Cukrář.cz

Reklama



Čarujeme se zeleninou

fiogf49gjkf0d


Knižní gastronomický trh je v těchto dnech obohacen druhým vydáním knihy Luďka Procházky Čarujeme se zeleninou. Nevylučuji tu možnost, že pod názvem publikace, slibující nám iluzionistické poučení, sáhnou i vyznavači magie a kouzel. Po otevření knihy sice zjistí šalbu sugestivního titulu, ale jsem přesvědčen, že každým obrácením listů budou z obsahu této čarovné knihy okouzleni i samotní profesionální kouzelníci.
Autor Luděk Procházka, mimochodem zlatý medailista z kuchařské olympiády IKA 2000 v Erfurtu,  již výstižnější název knihy ani nemohl zvolit, neboť naučit se čarovat  prostřednictvím jeho návodu není vůbec náročné a za málo peněz, které jsou nutné na obstarání si základního dekorovacího náčiní, se nám protiváhou naskytne naučení se tvorby tvarové pestrosti nádhery, jíž dokážeme vykouzlit z plodů stromoví či produktu zahrádky.
Listujeme-li knihou Čarujeme se zeleninou, samovolně dospíváme k poznatku, že šarm stvořeného díla z rukou mistra si nikterak nezadá s čarovným umem matičky přírody, která svou výtvarnou nápaditost vdechla do půvabu flóry. Zatímco této mocné stvořitelce dlouhá evoluce nádhery trvala milióny let, vám naopak postačí nesrovnatelně kratší doba abyste dokázali svůj pokrm, a nejen ten, okrášlit prostřednictvím jednoduché techniky zvanou dekorativní zelenina a ovoce, kdy potěšíte nejen sebe, ale i své přátele, kterým - po určité době cviku -, vyčarujete jednoduchým úkonem rozmanité dílo.
Stačí vám k tomu maličkost, a tou je otevření této knížky a krůček po krůčku, zářez po zářezu zdolávat spirálu pozvolného výstupu k výšinám uměleckého zelenino-ovocnářského dekoru, jehož je v České republice průkopníkem Luděk Procházka, jenž  vám toto osobité umění prostřednictvím své knihy přináší.

Květ z pórku

Námět pro úplné novice dekoračního umění. Prý je každý začátek těžký. Možná.  Úspěšný konec ale povzbudí do další práce.
- Jednohvězdičková obtížnost -.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Leknín z cibule

Cibule vžene mnohdy slzy do očí. Ale povedený leknín vaše oči určitě rozzáří štěstím nad povedeným dílem.
- Dvouhvězdičková obtížnost -.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Spirála z okurky

Problematika života se odehrává ve spirále. Tahle okurková spirála až takovou problematikou není, napříč - tříhvězdičkové obtížnosti -.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Skládaný květ z bílé ředkve a mrkve

Je pravdou, že zdánlivá jednoduchost, mívá svůj stupeň obtížnosti. Ale s chutí do toho, a už je to uděláno, už je to hotovo. Nelekněte se čtyřhvězdičkového stupně obtížnosti. Štěstí mívá někdy tu vlastnost, že odvážným i přeje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velká kytice v melounové váze

Moudrosloví v mluvě lidového léčitelství praví, že se má před bezem smeknout. V pohledu na vytvořený dekor nelze učinit jinak než kleknout.
Projdete-li však úspěšně a trpělivě škálou poučení knihy Čarujeme se zeleninou, pak se možná i vy dopracujete do takovéhoto mistrovství.
Až to jednou zvládnete, neodmítejte oslovení mistře, a šest hvězdiček obtížnosti budou označením výkonosti vaší schopnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Článek:Luděk Procházka - ZDE



Příbuzné články...
18.10.2006 Čokoládové knižní křtiny

[další příbuzné články]
Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.