Cukrář.cz

Reklama



Není káva jako káva / -2.

21.09.2018 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Druhy kávy
V regálech obchodů se zákazník nejčastěji setkává s kávou rozpustnou či mletou. Kvalitní kávová zrna, která jsou nutná k některým typům kávovarů, je někdy těžké objevit. Většina výrobců a především prodejců těchto přístrojů proto svým zákazníkům doporučuje, jakou kávu a kde koupit.
Nejlepším způsobem, jak tomu zabránit a zajistit dlouhou životnost kávy na skladě je balení ve vakuu. I když je nákladné, zachovává kvalitu a aroma kávy lépe než jakýkoliv jiný způsob.

Káva filtrovaná
připravuje se v přístroji vždy ve větším množství najednou. Do filtrovacího přístroje je přiváděna voda, která se ohřívá k bodu varu. Mletá káva je uložena v papírové filtrovací vložce, přes níž proudí vařící voda. Z tohoto výrobníku je hotová černá káva stáčena do zásobníku, kde se pomocí elektrického ohřívače udrží v požadované teplotě po několik hodin. (Tento druh kávy je vhodné podávat ke snídani).

Káva moka
Patří mezi klasické úpravy černé kávy. Tento způsob přípravy byl oblíben v první polovině našeho století. Mletá káva se nasypala do konvice nebo džezvy, zalila studenou vodou a uvedla k bodu varu. Před podáním v moka příboru se cedila přes sítko. Obliba této kávy vymizela s nástupem moderních typů kávovarů.

Překápavaná káva
Patří rovněž mezi klasické úpravy černé kávy. Připravuje se vždy v jednotlivých porcích. Zpravidla si ji připravu u stolu host sám. Z kuchyně se ke stolu donáší sklenice v manžetě na podšálku s rozetou a lžičkou, konvička horké vody, podšálek, na němž je filtrovací nádoba s kávou, opatřená víčkem, a podšálek s baleným cukrem nebo cukřenka, popř. konvička s mlékem. Na prázdnou sklenici v manžetě se postaví nerez překapávací filtr s dávkou mleté kávy. Do filtrovací nádobky se vleje vařící voda z konvičky a nechá se překapat do spodní sklenice. Po překapání se filtrovací nádoba odloží na připravený podšálek.

Káva kona
Jde o efektivní způsob přípravy kávy přímo u stolu ve skleněném přístroji zvaném kona. Přednost této kávy spočívá v tom, že si host může určit sílu kávy tím, že ji nechá v přístroji dvakrát nebo třikrát překapat. Do spodní skleněné baňky dáme odměřenou dávku studené vody, na ni nasadíme vrchné skleněou baňku, ve které je na pevném sítku mletá káva, a dáme na tepelný zdroj. Při zahřívání vody ve spodní baňce nastává přetlak, který vytlačí vodu do vrchní baňky. Změnou teploty - odstavením z tepelného zdroje se tlak vyrvná a káva překapává do spodní nádoby. Tento proces opakujeme na přání dvakrát až třikrát, čímž docílíme žádané síly kávy.

Instantní /okamžitá/ káva
Existují tři druhy instantní kávy:
- sušená sprejem
- sušená zmrazením
- aglomerovaná

Instantní káva sušená sprejem
Ve vysokých instalacích se káva extrahuje z mletých pražených zrn, což je srovnatelné se způsobem, jak se připravuje káva v domácnostech. Extrakt je sušen sprejem ve vysoké, nerezoocelové věži. Do sušárny se přivádí horký vzduch, zatímco extrakt je doširoka rozprostírán ze shora použitím sprejové trysky. Horký vzduch pak způsobuje, že voda v kapkách extraktu se odpařuje. Vzduch, který je takto saturován vodou, se odvádí pryč a částice kávy padají dolů a jsou shromažďovány v silech.
Dnes je kávový prášek většinou aglomerován do větších zrnek pomocí aromatické tekutiny ke zlepšení kvality a prezentaci představy instatní kávy sušené zmrazením.

Co je co

* Espreso
Ze 6,5 až 7 g čerstvě mleté kávy se pod tlakem připraví 20 až 30 ml nápoje.

* Espreso ristretto
Silné, velmi aromatické espreso, ze 6,5 až 7 gramů se připraví maximálně 20 ml kávy.

* Espreso doppio
Dvojité espreso - ze 13 až 14 gramů kávy se připraví 40 až 60 ml kávy.

* Espreso macchiato
Čerstvě připravené espreso pokapané trochou teplého zpěněného mléka.

* Kapučíno
Kávu s pěnou tvoří třetina espresa, třetina horkého mléka a třetina mléčné pěny.

* Caffé latté
Káva s mlékem - je tak možné označit jakékoli preso doplněné mlékem.

* Caffé americano
Také se mu říká velká káva - obvykle to je espreso zředěné horkou vodou.

Optimální teplota kávy je kolem 50 °C. Pod 40 °C a obzvláště pod 37 °C, což je teplota lidského těla, se nám zdá káva studená a nechutná nám.
Je to zjednodušeným pohledem zvláštní, že 40 °C teplá koupel již platí za horkou, a ve vyšší teplotě se nemůžeme koupat vůbec. Je to tím, že jemné ústní sliznice snášejí vyšší teplotu než pokožka. Zkuste si udělat pokus, když si dáte do úst teplou tekutinu na hranici únosnosti, tak v rukách se vám bude zdát mnohem teplejší. Nejvyšší teplotu, kterou snáší ústní sliznice je 75 °C. Při této teplotě se ale již vyskytují popáleniny, které se projevují zvláštním odumíravým pocitem na špičce jazyka.

Začínejte až druhým šálkem
Značné riziko pro některé lidi představuje první ranní šálek kávy. Evropské sdružení kardiologů publikovalo výsledky výzkumu řeckých vědců, v nichž se hovoří o tom, že obvyklý probouzecí šálek ranního kafe znamená pro organismus významné zatížení.

Způsobuje totiž náhlé zvýšení úrovně kofeinu v krvi, prudké stažení cév - a jako následek zvýšení tlaku a větší zatížení srdečního svalu. Na druhou a třetí kávu už reaguje organismus mnohem příznivěji.

Doporučuje se citlivě reagujícím a nemocným lidem přejít na kávu bez kofeinu, nebo rezignovat na pití kávy vůbec. "Nebo by snad náruživí ´kofeinisté´ měli začínat svůj den až druhou kávou?" Lze se zeptat žertem  .

Kofein má ovšem i pozitivní účinky. Kromě obvyklého povzbuzení dokáže například odstraňovat bolení hlavy způsobené únavou. Je to dáno tím, že pokud je člověk unaven, cévy v mozku se uvolňují a rozšiřují se. To vyvolává bolest hlavy. Kofein cévy stáhne a bolení sníží.
Nicméně proti bolesti hlavy vyvolané spasmaty (křeče, vůlí neovlivnitelné stahy) cév, což se děje například u sklerózy, káva ulehčení nepřinese - ba naopak.
Lidé s chronicky nízkým tlakem si odedávna dávají kávu na "zvýšení tlaku." Nicméně ve skutečnosti se tímto způsobem hladina krevního tlaku nezvýší - zvýší se jen jejich pracovní schopnost.
Káva účinkuje i na žaludek - v malém množství je ideálním prostředkem ke zlepšení trávení. Hrneček hořké kávy těsně před obědem zvyšuje chuť k jídlu, tonizuje práci žaludku a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv.

Problematické je působení kofeinu na srdce. Zvláště současný příjem alkoholu, kávy a kouření často vyvolává zesílení činnosti srdce až k tachykardii (zrychlená srdeční činnost). Právě zrychlení tepu má milovníku voňavého nápoje napovědět, že by si kávu měl odpustit.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.