�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Moravský pohár - tuctové jubileum / - I.

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 30.03.2014
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=2940

Novým prvkem byla možnost použití krajky jako zpùsob ozdoby dortu, kdy se jednalo o nápaditý poèin v možnostech soutìžní legislativy, který navýšil pùvab nejpopulárnìjšího cukráøského výrobku o stupeò divácké pøíznì.

fiogf49gjkf0d


         1. - MLÝNKOVÁ Markéta,  2. - PAØENICOVÁ Lucie, 3. - BERLÁK Richard

Páne jó, jak ten èas letí! Opravdu rovný tucet rokù tomu nazad, co cukráøská soutìž Moravský pohár v dortové tvorbì spatøila svìtlo svìta. Bylo to ještì za éry øeditelù škol dvou BB, Brna a Bzence v podání protagonistù Ladislava Èerného a Emila Ševèíka – t.è. na penzi -, kdy hlavní inspiraèní nápad pocházel od bzeneckého Emanuela Budíka, kdy dání hlav všech dohromady zavdalo  myšlenku ku zrodu moravského soutìžního poèinu.

Pùvodnì se jednalo o jihomoravský duet, jehož vývoj pøisadil k soutìžnímu stolu tøetího do dortového mariáše, kterým se stala kromìøížská SŠHS. Rok 2006 tak tedy napevno stanovil poøadatelské trio, které v tomto složení toèí soutìžní rundu v pravidelné roèní rotaci až dodnes.
Soutìžní zadání má pomìrnì ustálenou literu svého znìní s obèasnou inovací, která pro brnìnský 12. roèník mìla drobnìjší nuanci v jejím znìní a to spoèívalo v písemném zpracování receptur bez nutnosti popisu technologického popisu. Dále bylo povinností uvedení vzestupné gramáže surovinového složení. Novinkou letošního Moravského poháru byla možnost použití tzv. drátkování pro pøípravu kvìtù, a to v souladu s novì zavedenými pøedpisy pro tento druh tvorby, která bezesporu pøidala na atraktivitì a pùvabu výtvorù.




                            1. - MLÝNKOVÁ Markéta, SŠGL Bzenec - 284.67 bodù

Pohárovou novinkou bylo navýšení hmotnosti slavnostního dortu z pùvodních 5 na 6 kg a dezertová gramáž mohla dosáhnout hodnoty 40 g. A rovnìž degustaèního batulku (degustaèní dortík na hranici 1 kg). A dalším novým tvùrèím prvkem byla možnost použití krajky jako zpùsob ozdoby dortu, kdy se jednalo o nápaditý poèin v možnostech soutìžní legislativy, který navýšil pùvab nejpopulárnìjšího cukráøského výrobku o stupeò divácké, popøípadì zákaznické pøíznì.
Skuteèná, textilní krajka, v dobì svého rozmachu zaznamenala køivku své popularity, kdy po poèáteèním nárùstu pøišlo období recesního poklesu. Tím, že krajka prožívá svoji renesanci, výstižnìji spíše øeèeno ve „znovurenesanci“ v soutìžnì cukráøských pravidlech, otevírá obzory tvùrèího uplatnìní zruèným detailistùm cukráøského cechu.




 2. - PAØENICOVÁ Lucie, HŠ Frenštát pod Radhoštìm - 283.33 bodù

 - U Lucinina jména uvádíme ještì jednu variantu jeho znìní, a to i pøípadnì Pøenicová. Obì podoby se objevily v souvislosti s touto soutìžící, kdy na popisce exponátu je pøíjmení totožné s  její prací, oproti výsledkové listinì kde je frenštátská soutìžící prezentována v podobì Paøenicová. V pøípadì jejího ozvání se, uvedeme rádi vše na správnou míru.

Pøedsedkynì  hodnotící poroty „Elišky“  - on ji málokdo øekne jinak -, jsme se zeptali na motiv rozhodnutí pro nejlepší výrobek?
Odpovìï spoèívala ve výroku, že hlavním kritériem byla hodnota chuti, a to pøedevším korpusu a krémù. Ta byla tou urèující hodnotou bodových pøídìlù èi ztrát, pøestože divácký pohled mohl mít odlišnou tendenci v jiném úhlu posouzení. Urèitì není zapotøebí dodávat, že divák se musel spokojit pouze s èidlem zraku a nemìl k dispozici senzorickou možnost, na rozdíl od poroty.




3. - BERLÁK Richard, SOŠ Bratislava- 265. 67 bodù

- pokraèování -


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku