Cukrář.cz

Reklama



Sladké opojení aneb každý jsme nějaký / -2.

fiogf49gjkf0d


                                           2. místo SŠHS Kroměříž

Deset let v lidském životě je dosti význačná doba a tentýž čas už věnuje kroměřížská SŠHS soutěži hendikepovaných žáků cukrářského oboru.
Kde byl prvotní impuls k nápadu pořádání žákovského  klání tohoto druhu, který se datem pořádání v roce 2005 pravidelně koná až do současného jubilejního ročníku a jak vyplývalo z průběhu děje a mluvy zákulisí, bude konat i v dobách následných? Soutěž, jejíž popularita či publicita se nalézá v dosti úzkých rozměrech, měla už ve své podstatě - alespoň pro mne – jakýsi tajemný podtext, který vyprovokoval v mém vědomí zájem být při tom. Počátkem osobitého druhu soutěžní odysey až po průběžné současno, nás provede v dalším průběhu reportáže ředitelka soutěže a zástupkyně ředitele Střední školy hotelové a služeb Kroměříž Svatava Mlčochová.

Podstata soutěže a její další vývoj vyplýval ze skutečnosti, že existovala skupina žáků, kteří měli tzv. speciálně vzdělávací potřeby, jež se v tomto případě věnovali cukrářskému oboru, tedy již dříve zmínění „éčkaři“.
V té době již byly zavedeny různé soutěže, které probíhaly v plném tempu na různých významových stupních. Skupině hendikepovaných žáků byla věnovaná výuka, sice s klasifikací, ale bez možnosti poměření tvůrčích schopnosti se soupeři širšího spektra cukrářského rozměru.
A byli to právě pedagogové hanáckých Atén, jak je unescová Kroměříž pro svůj vzdělanostní původ přezdívána, kteří na čele se Svatavou Mlčochovou dospěli k nápadu, jenž byl námětem pro soutěž tohoto druhu i významu.
Jak se ovšem lehko řekne, nemusí se obdobným způsob i realizovat.
Sama inspirační myšlenka bývá nezřídka bárkou na rozbouřeném moři, která v nezájmu přízně boha vod se zpravidla roztříští o skálu potíží, které jsou skoro pokaždé protivníky podnětných nápadů.
Pokud není požehnáno shůry, tak bývá obvykle marná snaha těch, co by chtěli přivést na svět dítě nového nápadu. Leč tehdejší vedení školy na čele s ředitelem Petrem Hajným se tomuto ustálenému pravidlu vymykalo a českou soutěžní scénu obohatila další soutěž, která si už po desetiletí razí, sice skromnou, ale spolehlivou a osobitou cestu pod názvem SLADKÉ OPOJENÍ.


2. místo SŠHS Kroměříž - Nikol Nováková a Hana Hanáková, trenérka Iva Gáliková

 
               OUPŠ Mohelnice                                           SŠ Olomouc - Svatý Kopeček

                    Obrázky je možné klikem zvětšit - pokračování příště

 



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.