Cukrář.cz

Reklama



Skalický trdelník

03.08.2020 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
 

 

Skalický trdelník je proslulá pečená sladká ořechová pochoutka. V místě zrodu trdelníku ve slovenské Skalici se trdelníky pečou klasickým způsobem na otevřeném ohni. Trdelník se dostal do Skalice prostřednictvím kuchaře ze Sedmihradska, který nastoupil službu u maďarského generála ve výslužbě, který se usadil v tomto městě.
Trdelník svůj název obdržel od válečku- trdlice na něhož se navinuje těsto, a který vešel ve známost pod zlidovělým označením trdlo.
Skalický trdelník obdržel jako první slovenský výrobek ochrannou známku Evropské unie.


Suroviny
1 kg polohrubé mouky
150 g másla
150 g práškového cukru
5 žloutků
20 g droždí
200 g vlašských ořechů
150 g kostkového cukru
1 vejce na potření
vlažné mléko
práškový cukr na posypání
sůl

Příprava

Do mouky přidáme cukr, rozdrobené droždí, vlažné mléko,
žloutky, sůl, a máslo.
Vypracujeme tužší těsto jako na vánočku a necháme jej na teplém místě vykynout. Potom těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 5 stejných dílů a vytvoříme z nich bochníčky, které přikryjeme ubrusem a necháme znovu kynout. Potom jej rozválíme na rozměr tloušťky prstu a navineme těsně vedle sebe na speciálních plechových nebo dřevěných válcích, které položíme na zhotovené podstavce zhotovené k tomuto účelu.
Navinuté těsto necháme vykynout a potom jej potřeme rozšlehaným vejcem, obalíme posekanými ořechy a rozdrceným kostkovým cukrem.
Těsto pečeme v troubě tak, že válce, které mají na konci čtyřhranný výstupek vložíme na podstavce. Po dobu pečení je obracíme tak, aby se těsto peklo rovnoměrně. Upečené trdelníky stáhneme z válce, pokrájíme na kroužky a posypeme práškovým cukrem.

Místo speciálních válců lze použít i válečky na trubičky, ale tím zhotovíme trdelníky menšího rozměru

Další návod na tzv. Staročeský trdelník nám zaslal přispěvatel Vašek

Suroviny: 70g másla, 70g sádla, 30g cukru, 25g kvasnic, 560g mouky, 5g žloutku, mléko, sůl.

Postup přípravy: Máslo umícháme se sádlem až pění. Do umíchané tukové směsi přidáme cukr, žloutky – vždy po jednom, pak osolíme a dáme vzejité kvasnice. Mouku a mléka tolik aby zadělané těsto bylo poměrně tuhé. Nyní těsto dobře vypracujeme a necháme málo zkynout. Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček téměř motouz, asi jako malíček silný. Pak pozorně namotáme na k tomu určený dřevěný váleček pomaštěný máslem. Povrch potřeme bílkovým sněhem a posypeme sekanými loupanými mandlemi. Pečeme za občasného ale poměrně častého otáčení válečku v troubě a při pečení ho potřeme máslem

Nejjednodušší recept na trdelník nám zaslal neznámý příspěvkář

Těsto na vánočku (každý dle svého)

Na posyp: vanilinový cukr, rozstrouhané mandle a oříšky a rozstrouhané karamelové bonbony (základ trdelníku).

Těsto namotat na trubičky na kremrole, pořádně je rozválcovat v posypu a dát je upéct do trouby (třeba na stojanu na grilování kuřete).


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.