Cukrář.cz

Reklama



Svatební koláčky

15.11.2019 | Autor: Majka | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Svatební koláčky mají několik způsobů výroby. O jeden z nich se s námi podělila paní Majka, která ve své receptuře vychází z poznatku, že v některém způsobu pečení není náplň vzhledově i chuťově tak zřetelná, jako u způsobu, který používá ona sama. Při pečení koláčků jsou dva způsobu využití vajec. Buď se žloutky oddělí a z bílků se vyšlehá sníh. Nebo se vyšlehá tvaroh s celými vejci. Tento způsob použití má přednost v tom, že  puding je pro chut' i když není moc cítit a taky se tvaroh tolik neroztéká. O barvě se nyní nedá moc mluvit neboť pudinky bývají dost bledé. Existuji i varianta  v přidávání trochu strouhánky nebo strouhaných piškotů do tvarohové náplně. Ale jen do vázaných buchet, protože se v buchtách tvaroh neztrácí.
Ta přednost spočívá v tom, že někdy to ve vázaných buchtách vypadá, že tam skoro žádná náplň není.
 


Receptura

60 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru krupice, sklenička oleje /asi 2dc/ nebo asi půl rozehřátého vlažného másla /hera,stella/ - s olejem zůstanou dlouho vláčné,
1/4 l mléka,1 kostička droždí /42 g/,1 kypřící prášek,špetka soli.
Nasypeme mouku do mísy, vytvoříme důlek – přidáme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Po vzejití droždí přidáme ostatní, ingredience, vsypeme kypřící prášek a sůl. Promícháme po straně s moukou. Smícháme těsto. Pozor(!), nevypracováváme jako u klasického kynutého těsta, jen se vše spojí dohromady.
Suroviny - těsto má být vláčné ne tuhé, na podsypaném vále rukama vytaháme do tenké - nebo jak silné je bude chtít -, zhotovíme tenkou placku, vykrájíme kolečka, okraje pomažeme  rozšlehaným vajíčkem - nemusí být -.
Vždy dáváme jako první bud' makovou nádivku nebo ořechovou, i povidla nebo marmeládu a na to tvarohovou náplň a půl mandle – spařené a oloupané.
Náplně si vždy připravíme před zaděláváním těsta, nenechává se kynout, do těsta nepřijdou žádná vejce.
Pečeme, trochu vychladlé vložíme do rozpuštěného másla s rumem a do cukru s vanilkou. Pozor! Horké koláčky nenamáčíme, spadla by náplň.
Do studených se zas máslo nevsákne.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.