Cukrář.cz

Reklama



Preclík

07.04.2003 | Autor: F. Jirásek | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Záznamy hovoří o výrobě preclíku před více než před tisíci léty. Jeho původní tvar byl kruh s křížem uprostřed. Kříž a pletený kruh měly znázorňovat nástroje jejichž prostřednictvím byl Ježíš usmrcen. Pletený kruh znázorňoval provaz.

Preclíky se staly populárním pečivem a podle věrohodných pramenů byly v XI. století podávány mnichi v klášterních školách a podávány žákům. Latinsky se toto pečivo nazývalo "pretiumcuala", což znamenalo podarování. Preclíky se dříve pekly na postní dny a na Velký pátek, Popeleční středu a podobné dny. Preclíky se používaly jako ochrana před zlými duchy, věšely se ve světnicích a obilnicích jako oběť k rozhojnění úrody.

Postupem doby preclík změnil trochu tvar i výrobní technologii a tím i chuť. Zkuste si sami upéci preclík podle receptu z předminulého století.

Preclík slaný

Suroviny:
25 dkg mouky
7 dkg másla
1,5 dkg droždí
sůl, kmín, nebo mák

Mouka, máslo a ve vlažné vodě rozředěné droždí se zadělají s trochou soli a potřebnou vodou v tuhé těsto. Po řádném propracování a zkynutí se nakrájí těsto na dílce o velikosti ořechu. Rozválejí se na tenké tyčinky a z nich se udělají preclíky tak, že se jeden pramen ohne do kulata, konce se položí křížem, a tam, kde se dotýkají, se jednou otočí, zahnou do středu a konce se strany přimáčknou na těsto. Po vykynutí se potřou bílkem, posypou solí a kmínem nebo mákem a nechají upéct.

Preclík vařený

Suroviny:
40 dkg mouky
2 vejce
10 dkg másla
2 dkg droždí
mléko, sůl a kmín

Z uvedených surovin se zadělá těsto, které se tak dlouho propracovává až začne kynout. Pak se z něj dělají preclíky, které se vloží do vroucí vody. Když vyplavou na povrch, vyjmou se, vloží na vymaštěný plech, posypou solí a kmínem a dají se péct.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.