�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nen kva jako kva / -2.

Autor: red.
Datum vyd�n�: 21.09.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3399

Kofein m i pozitivn inky. Krom povzbuzen doke odstraovat bolen hlavy zpsoben navou. Je to dno tm, e pokud je lovk unaven, cvy v mozku se uvoluj a roziuj se. To vyvolv bolest hlavy. Kofein cvy sthne a bolesti sn.

Druhy kávy
V regálech obchod se zákazník nejastji setkává s kávou rozpustnou i mletou. Kvalitní kávová zrna, která jsou nutná k nkterým typm kávovar, je nkdy tké objevit. Vtšina výrobc a pedevším prodejc tchto pístroj proto svým zákazníkm doporuuje, jakou kávu a kde koupit.
Nejlepším zpsobem, jak tomu zabránit a zajistit dlouhou ivotnost kávy na sklad je balení ve vakuu. I kdy je nákladné, zachovává kvalitu a aroma kávy lépe ne jakýkoliv jiný zpsob.

Káva filtrovaná
pipravuje se v pístroji vdy ve vtším mnoství najednou. Do filtrovacího pístroje je pivádna voda, která se ohívá k bodu varu. Mletá káva je uloena v papírové filtrovací vloce, pes ní proudí vaící voda. Z tohoto výrobníku je hotová erná káva stáena do zásobníku, kde se pomocí elektrického ohívae udrí v poadované teplot po nkolik hodin. (Tento druh kávy je vhodné podávat ke snídani).

Káva moka
Patí mezi klasické úpravy erné kávy. Tento zpsob pípravy byl oblíben v první polovin našeho století. Mletá káva se nasypala do konvice nebo dezvy, zalila studenou vodou a uvedla k bodu varu. Ped podáním v moka píboru se cedila pes sítko. Obliba této kávy vymizela s nástupem moderních typ kávovar.

Pekápavaná káva
Patí rovn mezi klasické úpravy erné kávy. Pipravuje se vdy v jednotlivých porcích. Zpravidla si ji pipravu u stolu host sám. Z kuchyn se ke stolu donáší sklenice v manet na podšálku s rozetou a likou, konvika horké vody, podšálek, na nm je filtrovací nádoba s kávou, opatená víkem, a podšálek s baleným cukrem nebo cukenka, pop. konvika s mlékem. Na prázdnou sklenici v manet se postaví nerez pekapávací filtr s dávkou mleté kávy. Do filtrovací nádobky se vleje vaící voda z konviky a nechá se pekapat do spodní sklenice. Po pekapání se filtrovací nádoba odloí na pipravený podšálek.

Káva kona
Jde o efektivní zpsob pípravy kávy pímo u stolu ve sklenném pístroji zvaném kona. Pednost této kávy spoívá v tom, e si host me urit sílu kávy tím, e ji nechá v pístroji dvakrát nebo tikrát pekapat. Do spodní sklenné baky dáme odmenou dávku studené vody, na ni nasadíme vrchné sklenou baku, ve které je na pevném sítku mletá káva, a dáme na tepelný zdroj. Pi zahívání vody ve spodní bace nastává petlak, který vytlaí vodu do vrchní baky. Zmnou teploty - odstavením z tepelného zdroje se tlak vyrvná a káva pekapává do spodní nádoby. Tento proces opakujeme na pání dvakrát a tikrát, ím docílíme ádané síly kávy.

Instantní /okamitá/ káva
Existují ti druhy instantní kávy:
- sušená sprejem
- sušená zmrazením
- aglomerovaná

Instantní káva sušená sprejem
Ve vysokých instalacích se káva extrahuje z mletých praených zrn, co je srovnatelné se zpsobem, jak se pipravuje káva v domácnostech. Extrakt je sušen sprejem ve vysoké, nerezoocelové vi. Do sušárny se pivádí horký vzduch, zatímco extrakt je doširoka rozprostírán ze shora pouitím sprejové trysky. Horký vzduch pak zpsobuje, e voda v kapkách extraktu se odpauje. Vzduch, který je takto saturován vodou, se odvádí pry a ástice kávy padají dol a jsou shromaovány v silech.
Dnes je kávový prášek vtšinou aglomerován do vtších zrnek pomocí aromatické tekutiny ke zlepšení kvality a prezentaci pedstavy instatní kávy sušené zmrazením.

Co je co

* Espreso
Ze 6,5 a 7 g erstv mleté kávy se pod tlakem pipraví 20 a 30 ml nápoje.

* Espreso ristretto
Silné, velmi aromatické espreso, ze 6,5 a 7 gram se pipraví maximáln 20 ml kávy.

* Espreso doppio
Dvojité espreso - ze 13 a 14 gram kávy se pipraví 40 a 60 ml kávy.

* Espreso macchiato
erstv pipravené espreso pokapané trochou teplého zpnného mléka.

* Kapuíno
Kávu s pnou tvoí tetina espresa, tetina horkého mléka a tetina mléné pny.

* Caffé latté
Káva s mlékem - je tak moné oznait jakékoli preso doplnné mlékem.

* Caffé americano
Také se mu íká velká káva - obvykle to je espreso zedné horkou vodou.

Optimální teplota kávy je kolem 50 °C. Pod 40 °C a obzvlášt pod 37 °C, co je teplota lidského tla, se nám zdá káva studená a nechutná nám.
Je to zjednodušeným pohledem zvláštní, e 40 °C teplá koupel ji platí za horkou, a ve vyšší teplot se nememe koupat vbec. Je to tím, e jemné ústní sliznice snášejí vyšší teplotu ne pokoka. Zkuste si udlat pokus, kdy si dáte do úst teplou tekutinu na hranici únosnosti, tak v rukách se vám bude zdát mnohem teplejší. Nejvyšší teplotu, kterou snáší ústní sliznice je 75 °C. Pi této teplot se ale ji vyskytují popáleniny, které se projevují zvláštním odumíravým pocitem na špice jazyka.

Zaínejte a druhým šálkem
Znané riziko pro nkteré lidi pedstavuje první ranní šálek kávy. Evropské sdruení kardiolog publikovalo výsledky výzkumu eckých vdc, v nich se hovoí o tom, e obvyklý probouzecí šálek ranního kafe znamená pro organismus významné zatíení.

Zpsobuje toti náhlé zvýšení úrovn kofeinu v krvi, prudké staení cév - a jako následek zvýšení tlaku a vtší zatíení srdeního svalu. Na druhou a tetí kávu u reaguje organismus mnohem píznivji.

Doporuuje se citliv reagujícím a nemocným lidem pejít na kávu bez kofeinu, nebo rezignovat na pití kávy vbec. "Nebo by snad náruiví ´kofeinisté´ mli zaínat svj den a druhou kávou?" Lze se zeptat ertem  .

Kofein má ovšem i pozitivní úinky. Krom obvyklého povzbuzení dokáe napíklad odstraovat bolení hlavy zpsobené únavou. Je to dáno tím, e pokud je lovk unaven, cévy v mozku se uvolují a rozšiují se. To vyvolává bolest hlavy. Kofein cévy stáhne a bolení sníí.
Nicmén proti bolesti hlavy vyvolané spasmaty (kee, vlí neovlivnitelné stahy) cév, co se dje napíklad u sklerózy, káva ulehení nepinese - ba naopak.
Lidé s chronicky nízkým tlakem si odedávna dávají kávu na "zvýšení tlaku." Nicmén ve skutenosti se tímto zpsobem hladina krevního tlaku nezvýší - zvýší se jen jejich pracovní schopnost.
Káva úinkuje i na aludek - v malém mnoství je ideálním prostedkem ke zlepšení trávení. Hrneek hoké kávy tsn ped obdem zvyšuje chu k jídlu, tonizuje práci aludku a zvyšuje sekreci aludeních šáv.

Problematické je psobení kofeinu na srdce. Zvlášt souasný píjem alkoholu, kávy a kouení asto vyvolává zesílení innosti srdce a k tachykardii (zrychlená srdení innost). Práv zrychlení tepu má milovníku voavého nápoje napovdt, e by si kávu ml odpustit.


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku