Reklama |
DRŮBEŽKANázev jenž jednoznačně nabádá upřít svoji představivost do oblasti drůbežího chovu, popřípadě v návaznosti na příslušném zpracování uvedených opeřenců, které např. ve formě pečínky, pomazánky apod. mohou obohatit náš všední či sváteční stůl, může být ve své skutečnosti dosti zavádějící. Předně odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námětem, cože to vlastně drůbežka je. Vězte, že se značně odlišuje od názvu, jenž by nás směroval do zmíněné oblasti drůbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové těsto. Těsto - na drůbežku se připravuje ze žitné vejražky, která se vaří ve vodě. Drůbežka se ukládá po vytvarování do pece za účelem prohřátí a poté barví . Následně se opět vkládá do pece až do doby oschnutí a opět se z pece vyndá a znovu nabarví. Tímto opakovaným procesem se má docílit vyššího lesku. Pan Pelikán dodává, že on sám měl trochu problémy s lepením a sušením figur, kdy tvorba vyžadovala vysokou koncentraci a citu, protože problémem bylo docílení udržení tvaru a roviny výrobků. Nejhorší bylo pečení, kdy při vyšší teplotě nebo silném roztoku louhu nastává intenzivní zabarvení a postavičky se naklání nebo dokonce spadnou. Na závěr historické modelovací exkurze předkládáme tvorbu z chlebového těsta - drůbežku v podání pana Miroslava Pelikána
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je pátek pátek 4. října 2024
svátek slaví František, zítra Eliška Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |