�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Bezpenost a kvalita vajec po dlouhm skladovn

Autor: spotrebitel.cz
Datum vyd�n�: 23.08.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=633

Podle vzkumu jsou chlazen vejce pi sprvnm zachzen nezvadn jet 5 tdn po stanovenm datu pouitelnosti (30 dn). Dlouhodob skladovn vak zhoruje funkn vlastnosti vajec. Pokud jsou vejce omyta a zabalena, eliminuje se vskyt salmonel.

fiogf49gjkf0d

Jakost a pouitelnost vajec je zajitna datem pouitelnosti a dodrenm skladovacch podmnek.
Pracovnci Zemdlskho vzkumnho stavu v Athnch a Vzkumnho pracovit pro zpracovn drbee a jakost masa testovali jakost a funkn vlastnosti vajec bhem desetitdennho skladovn tzn. dlouho po 30denn norm stanoven pro skladovn ped prodejem.
Z vsledk vyplynulo, e pi sprvnm chlazen a zachzen mohou bt vejce skladovna 4 a 5 tdn pes obvykl datum pouitelnosti (nad 30 dn).
Pokud vejce nejsou oetena zstvaj na nich bakterie jako salmonela a dal, a do konzumace spotebitelem. Avak, jsou-li vejce omyta a zabalena nevyskytnou se na nich bakterie rodu Enterobacteriaceae po dobu 5 tdn po oeten.
Pi zjiovn funknch vlastnost vajec bhem 10 tdn skladovn nebylo zjitno snen nezvadnosti, avak snila se schopnost zvit objem pikotovho kole, nebo pipravit kvalitn krmovitou majonzu.
Egg Ind, 109, 2004, . 7, s. 3

Zdroj: UZPI www.bezpecnostpotravin.cz 
Zdroj: www.spotrebitel.cz

 


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku