Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár - tuctové jubileum / - I.

fiogf49gjkf0d


         1. - MLÝNKOVÁ Markéta,  2. - PAŘENICOVÁ Lucie, 3. - BERLÁK Richard

Páne jó, jak ten čas letí! Opravdu rovný tucet roků tomu nazad, co cukrářská soutěž Moravský pohár v dortové tvorbě spatřila světlo světa. Bylo to ještě za éry ředitelů škol dvou BB, Brna a Bzence v podání protagonistů Ladislava Černého a Emila Ševčíka – t.č. na penzi -, kdy hlavní inspirační nápad pocházel od bzeneckého Emanuela Budíka, kdy dání hlav všech dohromady zavdalo  myšlenku ku zrodu moravského soutěžního počinu.

Původně se jednalo o jihomoravský duet, jehož vývoj přisadil k soutěžnímu stolu třetího do dortového mariáše, kterým se stala kroměřížská SŠHS. Rok 2006 tak tedy napevno stanovil pořadatelské trio, které v tomto složení točí soutěžní rundu v pravidelné roční rotaci až dodnes.
Soutěžní zadání má poměrně ustálenou literu svého znění s občasnou inovací, která pro brněnský 12. ročník měla drobnější nuanci v jejím znění a to spočívalo v písemném zpracování receptur bez nutnosti popisu technologického popisu. Dále bylo povinností uvedení vzestupné gramáže surovinového složení. Novinkou letošního Moravského poháru byla možnost použití tzv. drátkování pro přípravu květů, a to v souladu s nově zavedenými předpisy pro tento druh tvorby, která bezesporu přidala na atraktivitě a půvabu výtvorů.




                            1. - MLÝNKOVÁ Markéta, SŠGL Bzenec - 284.67 bodů

Pohárovou novinkou bylo navýšení hmotnosti slavnostního dortu z původních 5 na 6 kg a dezertová gramáž mohla dosáhnout hodnoty 40 g. A rovněž degustačního batulku (degustační dortík na hranici 1 kg). A dalším novým tvůrčím prvkem byla možnost použití krajky jako způsob ozdoby dortu, kdy se jednalo o nápaditý počin v možnostech soutěžní legislativy, který navýšil půvab nejpopulárnějšího cukrářského výrobku o stupeň divácké, popřípadě zákaznické přízně.
Skutečná, textilní krajka, v době svého rozmachu zaznamenala křivku své popularity, kdy po počátečním nárůstu přišlo období recesního poklesu. Tím, že krajka prožívá svoji renesanci, výstižněji spíše řečeno ve „znovurenesanci“ v soutěžně cukrářských pravidlech, otevírá obzory tvůrčího uplatnění zručným detailistům cukrářského cechu.




 2. - PAŘENICOVÁ Lucie, HŠ Frenštát pod Radhoštěm - 283.33 bodů

 - U Lucinina jména uvádíme ještě jednu variantu jeho znění, a to i případně Přenicová. Obě podoby se objevily v souvislosti s touto soutěžící, kdy na popisce exponátu je příjmení totožné s  její prací, oproti výsledkové listině kde je frenštátská soutěžící prezentována v podobě Pařenicová. V případě jejího ozvání se, uvedeme rádi vše na správnou míru.

Předsedkyně  hodnotící poroty „Elišky“  - on ji málokdo řekne jinak -, jsme se zeptali na motiv rozhodnutí pro nejlepší výrobek?
Odpověď spočívala ve výroku, že hlavním kritériem byla hodnota chuti, a to především korpusu a krémů. Ta byla tou určující hodnotou bodových přídělů či ztrát, přestože divácký pohled mohl mít odlišnou tendenci v jiném úhlu posouzení. Určitě není zapotřebí dodávat, že divák se musel spokojit pouze s čidlem zraku a neměl k dispozici senzorickou možnost, na rozdíl od poroty.




3. - BERLÁK Richard, SOŠ Bratislava- 265. 67 bodů

- pokračování -



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.