Cukrář.cz

Reklama



Vánoční lahůdky

17.12.2019 | Autor: Mirka Slavíková | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Kometky

Vánoce jsou plné symboliky, a tak na vánoční míse nesmí chybět vedle dalších nápaditých tvarů ani hvězdičky a kometky. Po dohotovení můžeme kometky lehounce poprášit zlatým práškem a hned je tu záře z Betléma.

Receptura - Těsto: 250 g másla, 125 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g citrónové kůry, 3 g soli
Postup: Vše rychle zpracujeme v hladké těsto, které vyválíme a vykrájíme tvary kometek, vložíme na plech a pečeme při teplotě 200 °C asi 6 minut.

Krém: 1 čerstvé vejce, 160 g cukru krupice, 20 + 5 g citrónové kůry, 90 g citrónové šťávy, 100 g másla, 200 g fondánu
Postup: Vejce, cukr, citrónovou kůru a šťávu třeme v páře do zhoustnutí a po vychladnutí všleháme máslo.

Dohotovení: Kometky naplníme krémem a polijeme fondánem s nastrouhanou citrónovou kůrou

Kešu - makadamia crunchies
Pro další recept si zajedeme do Afriky do věčně zelené Vendy, kde jsou plantáže makadamiových a kešu oříšků a kde sídlí deštná čarodejnice, která pomáhá ženám mít miminka. Úžasné území na severu Jižní Afriky, plné legend a čajových plántáží neskutečné barvy. Křupavé sousto "krančís" je delikatesou z těch nejlepších oříšků.

Receptura na 1000 g crunchies: 500 g čokolády na vaření, 180 g nasekaných opražených kešu oříšků, 180 g nasekaných makadamových ořechů, 125 g másla, 200 g cukru krupice, 30 g škrobového sirupu

Postup: Cukr s máslem a škrobový sirup pomalu zahříváme a mícháme, až je cukr zcela rozpuštěný a začne karamelizovat. Do karamelu dáme ořechy, dokonale promícháme a vylijeme na namazaný plech. Po vychladnutí obrátíme a polijeme rozpuštěnou čokoládou o teplotě 27 °C. Necháme ztuhnout a crunchies rozlámeme.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.