Cukrář.cz

Reklama



Bezpečnost a kvalita vajec po dlouhém skladování

23.8.2004 | Autor: spotrebitel.cz | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Jakost a použitelnost vajec je zajištěna datem použitelnosti a dodržením skladovacích podmínek.
Pracovníci Zemědělského výzkumného ústavu v Athénách a Výzkumného pracoviště pro zpracování drůbeže a jakost masa testovali jakost a funkční vlastnosti vajec během desetitýdenního skladování tzn. dlouho po 30denní normě stanovené pro skladování před prodejem.
Z výsledků vyplynulo, že při správném chlazení a zacházení mohou být vejce skladována 4 až 5 týdnů přes obvyklé datum použitelnosti (nad 30 dní).
Pokud vejce nejsou ošetřena zůstávají na nich bakterie jako salmonela a další, až do konzumace spotřebitelem. Avšak, jsou-li vejce omyta a zabalena nevyskytnou se na nich bakterie rodu Enterobacteriaceae po dobu 5 týdnů po ošetření.
Při zjišťování funkčních vlastností vajec během 10 týdnů skladování nebylo zjištěno snížení nezávadnosti, avšak snížila se schopnost zvýšit objem piškotového koláče, nebo připravit kvalitní krémovitou majonézu.
Egg Ind, 109, 2004, č. 7, s. 3

Zdroj: UZPI www.bezpecnostpotravin.cz 
Zdroj: www.spotrebitel.cz

 


Dnes je úterý 27. října 2020
svátek slaví Šarlota a Zoe, zítra stát (vznik republiky)

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2020 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.