Cukrář.cz

Reklama



Ranní káva se prodraží

31.10.2002 | Autor: Jiří Šťastný | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Cena kávy v minulých dvou týdnech výrazně rostla tažena nahoru nepříznivým, suchým počasím v Brazílii. Tato země je největším světovým producentem arabiky a kávy vůbec, zároveň i světovou jedničkou ve vývozu. Jakékoliv problémy, byť potenciální tak mají významný vliv na ceny.

Ve světě se v podstatě pěstují dva druhy káv, a to arabika a robusta. Arabika je jemnější a aromatičtější, naopak robusta vyniká spíše sílou. Robusta se využívá do instantních káv, u nás je rovněž známá pod značkou Standard. Káva arabika se pěstuje nejvíce ve Střední a Jižní Americe, robusta v Africe a Asii.

Hlavní pěstitelské oblasti v Brazílii postihla v říjnu nezvykle vysoká tepla a sucha, přitom v tomto měsíci začíná kvetení a nedostatek vláhy může nepříznivě ovlivnit jeho průběh. Toto období zároveň může markantně ovlivnit i velikost výnosu. Po fázi kvetení dochází k vytváření lusků, což trvá do března až dubna. Sklizeň pak probíhá v květnu a červnu. Vzhledem ke skutečnosti, že doposud se arabika nacházela v dlouhodobém sestupném trendu, tyto zprávy vyvolaly likvidaci krátkých pozic.

Brazilská produkce kávy se pohybuje v dvouletých cyklech. Jeden rok je úroda velmi vysoká, čímž dojde k vyčerpání kávovníků a další rok dochází k produkčnímu propadu. Následující rok začíná cyklus znovu. V letošním roce dosáhla úroda rekordních hodnot, odhad zní na 45 milionů žoků. V příštím roce, do nějž spadá i sklizeň z letošního kvetení, by bez problémů úroda s výnosem dosáhla 25 milionů žoků. Potvrzení této skutečnosti by bylo dalším pozitivním impulsem pro vzestup ceny. Další podporu trh nachází ve skutečnosti, že brazilská vláda pracuje na plánu uskladnění části produkce do doby, než cena kávy vzroste.

Zcela jiná situace je ve Vietnamu. Vloni světová dvojka v produkci ohlašuje stále nižší odhady úrody. Místní zemědělci likvidují plantáže kávovníků, neboť výkupní ceny ani zdaleka nepokrývají náklady. Celkem 98 % domácí produkce připadá právě na robustu. Vietnamská provincie Dac Lac, odkud pochází valná část domácí produkce ohlásila, že sklizeň v příštím roce dosáhne jen 280 tisíc tun, což je o jednu pětinu méně než letos. Daleko markantnější je propad, pokud srovnání provedeme s předchozím rokem, kdy tato provincie vyprodukovala 456 tisíc tun. Vietnam je významným vývozcem kávy. V tomto roce by měl exportovat 600 tisíc tun, což je o 70 tisíc méně, než v loňském roce. Loňský vývoz činil 880 tisíc tun. Problémy s kávou robustou začaly, když její cena v roce 2000 propadla o 59 % a loni o dalších 43 %. Farmáři na kávě výrazně prodělávali a zrušili velkou část plantáží. Menší dopad pak má letošní sucho.

Podle zprávy International Coffee Organization globální úroda v roce 2001/02 dosáhla 117,3 milionů žoků, což představuje meziroční vzestup o 48 %. Spotřeba dosáhla 108,2 milionů. V aktuálním roce k příliš výrazné změně díky Brazílii nedojde. Jiná situace však díky problémům Brazílie a Vietnamu může nastat v roce příštím. Stále nízké ceny můžou vést i jiné země ke snížení produkce. Ze všech uvedených důvodů lze konstatovat, že na kávě jsme nejspíše viděli dno a bude zajímavé se podílet na spekulacích na vzestup. Hlavním kandidátem, který je fundamentálně silnější je robusta, ta však bez arabiky příliš nahoru nepůjde.

pozn. Zpracováno pro finanční server Fincentrum.cz
 

Zdroj : www.coloseum.cz                                                  


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.