Cukrář.cz

Reklama



Skladování čokolády a kakaa

13.05.2020 | Autor: Pavel Bursa | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených


Začínají nám již teplé dny a řekněme si něco uskladňování čokolády a kakaa.  Kakao vstřebává poměrně lehce vlhkost a je proto zapotřebí jej uskladňovat na suchém místě, nikoli ve skladištích, kde je vyšší vlhkost nebo v místech kde   dochází ke střídání teplot. To platí i o výkladních skříních. Pokud je kakao vystaveno vlhkosti, utvoří se v něm pevné chomáče, které se obtížně rozpouští a dávají kakau horší vlastnosti. Odebírá-li se kakao volně, je třeba se přesvědčit, že neobsahuje takovéto chomáče. Kakao musí být bezpodmínečně suché a jemně mleté. Nádoby ve kterých je uloženo musí být vždy dobře uzavřeny, aby zboží nevstřebávalo vlhkost a cizí pachy. V balení není kakao tak choulostivé, ale i v tomto případě je jistější uložit zboží na suchém místě a v přiměřené teplotě.

Stejně jak kakao, tak i čokoláda, zvláště pak nebalená, nesmí být skladována v prostoru, kam má přístup  slunce. Pokud je čokoláda vystavena slunečním paprskům, ztrácí barvu, přeměnou kakaového másla dostává šedý vzhled, stává se porézní, lehce se láme a přijímá zvětralou chuť. Čím déle byla čokoláda vystavena slunci, tím více ztrácí své hodnoty a je nestravitelnější.
Čokoláda má mít ve skladištích vždy své zvláštní místo, nesmí přijít do styku s jiným zbožím, protože vstřebává velmi rychle cizí chuť i pach. Zvlášť nesmí být skladována v blízkost éterického zboží např. lihu, voňavek, mýdla apod.
Volná čokoláda musí být zabalena a uložena v dobře uzavřených ochranných obalech aby byla chráněna od zmíněných vlivů a taktéž od molů, kteří s oblibou kladou vajíčka v její blízkosti.
Uloží-li se čokoláda na vlhkém místě, rozpouští se v ní obsažený cukr a usazuje se na povrchu, čímž dodává zboží plesnivého vzhledu.

Cukrovinky, dezerty a ostatní sladkosti, které byly vyrobeny za užití čokolády, vyžadují obdobé péče jako čokoláda sama, zvláště v tom případě, jedná-li se o zboží nebalené. Pralinky a podobné sladkosti jsou často plněny ovocnými šťávami, želém atd., a podléhají lehce vnitřnímu kvašení.Vystaví-li se tyto sladkosti slunci či teplu, stane se, že se zboží znehodnotí jako čokolády a pak pralinky puknou následkem kvašení náplně, která vyteče. Tím vznikají značné škody, obal se zamaže, zboží ztrácí vzhled, slepí se  a stane se neprodejné.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.