�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


JUNIOR CARVING CUP – Tøebíè 04´

Autor: J.P.Vìtrník
Datum vyd�n�: 28.06.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=613

V horáckém mìstì Tøebíè si dali dostaveníèko umìleètí dekóristé na druhém roèníku celostátní juniorské soutìže ve vyøezávání z ovoce a zeleniny.

fiogf49gjkf0d

V horáckém mìstì Tøebíè si dali dostaveníèko umìleètí dekóristé  na druhém roèníku celostátní juniorské soutìže ve vyøezávání z ovoce a zeleniny.
V pøedchozím roce tato slibnì nastartovaná pøehlídka juniorského zápolení carvingových specialistù mìla v porovnání s loòskem tøi nemìnné konstanty, kterými byly poøadatelé CZECH CARVING STUDIO Luïka Procházky ve spolupráci se SOŠ obchodu a služeb a SOU, Sirotèí ul., Tøebíè, pod vedením øeditelky Libuše Koláøové, a místem konání ve Mìstském kulturním centru Pasáž.

Letošní soutìžní zadání urèilo námìt Pøíroda, o jejíž nevyèerpatelnou variantu co nejpøesvìdèivìjšího ztvárnìní se utkalo 25 aspirantù ze tøí státù a to ze Slovenska, Nìmecka a Èeska, kteøí se pokoušeli prostøednictvím svého rukodìlného a námìtového umu na ovoci a zeleninì vykouzlit podobu z øíše fauny, flóry èi aqua imperium.
Bodové hodnocení spoèívalo ve ètyøech standardních bodech sestávajících z:
- pracovního provedení
- stupnì obtížnosti
- originality
- umìleckého zpracování
 
Soutìžní listina pìtadvacítky mladých dekóristù byla prošpikována juniorskými pojmy  které dobyly vrcholové mety z rùznorodých soutìží v pøedešlých letech i v letošním roce, a na druhý roèník juniorského carvingu pøijíždìly nìkteré z nich s ostruhami opravdových mistrù.
Soutìžní neznámou byla nìmecká výprava, jež se prezentovala sedmnáctiletou Katharinou Brueningovou a dvacetiletým Danny Hoffmannem, kteøí pøíjeli až z více  než šestsetkilometrù vzdáleného východonìmeckého Schwedtu.
Další zahranièní soutìžící devatenáctiletý Tomáš Vida ze Slovenska už byl mnohem èitelnìjší, protože ho doprovázel ostravský bronzový úspìch z loòska a navíc jeho um byl vytøíben praxí na Kypru. Do rytmu tøebíèského carvingu se oèekávalo tvrzení muziky od luhaèovického páru Janigy a Jankových, kdy první z jmenovaných pøijel s velkým kreditem pro letošní soutìž v podobì loòského druhého místa a støíbrné pozice z Hradce a Ostravy. Jeho týmový kolega se v premiérové Tøebíèi umístil na 3. místì a v Hradci a Ostravì  peèetil svou úèast taktéž støíbrným postem.
Asi nejsledovanìjším  z pøítomných umìleckých øezbáøù byl Ondøej Kuracina z Prahy, jenž pøijel obhajovat své loòské prvenství.
Èas vyhrazen soutìžícím mìl hodnotu 2,5 hodiny a z druhé poloviny úèastníkù bylo možné vizuálnì vydedukovat, že zøejmì z nich se budou rekrutovat ti, které obsadí èelní pozice letošního tøebíèského  JUNIOR CARVING CUPU.
Luhaèovický Ondøej Jankových zvolil lehce erotický námìt v podobì moøské panny, jejíž hlava spoèívá na kedlubnové vlnce v moøském zátiší znázornìné salátovou zelení. Stájový druh z luhaèovické SOŠ a SOU Jan Janiga dal pøednost suchozemskému tématu a zpodobnil živoèicha èlovìku odlišného, a to zámeckého opeøence, v tomto pøípadì páva vyøezaného z bílé øedkve. K zjednodušenému vyjádøení pùsobivé nádhery chvostu, použil mrkve a pohled ptáka v královském hávu situoval do pøírodní scenérie znázornìné pøirozenou podobou zázvoru.
Do hry o nejvyšší post se svým dílem taktéž hlásil další Ondøej, tentokrát Kuracina z Restaurantu Zahrada v Opeøe - Praha, když volil vertikální a horizontální podobu tvorby na odlišných surovinách papáji a melounu v podobì kvìtinové variace.
Tomáš Vida z ZHA Bratislava se rozhodl pro zhotovení centrálního motivu své práce na rozmìrném melounu, kde dokonale využil rozmìrový pomìr tøíètvrtin zpracované plochy versus ponechané jedné ètvrtiny pùvodního stavu. Tím docílil sugestivní vyváženosti barevných možností poskytovaných tímto druhem exotické zeleniny a pøi kvalitì jeho ryteckých schopností, které navíc potvrdil citlivì zhotovenými kvìtinovými doplòky (viz. foto, kvìty umístìné v koši) vyslal zøetelný signál o jeho umístìní na stupních vítìzù.

 Porota ve svém hodnocení 2. roèníku soutìže JUNIOR CARVING CUP mìla nesnadnou úlohu, napøíè její fundovanosti, spoèívající ve složení: Silvie Sulanská – pøedsedkynì,  Jan Machálek a Vladimír Krofta. Její rozhodnutí ukazuje výsledková listina.

 


1. Vida Tomáš - ZHA,Mikovíniho  (SLOVENSKO)


2. Janiga Jan - SOŠ a SOU Luhaèovice


3. Kuracina Ondøej - Restaurant Zahrada v Opeøe

Tématem doprovodného programu bylo tradièní jablko, s nímž mohli soutìžící z øad divákù provádìt opracování na dva zpùsoby. Tím prvním byla ozdobná dekorace pod názvem „O nejkrásnìjší jablko“, a druhý zpùsob spoèíval ve vyøezání co nejdelší jableèné slupky. Loòský rekord spoèíval v délce jableèné špony 2.10 m.
Letošní vítìzný výsledek se zároveò stal základním rekordem zapsaným do Èeské knihy rekordù. Novopeèeným rekordmanem v této disciplínì se tak stal Josef Strnadel, který v pøedepsaném limitu 10 minut vyøezal z jablka o normální velikosti slupku o délce 249 cm.
Smolnou kuriozitou této zábavné soutìže bylo vystoupení jednoho úèastníka, který dosáhl úctyhodné délky jableèné slupky 330 cm, ale výsledek nemohl být uznán pro pøekroèení èasového limitu.

Výsledky soutìže „O nejkrásnìjší jablko“:

Výsledky soutìže „O nejdelší slupku z jablka“


O carvingu bylo napsáno už mnohé a bude psáno ještì více, protože jeho rozvoj v pomìru krátké doby  pùsobení  na èeské scénì a zvyšující se  popularity, stoupá takøka geometrickou øadou.
Úmìrnì tím se mu dostává i  pozornost na stránkách našeho portálu, protože vyøezávací disciplína se stává v gastronomické branži širokým tématem a masovým zájmem jak soutìžících, tak i divácké veøejnosti.
To se i pøirozenì promítlo na programu carvingových akcí pro zbytek roku, kdy vás spolu s poøádající firmou Ludìk Procházka – CZECH CARVING STUDIO zveme do Kladna, kde 7. srpna na místním zámku pøi pøíležitosti oslav sv. Vavøince se uskuteèní soutìž pod názvem MELOUNOVÝ FESTIVAL – O meloun svatého Vavøince, a tato soutìž bude i zároveò pokusem o zápis do Guinnessovy knihy rekordù v poètu vyøezaným vodních melounù nashromáždìných na jednom místì.
Tento poèin je velkou šancí pro pøíležitostné „obrábìèe“ ovoce èi zeleniny v domácích kuchyních, aby svoji praxi zúroèili v jednoduchém vyøezávacím úkonu do bìžného melounu s perspektivou zápisu do Guinessovy knihy rekordù.
Teèkou za soutìžní carvingovou sezónou bude tradièní klání v podobì MINUTKA CARVING CUPu v Ostravì, kde se utkají uchazeèi moderního gastroumu ve vyøezávání cukrového melounu v kombinaci se zeleninou.
Na všechny uvedené akce vás jménem CHZECH CARVING STUDIA a našeho portálu co nejsrdeènìji zveme.
Bližší informace a možnost pøihlášení na adrese: Monika Strejèková, Na Bezdìkovì 1780, 25 601 Benešov, èi
info@carving-studio.cz, www.carving-studio.cz


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku