnadel, který v předepsaném limitu 10 minut vyřezal z jablka o normální velikosti slupku o délce 249 cm.
Smolnou kuriozitou této zábavné soutěže bylo vystoupení jednoho účastníka, který dosáhl úctyhodné délky jablečné slupky 330 cm, ale výsledek nemohl být uznán pro překročení časového limitu.

Výsledky soutěže „O nejkrásnější jablko“:

Výsledky soutěže „O nejdelší slupku z jablka“


O carvingu bylo napsáno už mnohé a bude psáno ještě více, protože jeho rozvoj v poměru krátké doby  působení  na české scéně a zvyšující se  popularity, stoupá takřka geometrickou řadou.
Úměrně tím se mu dostává i  pozornost na stránkách našeho portálu, protože vyřezávací disciplína se stává v gastronomické branži širokým tématem a masovým zájmem jak soutěžících, tak i divácké veřejnosti.
To se i přirozeně promítlo na programu carvingových akcí pro zbytek roku, kdy vás spolu s pořádající firmou Luděk Procházka – CZECH CARVING STUDIO zveme do Kladna, kde 7. srpna na místním zámku při příležitosti oslav sv. Vavřince se uskuteční soutěž pod názvem MELOUNOVÝ FESTIVAL – O meloun svatého Vavřince, a tato soutěž bude i zároveň pokusem o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v počtu vyřezaným vodních melounů nashromážděných na jednom místě.
Tento počin je velkou šancí pro příležitostné „obráběče“ ovoce či zeleniny v domácích kuchyních, aby svoji praxi zúročili v jednoduchém vyřezávacím úkonu do běžného melounu s perspektivou zápisu do Guinessovy knihy rekordů.
Tečkou za soutěžní carvingovou sezónou bude tradiční klání v podobě MINUTKA CARVING CUPu v Ostravě, kde se utkají uchazeči moderního gastroumu ve vyřezávání cukrového melounu v kombinaci se zeleninou.
Na všechny uvedené akce vás jménem CHZECH CARVING STUDIA a našeho portálu co nejsrdečněji zveme.
Bližší informace a možnost přihlášení na adrese: Monika Strejčková, Na Bezděkově 1780, 25 601 Benešov, či
info@carving-studio.cz, www.carving-studio.cz



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.