Cukrář.cz

Reklama



Pardubický perník to má černé na bílém!

fiogf49gjkf0d

Pardubický perník vstoupil do evropské rodiny potravin chráněněných certifikátem výlučnosti. Tento evropský krok není pro Pardubice žádnou neočekávanou šlépejí, protože nominace ochranného označení byla po téměř dvouročním projednání Evropské komise již patrná po námitkové proceduře, kterou žádný ze zainteresovaných  států nepodal.
Původní pečivo z medu, mouky a pepře, známé v tomto kraji již od počátku 16. století pod názvem peprník, které se usadilo do své podoby a proslulosti koncem 19. století, dostoupilo na počátku současného 3. milénia do svých definitivních evropských výšin.
A tak tedy zdobený, figurální či vícerozměrný pikantní produkt  má výsadní právo označit se vysačkou Pardubický perník, která mu zaručuje punc originality, jehož práva používání mohou vlastnit pouze pardubické perníkářské firmy.
Z této pocty nenáleží pardubickým pouze právo, ale  zároveň i povinnost dodržování technologických postupů a estetického ztvárnění jejich produktu, dnes již výlučně evropské výjimečnosti.
V čem tkví výsada této EU exkluzivity? V žádném případě to neznamená, že by v Česku natož v Evropě, nesměl vyrábět perník nikdo jiný. Pouze jej nesmí opatřovat, dnes již chráněnou známkou Pardubický perník.
Tohle označení je již v tuzemsku a Evropě dlouhodobě neoficiálně zavedená značka, kterou v zájmu podpory kupního zájmu  používali mnozí ostatní čeští či zahraniční výrobci. Dnes takovéto neprávem označené zboží na jiných perníkářských produktech než pardubickým, by se v případě žaloby stalo předmětem arbitrážního řízení s lehce předvídatelným zakončením.
Východočeské město tak po evropském kontinentě, a nejenom pouze tam, může s oficiálním požehnáním Evropské unie šířit věhlas svého města, které je známé i svými dalšími přednostmi tvořící jeho symbol jako je motoriský závod Zlatá přilba, dostihový závod steeplechase cross-country Velká pardubická a nebo taktéž i výlučností ze zcela jiného soudku, kterou byl pardubický Semtex.
Pogratulujme pardubickým k jejich evropskému úspěchu a popřejme ať  úsilí,  které v těchto dnes dospělo ke svému oficiálnímu vrcholu pod evropskou záštitou chráněného názvu Pardubický perník, užívají pro rozmach svých firem, města a kraje a tím potažmo i celé České republiky.



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.