Cukrář.cz

Reklama



SIGEP 09 - Rimini / -3

fiogf49gjkf0d

30. ročník italského SIGEPu se představil nejen ve své kulaté podobě, ale i v pětidenní přehlídce toho, co je v současné době v cukrářském světě k dispozici ve vrcholové technické a technologické podobě. Haly riminské fiery jsou řešeny s koncepčním záměrem co největšího přehledu a zároveň šetření fyzických sil návštěvníka, kdy jednotlivé sektory jsou vázány v horizontálním poměru a není nutno vystupovat do žádného patra. Orientační pomůckou je písmenné označení hlavních hal doplněné číselným údajem k rozlišení jednotlivých výstavních prostor.
Pavilony byly zhotoveny podle moderních architektonických poznatků, kdy jsou jednotlivé haly vzájemně propojeny, což umožňuje, že návštěvník nemusí během prohlídky  vůbec vycházet.
V případě, že ta hodlá učinit, dostane se do interního venkovního prostoru dekorovaného vodní plochou.



Jako na dlani se nabízí přehled všeho co má souvislost s cukrářskou profesí a jejími přidruženými obory. V rozsahu několika hal a jejich vkusně rozmístěných stánků nalézáme přístrojovou techniku v podobě zmrzlinářských, cukrářských, zákuskových či chladící vitrín. Dále jsou nám k dispozici stroje na kopečkovou a točenou zmrzlinu, pastery, míchače, výrobníky ledové tříště, cukrářské míchače, šokery  tvořící pestrou sbírku přístrojového a uložného náčiní sloužící k výrobě a uskladnění zmrzlin, zákusků a ledových produktů.

 

V podstatě již nezbytnou atrakcí posledních roků se stává zmrzlinový šoumen, který předvádí virtuozní ekvilibristiku se zmrzlinovými kleštěmi, kdy různými pohybovými variacemi při vyhazování kopečku poutá pozornost a zároveň baví početný dav publika, které dokáže zaujmout ve velmi hojném počtu. (Menší snímky je možné klikem zvětšit).
Pro letošní rok přišel zmrzlinový kabaretiér se  zbrusu novým číslem, kdy si vybral z publika spolupracovníka, umístil jej od sebe na vzdálenost asi 20 metrů a za příslušného pózování s kleštěmi naplněnými kopečkem zmrzliny pak tento produkt vyhodil se záměrem cíle do úst dotyčného stojícího v uvedené vzdálenosti. Zřejmě tento "prestigiatore" musel své vystoupení dlouho trénovat, protože v naprosté většině vrhacích pokusů byl úspěšný. Za odměnu při spoupráci byl pak ten kdo se stal účastníkem zmrzlinových hodů, odměněn bílým kloboukem s firemním logem vystavující společnosti pod kterou zmrzlinový iluzionista vystupoval.

Již se stalo ustálenou tradicí, že riminský SIGEP je nejenom obohacen českou návštěvnickou obcí, nýbrž zároveň i českými vystavovateli. Jedním z nich byla pro tentokrát firma SUNCONE, v jejímž čele stojí pozoruhodný muž egyptské národnosti Namatem Allaou Ragabem, který je již 20 roků ženatý s českou ženou, mluví dobře česky a založil odnož původní rakouské  společnosti KRS Backwaren Ges.m.b.H. (dnes Suncone Backwaren Ges.m.b.H.).
Firma Suncone s.r.o. byla založena v roce 1991. Tehdy měla pouze 5 zaměstnanců a dva pekařské stroje. Díky stoupající poptávce po jejích výrobcích byly její výrobní prostory  brzy nedostačující.
Z toho důvodu došlo v roce 1993 k pronájmu většího výrobního prostoru na ul. Palackého ve Znojmě. Následovala nezbytná rekonstrukce se záměrem vyhovení předpisům pro potravinářskou výrobu. Současně byla pořízena nová technologie (7 nových pekařských strojů), aby mohla být pokryta poptávka po  výrobcích.
V roce 1997 byla zřízena výroba a sklady v nových prostorách na ul. Dukelská ve Znojmě. Byla nutná opětovná komplexní rekonstrukce, která nyní splňuje nejvyšší hygienické požadavky, které jsou kladeny na potravinářský provoz. Po skončení přestavby byl závod v roce 1998 otevřen a zahájena výroba s novou moderní technologií na vysoké úrovni kvality.
Nabízená paleta výrobků obsahuje široký sortiment zmrzlinových kornoutů v různých formách a velikostech, zmrzlinové poháry, misky, zmrzlinové kornouty pro průmyslovou zmrzlinu, dekorativní oplatky a trubičky se světlou nebo tmavou čokoládou v různých délkách.
Výrobky jsou částečně produkovány v malých balení a nabízeny v obchodních řetězcích, nebo ve velkých balení pro potřeby velkoobchodů.
Firma vlastní také zařízení na vysekávání a stáčení aluminiových kornoutů a je připravena dodat kornouty pro průmyslovou zmrzlinu dle přání zákazníků.

 

V oblasti zmrzlinových a zákuskových vitrín byla patrná modifikace jednotlivých skříní, jež měla svůj podíl významu zejména v disignové podobě  a rozměrové účelovosti. Firma La SQUADRA předváděla model, kdy z hlediska zákazníka je důležitá variabilita úložného prostoru pro zmrzlinové vaničky. Ten se u vývojové řady vyznačuje všestrannou možností, prostřednictvím vymezovacích jednotek. Ve výbavě vitríny se nalézá dnes nezbytné dynamické chlazení, v případě zakázkového požadavku zákazníka, lze na přání zhotovit i chlazení statické, spadající však spíše do kategorie zákuskových vitrín.
Nezbytným prvkem typové řady je výhřev předního a bočních skel, zabraňující orosování při odmražovacím úkonu. Dalším doplňkem  je ventilované osvětlení s vymezením nežádoucího ohřevu chlazeného prostoru.
Vitrína s vyšší úložnou kapacitou mezi 18-24 vaničkami má zakomponován vysoce výkonný polohermetický kompresor, který kromě vyššího výkonu zajišťuje i nižší provozní hlučnost.
Samo chlazení je proveditelné v kombinačním působení způsobu voda - voda, vzduch, či samotným vzduchem, což je nejčastěji používaný způsob.V rámci technické inovace došlo spolu s úpravou kompresoru k obdobnému procesu i u vnitřní kondenzační jednotky, kdy tepelné vyústění je rozptylováno dvěma vrtulemi, které zvýšenou měrou rozviřují teplotu do okolního prostoru.
Uvedené úpravy navíc vymezují možnost tepelných výkyvů při zvýšené teplotě vnějšího prostředí.
Energetický příkon, na který bude kladen s přibývajícím nárůstem příslušných cen stále vyšší důraz, se pohybuje v závislosti na objemu jednotlivého mrazícího zařízení, a to u objemu 12 vaniček v enormní zátěži při chodu všech přídavných zařízení 1320 W.
20-ti vaničková vitrína se vyznačuje odběrem 1780 W. Velkoobjemové zařízení pro 24 zmrzlinových nádob spotřebuje ke své činnosti 2200 W.
Již v úvodu zmíněná variabilita vnitřního prostoru pro případ sezónní či nárazové spotřeby prostřednictvím vymezovacích lišt umožňuje zvýšit kvantitativní použití dvojnásobného počtu vaniček polovičního obsahu.
Stejně tak je možné hovořit v opačném gardu, ve smyslu využití pouze částečného prostoru. A to v případě kdy prodejní situace vyžaduje nasazení nižšího počtu vaniček a zbylý prostor lze zužitkovat prostřednictvím kontaktních plechů pro chlazení jiného zboží s nárokem na obdobnou teplotu.
Ještě s jednou pozoruhodností jsme se setkali u firmy La SQUADRA, která měla ještě nedávno své působiště na jižní Moravě v obci Blučina, ale ekonomická účelovost ji přemístila jižnějším směrem do Rakouska, kde má v současné době výhodnější podmínky pro své působení.



 
  
 


Svým výrobkem inovativní zmrzlinové vitríny překračují hranice dosavadních zvyklostí. Je to již několik roků, co tento druh vitríny spatřil světlo světa, a jak se na letošním SIGEPu ukázalo, má stále mnoho prostorů v nichž je možno uplatnit architektonickou a technologickou úpravu. Kruhový tvar s otáčivým úložným prostorem není jenom disignovou upoutávkou, ale především  praktickým záměrem prostorového řešení a prezentací zmrzlinové nabídky. Autoři projektu poměrem šíře a výšky vitríny při otáčivém pohybu rondelu se zmrzlinovými vaničkami dospěli do ideální shody zorného úhlu pohledu zákazníka (při průměrné výšce člověka) a umožnění jeho soustředění na jednotlivé typy zmrzlin bez rušivých vlivů okolních pohledů.
Variabilní objemovost nádobek 3, 5 a 7 litrů umožňuje jejich střídaní podle frekvence či požadavků zákazníků.

Termín veletrhu SIGEP pro příští rok : 23.-27. leden 2010

 - pokračování -



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.