Cukrář.cz

Reklama



Hrníčkové dortíky

15.11.2021 | Autor: př. Konektor | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Odkud se vzaly tyto malinkaté, roztomilé, vynikající dortíky, které ovládají cukrářský svět? Ukažme si prstem na  USA, kde se rychle staly tradiční záležitostí. Jejich popularita rapidně stoupá i u nás a české profesionální i domácí cukrářky se předhánějí v tom, kdo předvede nejhezčí a nejoriginálnější výtvor.

Cupcaky jsou velice oblíbené díky své rozmanitosti a pestrosti – krásně vypadající mini dortíky mohou mít jakoukoliv příchuť a v představivosti zdobení se meze nekladou. V USA se dokonce před objektivy televizních kamer pravidelně střetávají cupcakoví mistři z celé země, aby poměřili své síly. V pořadu Košíčkové války, který u nás vysílá TV Paprika, tak cukráři musí umět například napéct 1000 cupcaků během pouhých dvou hodin. Pojďme si prozradit, co tyto „milionové“ hrníčkové dortíky ještě skrývají. 
Experti se přitom stále přou, odkud pochází samotný název cupcakes (hrníčkové dortíky). Podle první teorie název vznikl díky tomu, že se tyto dortíky pekly v hrníčcích, zatímco podle jiných historiků název vychází z techniky měření ingrediencí pomocí hrnků. Poprvé se zmínka o cupcakes v objevila v roce 1796, kdy byly popisovány jako malé dortíky napečené v malých hrncích. Samotný název „cupcake“ se ale objevil v kuchařce až v roce 1828. Původní receptura obsahovala máslo, cukr, mouku, vejce, mléko a jedlou sodu. Zatímco vanilkové a čokoládové cupcaky zůstávají nestárnoucí klasikou, kterou musí ovládnout každý začínající cukrář, dnešní moderní cupcaky už mají mnohem proměnlivější recepturu a experimentuje se nejen s polevami a krémy, ale i se samotným těstem. Dnes se tak můžeme běžně setkat i s jablečnými, banánovými, jahodovými, malinovými, datlovými, zázvorovými, mrkvovými, kokosovými, pomerančovými či ananasovými těsty, zatímco na polevy se vybírají i méně obvyklé ingredience jako čili, meduňka, mentol nebo arašídy. Těsto cupcaků je velice nadýchané a díky krému a cukrářskému zdobení se tak perfektně hodí na slavnostní příležitosti.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.