�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Chlb z vlastn pece

Autor: Vlastimil Bernek
Datum vyd�n�: 03.02.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3594

Chcete-li mt rno ke sndani erstv krajc s kupavou krkou, a nebydlte zrovna vedle pekrny, mete si upct svj bochnk pkn doma v kuchyni. Mal pec na chleba se jednodue ovld i udruje. A navc - vlastnorun

erstvý chléb z vlastní pece

Chcete-li mít ráno ke snídani erstvý krajíc s kupavou krkou, a nebydlíte zrovna vedle pekárny, mete si upéct svj bochník pkn doma v kuchyni. Malá pec na chleba se jednoduše ovládá i udruje. A navíc - vlastnorun udlaný chléb chutná lépe.
Hlavní devizou domácích pekáren na chleba je jednoduchost ovládání a pocit, e si "boí dar" mete doma upéct, kdy se vám zlíbí. Na trhu se dají tato zaízení poídit od patnácti set do ty tisíc korun. Draší modely se vyznaují nerezovým povrchem a konzervativnjším vzhledem, funkcemi však tolik rozdílné nejsou. Všechny umoují nastavit start výroby na urený as. Ta pak zahrnuje hntení tsta a peení, po nm následuje zvukový signál, který obsluhu upozorní, e je pokrm hotov. Pece vyrábí firmy specializující se na domácí a kuchyskou techniku, napíklad Moulinex, ETA, DOMO, ale teba i Panasonic.

Jenom nasypete suroviny

Píprava chleba je jednoduchá. Do pece staí vloit peící vanu s nepilnavým povrchem a nasadit hntací háky. Pak u peka-amatér jen nasype peliv naváené suroviny (nejastji mouka, drodí, sl, cukr, voda nebo mléko), vybere správný program, velikost bochníku (zpravidla od 750 do 1300 gram) a barvu krky (svtlá, stední nebo tmavá). Samotný proces pemny surovin v chléb lze sledovat pomocí sklenného okénka, stejn jako je tomu pi píprav jídel v klasických horkovzdušných troubách.

Pístroj naped celou sms pedeheje, aby se lépe namnoily kvasinky, pak uhnte z ingrediencí tsto, nechá jej nakynout a na závr upee. Výsledný as se pohybuje kolem tí hodin. Záleí na zvoleném programu a typu pipravovaného chleba.

Energetická spoteba domácích pekáren je nízká. Podle zkušeností uivatel vychází jedno peení piblin na dv koruny, a to i v pípad, e jde o velký bochník (1,3 kilogramu) s nejtmavší krkou. I se surovinami tak vychází domácí chléb na srovnatelnou ástku jako ten kupovaný, tedy kolem dvaceti korun. Domácí ale vydrí déle mkký a díky kvalitním surovinám, které se v sériové výrob nahrazují levnjšími, bývá i chuov odlišný. Doma upeený bude o nco vlhí ne ten z klasické pekárny, protoe ve velkých pecích je vlhkost niší.

Na velikosti záleí

Pi nákupu pekárny je dleité zohlednit objem peící nádoby. Pro tylennou rodinu je vhodný takový model, který zvládne upéct 1,3kilogramový chléb. Menšímu potu jedlík postaí teba poloviní velikost.
Svou roli hraje i konkrétní znaka a tím pádem rozdílná dostupnost servisu. Nkteré firmy však vyrábjí pece pro více znaek, napíklad modely ETA, AFK, Clatronic a Homefriend pocházejí z jedné továrny a liší se pouze logem a vzhledovými detaily.
Pece se také odlišují potem hntacích hák. Ten se projeví pedevším na konené podob bochníku. Dva háky vytvoí kvádr, zatímco s jedním hákem se ve výsledku dokáte spíše krychlového tvaru. Dvouhákové pece ale obvykle lépe hntou tsto.

Pekárny mívají teba tináctihodinový asova, který umouje nastavit start peení a zajistí vám tak erstvý chléb hned po probuzení nebo po návratu z práce.

Pée? Nic sloitého

ištní pístroje nezabere moc asu - není toti skoro vbec poteba. Vnitek je vyroben z nepilnavého povrchu a po vyklopení upeeného bochníku bývá forma v podstat istá. Postaí ji jen otít suchým ubrouskem a vyndat háky, pod nimi me zstat kousek tsta. Hntací háky je však lepší istit ješt teplé, protoe to jde mnohem lépe. Lze je vyjmout u ped posledním kynutím. Samotný vnitek, kde u jsou jen topná tlesa, staí obas vyluxovat a zbytek otít vlhkým hadíkem.

Upeete i dort

Domácí pece na chleba mají nkolik program, a tak není tké upéct krom bného chleba teba i toastový. A kdy vymníte nkolik surovin, mete z útrob pícky vyklopit také celozrnný chléb nebo dokonce dort. Další moné vyuití je píprava tsta na kynuté buchty, koláe, francouzské bagety i pizzu. Specialisté umí v domácí peci vyrábt i marmeládu. V návodu, který k pístroji dostanete, obvykle najdete stránky vnované vhodným receptm.

Semínkový chléb

* 1/2 ajové liky sušených kvasnic nebo pl kostky drodí
* 1/2 polévkové líce semínek (slunenice, sezam, apod.)
* 400 g svtlé hladké mouky
* 1 polévková líce cukru
* 15 g másla
* 1 polévková líce sušeného mléka
* 1 ajová lika soli
* 280 ml vody

Po prvním hntení, které trouba vtšinou oznámí zvukovým signálem, pidejte pl polévkové líce semínek, a to slunenicových, lnných, sezamových nebo dýových. Mete je doplnit ješt kmínem nebo mákem.

Mazanec neboli vánoka

* 23 ml mléka
* 250 g hladké mouky
* 250 g polohrubé mouky
* 60 g cukru
* 120 g rozpuštného másla
* 2 loutky
* jednu a pl liky instantního drodí nebo 25 g drodí erstvého
* 2 sáky vanilkového cukru
* rozinky, kandované ovoce 30 - 100 g podle chuti
* 1/2 liky soli
* 2 liky sušené citronové kry

Suroviny vlote do peící vany a zvolte píslušný program.

Zdroj: ena-in

Obsluha malých pecí na chleba je jednoduchá. Bochník je hotov za ti hodiny a pípravu zvládnou i mui v domácnosti. Pístroje se dají poídit u od patnácti set korun


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku