Cukrář.cz

Reklama



SIGEP - naukové poznatky v Rimini/ - 4.

fiogf49gjkf0d


Nezbytnou součástí každého SIGEPU jsou výukové programy, které byly rovněž přítomny v jeho již 33. edici. Přečtení si pouhé receptury bez praktického znázornění, je v takovém případě mnohdy rovno polibku přes sklo. A výukové nauky na nepřeberné téma lze ve 28 halách riminského veletržního cukrářského salonu nalézt na tucty. Některé firmy se prezentují v menších prostorách, kdy si zájemce o předváděcí akci trochu postojí, ale namnoze je k dispozici speciálním pódium s rozsáhlým hledištěm, vybaveným řadou židlí.



 
 

Původ kávy je zasazen v Etiopii, kde podle legendy se jistému pastevci zdálo, že jeho zvířata jeví v jistou roční dobu nadměrnou aktivitu. Se svými poznatky se svěřil mnichům v nedalekém klášteře a ti zjistili, že původ jejich bujnosti spočívá v jakémsi keři, který byl obsypán kulatými plody. Duchovní začali sami na sobě zkoušte účinky plodů záhadného keře a s překvapením zjistili, že se jim zvýšili bdělost a i pracovní výkonnost. Tím došlo k objevení společenského nápoje, který postupem doznal velké obliby v celém světě.
Pěstování kávy probíhá v několka kontinentech, především v Africe, Jižní Americe a Asii.
Kávu tvoří směs zrn dvou základních druhů, kterými jsou coffea arabica a robusta coffea, kdy jejich poměr, ale s možnou příměsí dalších variant kávových odrůd a způsob rozmanitosti zpracování  s dalším použitím technologických způsobů a pražením, vznikají různé druhy káv, které známe pod rozmanitými názvy značek. Mezi nejrozšířenější a rovněž nejuznávanější patří italská produkce. A ta na veletrhu  SIGEP patřila rovněž k veletržním dominantám. A nejenom to.
Při příležitosti 33. výročí pořádání cukrářského veletrhu SIGEP, který svou objemovou nabídkou překročil již dávno hranice pouhých sladkých laskominek, byl rovněž pořádán šampionát  ve zpracování kávy, kdy mezinárodní baristé změřili síly svého tvůčího umění aby posunuly stupeň vrcholové výkonnosti o případný stupínek výše.

  
 

Na své si rovněž příšli milovníci čokolády, pro které byla opět na mnoha stáncích přichystána přehlídka různých druhů čokolád a tvorby rozmanitých modelů. Ale nechyběla ani základní surovina, z níž se postupem doby zrodily chuťové divy, zakleté v tajemství vůní, barev i tvarů, na jehož počátku stál jihoamerický kakaový bob, který je v zemi svého původu nazýván černé zlato.
Tato kaková plodina má svůj původ v Jižní Americe, odkud byl španělskými kolonisty převezen do Evropy a jeho stromy pak byly osazeny rozlehlé pláže Zadní Indie a i dále na východ.
V dnešní době plochy se stromem plodící semena kakaovníku, nazývaného Theobroma, nalezneme v asi 70 % zastoupení celkové světové produkce na západním břehu Afriky.
Že se čokoláda  vyznačuje osobitou chutí, je známo i těm nejmenším konzumentům.
Na výstavách i soutěžích se s ní rovněž setkáváme jako s uměleckými výtvory.

 
Úchvatný čokoládový "Dekor 2000" švýcarského trojnásobného mistra světa Elisia Tontiho, kterého si mnozí cukráři pamatují z vystoupení v Česku z počátku tohoto století.
Jeho výtvarné motto:  "NE MINULOST, ALE SMĚR DO BUDOUCNA" uplatňoval velký čokoládový mistr i ve svém již pokročilém věku na letošním SIGEPU.

 
Že by SIGEP už vystavoval v době hospodářské krizei staré železné haraburdí? Ale kdež! To je jen práce umělců, kteří vytvořili čokoládové repliky starého rezavého nářadí!



  
  
  

Maestro Giovano Fandini se se představil s čokoládovou tvorbou růže jejímuž zhotovení před zvídavým publikem se věnoval od otevření veltržních bran do pozdního večera. Během denní produkce spotřeboval kolem 10 kg čokolády.

- pokračování -

 



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.