Cukrář.cz

Reklama



O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o.

fiogf49gjkf0d
VI. ročník cukrářské a perníkářské soutěže, konané při příležitosti VIII. ročníku kontraktačně prodejní výstavy "GASTRO PARDUBICE 2003" - výstaviště IDEON PARDUBICE ve dnech 9. - 11 . října 2003.
Slavný pardubický dostihový závod Velká pardubická, konaný v neděli 12. října, tj. den po skončení soutěže, měl skvělou předehru v podobě, též již tradičního, cukrářského klání cukrářů a perníkářů známého pod názvem O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o.

Soutěžní dny zpestřoval doprovodný program ve kterém se představily osobnosti českého gastronomického umění, kterými jsou Ilona Janurová, Jitka Hladká, Ladislav Nodl, Mirka Slavíková, Václav Šmerda, Marie Vršecká a další.
Do rytmu sladkého umu zapadalo vystoupení barmanského show, kuchařské dovednosti a prezentace firem a škol.
Účastníci soutěže O pohár Nestlé Česko s.r.o. si mohli rozhodnout pro dobytí vavřínů ve čtyřech kategoriích:

- Cukrář C - 1, bez rozdílu věku, profesionál, amatér. Dovezený výstavní exponát dle vlastní úvahy. Bez omezení námětu a hmotnosti.

- Perníkáři P - 2, profesionál, amatér. Dovezený perníkářský exponát, dle vlastní úvahy. Bez omezení hmotnosti a zpracování.

- CP - 3, profesionál, amatér. Dovezený výrobek z potravinářské hmoty s námětem květiny. Bez omezení hmotnosti, velikosti exponátu a
zpracování.

- CP - 1, junioři do 21 let - cukrář, perníkář.

1) Dovezený cukrářský výrobek s námětem květiny. Bez omezení hmotnosti, tvaru a způsobu zdobení. Hodnocena je chuť výrobku.
2) Zdobení stanovených perníkových tvarů /2 ks/ na pódium s námětem "Den dětí".

Výsledky soutěže:

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ:
MATULA Libor - C1 - SOŠ Bzenec - 120 bodů

C1 - cukrář - volný exponát
1 - SOU Želešice Součková Olga - 117 bodů
2 - SOU Želešice Sedláčková Jitka - 114
3 - SOU Velká Bíteš Beníčková Marcela- 107
4 - Fi. Šíma Šímová- 105

P2 - perníkář - volný exponát
1 - Janoš Janoš Pavel - 118 bodů
2 - JaJa Janurová Ilona - 117
    
Kotová Lenka
     
Němečková Jana
3 - ISŠ Havl. Brod Hanousková Petra - 105

CP 3 - výrobek z potrav. hmoty - květiny
1 - SOŠ Bzenec Svobodová Jana - 118 bodů
2 - ISŠ Příbram Hylanová - 113
3 - SOUp Val. Mez. Pustějovská žaneta - 104

CPJ - Junioři - c.v. - květina a zdobení perníku
1 - SOU Vsetín Bučková Ivana - 118 bodů
2 - HŠ Pardubice Hockeová Jitka - 117
3 - HŠ a OA Vel. Mez. Hanáková Kateřina - 114
4 - SOUp Smiřice Zelená Simona - 110
5 - SOUp Vel. Mez. Šipulová Michaela - 105

 

O zhodnocení soutěže jsme požádali předsedkyni poroty paní Mirku Slavíkovou.

c.cz. - Vy osobně jste již třetím rokem na postu předsedkyně hodnotící komise. Zkuste s ohledem zpět až do dneška, vyjádřit soutěžní vývoj pardubického gastra.

m.s. - Za celé tři roky, kdy mám možnost vidět cukrářskou soutěž ze všech úhlů pohledu lze říci, že každý ročník měl vzestupnou tendenci potvrzující oprávněnost tohoto cukrářského měření. Zejména v ročníku letošním zaznamenáváme kvalitatavní nárůst, který bych rozdělila do oblasti preciznosti zpracování výrobků a námětu.
Rukodělnost bych upřednostňovala do popředí a ráda bych ji vyzvedla, protože výrobek, jenž aspiruje na vyšší ohodnocení, nemůže být zhotoven jinak než precizně.A právě v tomto směru pardubické gastro zaznamenalo výrazný krok vpřed.
Kromě toho, soutěžící po ukončení hodnocení jsou seznámeni u jednotlivých exponátů s náhledem hodnotící komise, kdy se konkrétním dotazem mohou dozvědět jakým způsobem komise na jejich tvorbu nahlížela. Tato přímá konfrontace se nám osvědčila již v dřívějších ročnících a mohu potvrdit, že některé chyby z minulosti byly v letošním roce minimalizovány.

c.cz - Podívejme se nyní na vítěze jednotlivých kategorií. Čím právě oni přesvědčili porotu, že jsou ve své skupině nejlepší?

m.s. - Na úvod musím říci, že v některých kategoriích byly výkony, a tím i výsledky velmi vzácně vyrovnané, a že rozhodování obnášelo mnohé zpětné pohledy a zvažování všech alternativ, které rozhodovaly o konečném umístění.

 

V CP juniorech, kteří soutěžili ve tvorbě květiny a zdobení perníku byl konečný výsledek rozdílem jednoho bodu. Přiklonili jsme se nakonec pro Ivanu Bučkovou ze vsetínské SOU, protože preciznost jejího zpracování růží nesla známky vysoké profesionaly.Její smysl pro miniaturu a detail rozhodl o vítězství.

 

V kategorii C1 - cukrář - volný exponát se nejvíce líbil griliášový trakař s pergolou. Bylo to jediné griliášové dílo soutěžního dne a navíc v čistém zpracování, čímž tak 117 bodů vyznělo pro Olgu Součkovou ze SOU Želešice.

 

P 2 . perníkář - volný exponát. I zde bylo konečné rozhodnotí v milimetrovém rozměru. Zvítězil Pavel Janoš ze stejnojmenné firmy v Pardubicích, který použil techniku, která se vidí sporadicky. Jedná se o šablonové vylévání glazury posazené do vzduchu. Tento způsob tvorby je velmi náročný a technika se vyznačuje mimořádnou křehkostí. Práce byla moderní a odpoutávající se zaběhnutým klišé.

 

CP3 - výrobek z potravinářské hmoty - květiny. Jana Svobodová z bzenecké SOŠ rozhodla o prvenství tvorbou třípatrového dortu s karamelovým modelováním, kdy choulostivou práci s karamelem posvětila precizním potahem bez prasklin a absencí nedostatků.

Absolutním vítězem se stal Libor Matula z SOŠ Bzenec, soutěžící v kategorii C1. Dílo neslo veškeré známky špičkového soutěžního exponátu, splňující normy moderního výrobku s precizním provedením. Matulova práce s čokoládou dodala výrobku oděv elegance a to vše s celkovým dojmem rozhodlo o absolutním vítězi 6. ročníku cukrářské a perníkářské soutěže "O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o."

O názor jsme též požádali zástupce firmy Nestlé Česko s.r.o. brand managera Jaroslava Gottwalda:

OBR2 j.g. - Firma Nestlé Česko s.r.o. je sponzorem soutěže a účastníkům dodává pracovní oblečení a suroviny. Spolupráce s organizátory GASTRO PARDUBICE se nám líbí a má pro nás význam, což se i odráží v názvu "O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o. Ohlédnu-li se jenom do minulého ročníku, tak tím prvním co upoutá, je kvalitativní krok vpřed v oblasti tvorby. Překvapila mě úroveň některých výrobků, které by měly reálnou šanci uspět i v rámci mezinárodního srovnávání.
Jestliže jsem hovořil o spokojenosti s kvalitou, rovněž tak v souvislosti s dobrým pocitem, se mohu vyslovit i o kvantitě soutěžících, kteří svoji přítomností z nejrůznějších částí republiky dávají na vědomí o významu a popularitě pardubického gastra. Tuto soutěž máme již pevně zaměřenu v hledáčku našich aktivit a mohu pro příští rok přislíbit příjemné překvapení.

6. ročník "O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o.", promlouvá již mluvou minula. Ještě dříve než rafička organizační časomíry dospěla do kulminačního časového úseku označující ukončení soutěže, tak v organizačních myslích těch, kteří nesli břímě ročníků minulých a právě ukončeného, se ještě předtím odvíjel průběh virtuální podoby soutěže příštího roku.
Přestože jeho podoba ještě nemá oficiální podobu, můžeme v náznaku prozradit, že čeština by neměla být jediným soutěžním jazykem blízkého budoucna a návštěvník pardubického gastra 04´by se měl na vlastní oči přesvědčit, že "OPOHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o." lze bojovat i v jiných gastrodisciplínách než byla dosavadní cukrářské a perníkářská soutěž.
V tomto progresivním úmyslu popřejme organizátorům a pořadatelům mnoho štěstí.



Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.