Cukrář.cz

Reklama



Chléb z vlastní pece

03.02.2020 | Autor: Vlastimil Beránek | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Čerstvý chléb z vlastní pece

Chcete-li mít ráno ke snídani čerstvý krajíc s křupavou kůrkou, a nebydlíte zrovna vedle pekárny, můžete si upéct svůj bochník pěkně doma v kuchyni. Malá pec na chleba se jednoduše ovládá i udržuje. A navíc - vlastnoručně udělaný chléb chutná lépe.
Hlavní devizou domácích pekáren na chleba je jednoduchost ovládání a pocit, že si "boží dar" můžete doma upéct, kdy se vám zlíbí. Na trhu se dají tato zařízení pořídit od patnácti set do čtyř tisíc korun. Dražší modely se vyznačují nerezovým povrchem a konzervativnějším vzhledem, funkcemi však tolik rozdílné nejsou. Všechny umožňují nastavit start výroby na určený čas. Ta pak zahrnuje hnětení těsta a pečení, po němž následuje zvukový signál, který obsluhu upozorní, že je pokrm hotov. Pece vyrábí firmy specializující se na domácí a kuchyňskou techniku, například Moulinex, ETA, DOMO, ale třeba i Panasonic.

Jenom nasypete suroviny

Příprava chleba je jednoduchá. Do pece stačí vložit pečící vanu s nepřilnavým povrchem a nasadit hnětací háky. Pak už pekař-amatér jen nasype pečlivě navážené suroviny (nejčastěji mouka, droždí, sůl, cukr, voda nebo mléko), vybere správný program, velikost bochníku (zpravidla od 750 do 1300 gramů) a barvu kůrky (světlá, střední nebo tmavá). Samotný proces přeměny surovin v chléb lze sledovat pomocí skleněného okénka, stejně jako je tomu při přípravě jídel v klasických horkovzdušných troubách.

Přístroj napřed celou směs předehřeje, aby se lépe namnožily kvasinky, pak uhněte z ingrediencí těsto, nechá jej nakynout a na závěr upeče. Výsledný čas se pohybuje kolem tří hodin. Záleží na zvoleném programu a typu připravovaného chleba.

Energetická spotřeba domácích pekáren je nízká. Podle zkušeností uživatelů vychází jedno pečení přibližně na dvě koruny, a to i v případě, že jde o velký bochník (1,3 kilogramu) s nejtmavší kůrkou. I se surovinami tak vychází domácí chléb na srovnatelnou částku jako ten kupovaný, tedy kolem dvaceti korun. Domácí ale vydrží déle měkký a díky kvalitním surovinám, které se v sériové výrobě nahrazují levnějšími, bývá i chuťově odlišný. Doma upečený bude o něco vlhčí než ten z klasické pekárny, protože ve velkých pecích je vlhkost nižší.

Na velikosti záleží

Při nákupu pekárny je důležité zohlednit objem pečící nádoby. Pro čtyřčlennou rodinu je vhodný takový model, který zvládne upéct 1,3kilogramový chléb. Menšímu počtu jedlíků postačí třeba poloviční velikost.
Svou roli hraje i konkrétní značka a tím pádem rozdílná dostupnost servisu. Některé firmy však vyrábějí pece pro více značek, například modely ETA, AFK, Clatronic a Homefriend pocházejí z jedné továrny a liší se pouze logem a vzhledovými detaily.
Pece se také odlišují počtem hnětacích háků. Ten se projeví především na konečné podobě bochníku. Dva háky vytvoří kvádr, zatímco s jedním hákem se ve výsledku dočkáte spíše krychlového tvaru. Dvouhákové pece ale obvykle lépe hnětou těsto.

Pekárny mívají třeba třináctihodinový časovač, který umožňuje nastavit start pečení a zajistí vám tak čerstvý chléb hned po probuzení nebo po návratu z práce.

Péče? Nic složitého

Čištění přístroje nezabere moc času - není totiž skoro vůbec potřeba. Vnitřek je vyroben z nepřilnavého povrchu a po vyklopení upečeného bochníku bývá forma v podstatě čistá. Postačí ji jen otřít suchým ubrouskem a vyndat háky, pod nimiž může zůstat kousek těsta. Hnětací háky je však lepší čistit ještě teplé, protože to jde mnohem lépe. Lze je vyjmout už před posledním kynutím. Samotný vnitřek, kde už jsou jen topná tělesa, stačí občas vyluxovat a zbytek otřít vlhkým hadříkem.

Upečete i dort

Domácí pece na chleba mají několik programů, a tak není těžké upéct kromě běžného chleba třeba i toastový. A když vyměníte několik surovin, můžete z útrob pícky vyklopit také celozrnný chléb nebo dokonce dort. Další možné využití je příprava těsta na kynuté buchty, koláče, francouzské bagety či pizzu. Specialisté umí v domácí peci vyrábět i marmeládu. V návodu, který k přístroji dostanete, obvykle najdete stránky věnované vhodným receptům.

Semínkový chléb

* 1/2 čajové lžičky sušených kvasnic nebo půl kostky droždí
* 1/2 polévkové lžíce semínek (slunečnice, sezam, apod.)
* 400 g světlé hladké mouky
* 1 polévková lžíce cukru
* 15 g másla
* 1 polévková lžíce sušeného mléka
* 1 čajová lžička soli
* 280 ml vody

Po prvním hnětení, které trouba většinou oznámí zvukovým signálem, přidejte půl polévkové lžíce semínek, a to slunečnicových, lněných, sezamových nebo dýňových. Můžete je doplnit ještě kmínem nebo mákem.

Mazanec neboli vánočka

* 23 ml mléka
* 250 g hladké mouky
* 250 g polohrubé mouky
* 60 g cukru
* 120 g rozpuštěného másla
* 2 žloutky
* jednu a půl lžičky instantního droždí nebo 25 g droždí čerstvého
* 2 sáčky vanilkového cukru
* rozinky, kandované ovoce 30 - 100 g podle chuti
* 1/2 lžičky soli
* 2 lžičky sušené citronové kůry

Suroviny vložte do pečící vany a zvolte příslušný program.

Zdroj: Žena-in

Obsluha malých pecí na chleba je jednoduchá. Bochník je hotov za tři hodiny a přípravu zvládnou i muži v domácnosti. Přístroje se dají pořídit už od patnácti set korun


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.