�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Skladovn okoldy a kakaa

Autor: Pavel Bursa
Datum vyd�n�: 13.05.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3612

Ulo-li se okolda na vlhkm mst, rozpout se v n obsaen cukr a usazuje se na povrchu, m dodv zbo plesnivho vzhledu. Pokud je okolda vystavena slunci. Ztrc tak barvu, dostv ed vzhled, stv se porzn a m zvtralou chu.


Zaínají nám ji teplé dny a eknme si nco uskladování okolády a kakaa.  Kakao vstebává pomrn lehce vlhkost a je proto zapotebí jej uskladovat na suchém míst, nikoli ve skladištích, kde je vyšší vlhkost nebo v místech kde   dochází ke stídání teplot. To platí i o výkladních skíních. Pokud je kakao vystaveno vlhkosti, utvoí se v nm pevné chomáe, které se obtín rozpouští a dávají kakau horší vlastnosti. Odebírá-li se kakao voln, je teba se pesvdit, e neobsahuje takovéto chomáe. Kakao musí být bezpodmínen suché a jemn mleté. Nádoby ve kterých je uloeno musí být vdy dobe uzaveny, aby zboí nevstebávalo vlhkost a cizí pachy. V balení není kakao tak choulostivé, ale i v tomto pípad je jistjší uloit zboí na suchém míst a v pimené teplot.

Stejn jak kakao, tak i okoláda, zvlášt pak nebalená, nesmí být skladována v prostoru, kam má pístup  slunce. Pokud je okoláda vystavena slunením paprskm, ztrácí barvu, pemnou kakaového másla dostává šedý vzhled, stává se porézní, lehce se láme a pijímá zvtralou chu. ím déle byla okoláda vystavena slunci, tím více ztrácí své hodnoty a je nestravitelnjší.
okoláda má mít ve skladištích vdy své zvláštní místo, nesmí pijít do styku s jiným zboím, protoe vstebává velmi rychle cizí chu i pach. Zvláš nesmí být skladována v blízkost éterického zboí nap. lihu, voavek, mýdla apod.
Volná okoláda musí být zabalena a uloena v dobe uzavených ochranných obalech aby byla chránna od zmínných vliv a takté od mol, kteí s oblibou kladou vajíka v její blízkosti.
Uloí-li se okoláda na vlhkém míst, rozpouští se v ní obsaený cukr a usazuje se na povrchu, ím dodává zboí plesnivého vzhledu.

Cukrovinky, dezerty a ostatní sladkosti, které byly vyrobeny za uití okolády, vyadují obdobé pée jako okoláda sama, zvlášt v tom pípad, jedná-li se o zboí nebalené. Pralinky a podobné sladkosti jsou asto plnny ovocnými šávami, elém atd., a podléhají lehce vnitnímu kvašení.Vystaví-li se tyto sladkosti slunci i teplu, stane se, e se zboí znehodnotí jako okolády a pak pralinky puknou následkem kvašení nápln, která vytee. Tím vznikají znané škody, obal se zamae, zboí ztrácí vzhled, slepí se  a stane se neprodejné.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku