Reklama |
Vánočka na vícero způsobůNa vaši žádost receptu o vánočku, jsem použil recept z mého bývalého pracovního působiště cukrárna - pekárna v rakouském Korneuburgu, kde se vánočka provádí takovýmto způsobem. - J.Ř. z V.- Suroviny Po této době těsto opět důkladně prohněteme, až se těsto stane zcela vyzrálým (přestane se lepit na ruce).
Poté utvoříme tři stejně dlouhé , ale oproti předešlým o něco slabší prameny. Nejdříve vytvoříme trojitý pletenec ze silnějších pramenů a potom ze slabších, který vložíme na silnější spletení. Obě patra k sobě lehce stlačíme (bez známek deformace). Velmi efektní je vázaná šestipramenná vánočka. Dva dvojité spletence položíme vedle sebe a třetí dvojité spletení na ně položíme doprostřed. Při sestavování pramenné konstrukce natlačíme s citem jednotlivé díly k sobě, aby vytvořily kompaktní celek. A konce důkladně spojíme – dbáme efektního zakončení -. Stejně tak můžeme vytvořit i devítipramennou vánočku, kdy vytvoříme základnu ze čtyřpletence, mezipatro vytvoří třípramenné spletení a vrchol vánočkové pyramidy zakončí dva vázané prameny. Chcete-li vytvářet osobní či dokonce světové rekordy, můžete takto pokračovat do nekonečna. Plech vyložíme papírem na pečení nebo pomažeme tukem, vložíme celistvý pletenec. Troubu předehřejeme na 37 -39 °C . Vložíme vánočku. Necháme těsto působit 30 minut. Během této doby troubu neotvíráme! Po půl hodině vánočku vyjmeme, potřeme bílkem, posypeme mandlovými lupínky a plech vložíme na horní patro trouby a teplotu zvýšíme na 180 °C a pečeme do doby kdy vnější plocha vánočky pěkně zhnědne (asi po 40 minutách). Nepoužíváme vzduchového oběhu!
Příbuzné články...
12.4.2021 Švédsko neí pouze kvalitní ocel9.4.2021 České zmrzliny stále lákají 7.4.2021 Jemné pečivo 1.4.2021 Velikonoční chléb 31.3.2021 Velikonoční šunka zapečená v těstě [další příbuzné články] |
Dnes je úterý 13. dubna 2021
svátek slaví Aleš, zítra Vincenc Top 5 měsíceReklama![]() ReklamaReklama |