Cukrář.cz

Reklama



SIGEP 09 - Rimini / -2

fiogf49gjkf0d

O původu zmrzliny se vedou různé polemiky, kdy jeden pramen zvěstí o této ledové pochoutce praví, že má svůj původ v Řecku, druhý uvádí počátek v různých místech Asie či v arabském světě. Podstatné pro dnešní dobu však je  její kvalita a umění výrobce vhodného  naroubování svého záměru na odnož chuťového (i finančního) vjemu konzumenta.
V tomto směru jsou mistři svého oboru Italové, jejichž způsob výroby směsi smetany a  čerstvého ovoce si získal věhlas celého zmrzlinářského světa a který byl jedním z podnětů vytvoření tak kolosálního veletrhu SIGEP, nesoucího ve svém podtextu navíc exkluzivní název zmrzlinového produktu vloženého v označení: Mezinárodní salón zmrzliny …..
V šesti halách riminské fiery (výstaviště) tak po právu, ve smyslu významu role a kvality italské zmrzliny, byla prezentována tato chladivá pochutina pestře jásavého zbarvení, která se přítomným představovala v nekonečných chuťových variacích, které nesly názvy snad většiny druhu ovoce z celého světa, z nichž voněla exotická magie lákavých dálav.

Stejně tak bychom mohli vyjmenovávat tucty různých způsobů sloužích ke zmrzlinové výrobě počínaje práškovými směsi či přípravky pro zmrzlinu soft, a stejně tak o přípravcích a různých druhů doplňků v podobě past, koncentrátů a polev, které byly k dispozici zraku, ale i dotazům veletržních zájemců.

Dalším významným poznatkem pro toho, kdo vážil své kroky do mekky zmrzlinářského světa v Rimini byl osvětový program některých předních firem, které v praktickém provedení a návazné degustaci poodkrývaly roušku tajemství konzistence, krémovitosti,  dojmu teplého vjemu a chuťové působnosti v návaznosti na optimum použití emulgátorů, cukrů a stabilizátorů včetně strojní techniky. Zmrzlina pro výrobce není jen záležitost chuťového programu, ale i ekonomického spektra, které v předváděcím programu též bylo zahrnuto do obsahu výkladu v tématu výtěžnosti při zmrzlinové produkci.

Přítomnost zmrzlinářských titánů MEC3, Fabbri či Fugar bývá samozřejmostí, kdy v letošním ročníku překvapila absence další významné italské značky Pregel. Je nasnadě, že tito zmrzlinoví ledoborci ve zmrzlinových halách lámaly příkrovy zájmu zmrzliny chtivých zájemců, kdy k tomuto aktu sloužíly týmy verbířů ve firemních uniformách, kteří nasměrovávaly kroky příchozích tím správným směrem.

  
Ale vedle všech zúčastněných velikánů byly přítomny desítky dalších sice menších, ale rozhodně neméně kvalitních tuzemských (myšleno italských) výrobců, kteří svojí hbitostí, chuťovou a vizážovou nápaditostí velmi dobře konkurovaly svým známějším kolegům. Jednou z nich byla firma Comprital, která nabízela 20 druhů čokoládových zmrzlin, z nichž ta nejtmavějšího odstínu se vyznačovala příměsí 70 procenty kakaa.

Tato zmrzlina upoutávala již na první pohled velmi intenzivní černou barvou, dráživou kořeněnou vůní zachovávající dlouho své aroma díky vysokému obsahu kakaa, kávy a praženého ječmene. Dalším jejím průvodním znakem byla krémová struktura, houževnatá a výrazná chuť s tónem jemné sladkosti. Užitím čokolády s vysokoprocentním obsahem kakaa dosahuje tato "extrabitter gelato" nadstandardní kvality. Tento druh zmrzliny je zcela odprostěn mléčných derivátů a jako sladidlo slouží pouze ryzí ovocný cukr, který povyšuje magičnost této chladivé pochoutky.

V rozhovoru s viceprezidentem italského cukrářského svazu Sergiem Gondolim jsme se zajímali jaký podíl mají Italové na celosvětové konzumaci jejich sladké domény. Odpověď byla překvapující, že národ zřejmě největších mistrů sladkého řemesla se v žebříčku spotřeby na hlavu neumísťuje na předním místě, které náleží Američanům, a to v počtu téměř 25 litrů. Ovšem tento údaj je podpořen spotřebou průmyslové zmrzliny, kdy tzv. točená zmrzlina ve Spojených státech amerických výrazně zaostává za světovou spotřebou. Dalším překvapením byla skutečnost, že ani v Evropě nezaujímají Italové nikterak nejvyšší pozici ve zmrzlinové konzumaci, která náleží překvapivě skandinávským státům na čele s Finskem, kde se spotřeba pohybuje kolem 13 litrů. Itálie neméně překvapivě zaostává za chladným severem pouhou konzumací mezi 7 - 8 litry na osobu.
Co se týče souboje pohlaví, tak v tomto klání vedou ženy nad muži v poměru 60:40 procentům.

Termín veletrhu SIGEP pro příští rok : 23.-27. leden 2010

- pokračování -

 



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.