Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz) |
Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o. |
Vánočka na vícero způsobů |
Autor: red. Datum vydání: 21.12.2020 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3687 |
Přes noc necháme v tuzemáku či v punči macerovat rozinky. Do mísy vložíme droždí. Poté přidáváme mouku, cukr, sůl, vejce, rozinky a máslo, které rozkrájíme na velmi tenké plátky. |
Na vaši žádost receptu o vánočku, jsem použil recept z mého bývalého pracovního působiště cukrárna - pekárna v rakouském Korneuburgu, kde se vánočka provádí takovýmto způsobem. - J.Ř. z V.- Suroviny Po této době těsto opět důkladně prohněteme, až se těsto stane zcela vyzrálým (přestane se lepit na ruce).
Poté utvoříme tři stejně dlouhé , ale oproti předešlým o něco slabší prameny. Nejdříve vytvoříme trojitý pletenec ze silnějších pramenů a potom ze slabších, který vložíme na silnější spletení. Obě patra k sobě lehce stlačíme (bez známek deformace). Velmi efektní je vázaná šestipramenná vánočka. Dva dvojité spletence položíme vedle sebe a třetí dvojité spletení na ně položíme doprostřed. Při sestavování pramenné konstrukce natlačíme s citem jednotlivé díly k sobě, aby vytvořily kompaktní celek. A konce důkladně spojíme – dbáme efektního zakončení -. Stejně tak můžeme vytvořit i devítipramennou vánočku, kdy vytvoříme základnu ze čtyřpletence, mezipatro vytvoří třípramenné spletení a vrchol vánočkové pyramidy zakončí dva vázané prameny. Chcete-li vytvářet osobní či dokonce světové rekordy, můžete takto pokračovat do nekonečna. Plech vyložíme papírem na pečení nebo pomažeme tukem, vložíme celistvý pletenec. Troubu předehřejeme na 37 -39 °C . Vložíme vánočku. Necháme těsto působit 30 minut. Během této doby troubu neotvíráme! Po půl hodině vánočku vyjmeme, potřeme bílkem, posypeme mandlovými lupínky a plech vložíme na horní patro trouby a teplotu zvýšíme na 180 °C a pečeme do doby kdy vnější plocha vánočky pěkně zhnědne (asi po 40 minutách). Nepoužíváme vzduchového oběhu! |
Vytisknuto dne 25.1.2021 ze serveru |