�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Hrnkov dortky

Autor: p. Konektor
Datum vyd�n�: 15.11.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=5777

Cupcaky jsou velice oblben dky sv rozmanitosti a pestrosti krsn vypadajc mini dortky mohou mt jakoukoliv pchu a v pedstavivosti zdoben se meze nekladou

Odkud se vzaly tyto malinkaté, roztomilé, vynikající dortíky, které ovládají cukráský svt? Ukame si prstem na  USA, kde se rychle staly tradiní záleitostí. Jejich popularita rapidn stoupá i u nás a eské profesionální i domácí cukráky se pedhánjí v tom, kdo pedvede nejhezí a nejoriginálnjší výtvor.

Cupcaky jsou velice oblíbené díky své rozmanitosti a pestrosti – krásn vypadající mini dortíky mohou mít jakoukoliv píchu a v pedstavivosti zdobení se meze nekladou. V USA se dokonce ped objektivy televizních kamer pravideln stetávají cupcakoví misti z celé zem, aby pomili své síly. V poadu Košíkové války, který u nás vysílá TV Paprika, tak cukrái musí umt napíklad napéct 1000 cupcak bhem pouhých dvou hodin. Pojme si prozradit, co tyto „milionové“ hrníkové dortíky ješt skrývají. 
Experti se pitom stále pou, odkud pochází samotný název cupcakes (hrníkové dortíky). Podle první teorie název vznikl díky tomu, e se tyto dortíky pekly v hrnících, zatímco podle jiných historik název vychází z techniky mení ingrediencí pomocí hrnk. Poprvé se zmínka o cupcakes v objevila v roce 1796, kdy byly popisovány jako malé dortíky napeené v malých hrncích. Samotný název „cupcake“ se ale objevil v kuchace a v roce 1828. Pvodní receptura obsahovala máslo, cukr, mouku, vejce, mléko a jedlou sodu. Zatímco vanilkové a okoládové cupcaky zstávají nestárnoucí klasikou, kterou musí ovládnout kadý zaínající cukrá, dnešní moderní cupcaky u mají mnohem promnlivjší recepturu a experimentuje se nejen s polevami a krémy, ale i se samotným tstem. Dnes se tak meme bn setkat i s jablenými, banánovými, jahodovými, malinovými, datlovými, zázvorovými, mrkvovými, kokosovými, pomeranovými i ananasovými tsty, zatímco na polevy se vybírají i mén obvyklé ingredience jako ili, meduka, mentol nebo arašídy. Tsto cupcak je velice nadýchané a díky krému a cukráskému zdobení se tak perfektn hodí na slavnostní píleitosti.


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku