Cukrář.cz

Reklama



Organizační struktura olympiády

8.11.2017 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených


Co znamená výraz IKA a inoga?
V souvislosti s kuchařskou olympiádou se vždy setkáváme se třemi písmeny IKA. Jedná se o zkratku gastronomické akce Kochkunstausstellung, což v překladu znamená „Výstava kuchařského umění“. Protože se jednalo o soutěžní výstavu se statusem olympijských gastronomických her, byly oba názvy spojeny do výrazu die IKA/Olympiade der Köche, neboli IKA/ olympiáda kuchařů.
Vy kteří jste se zúčastnili kuchařské olympiády v Erfurtu, jste se při hledání výstaviště na silničních orientačních  tabulích setkali s názvem inoga. Tento výraz označuje druh výstavní akce pod názvem „Odborný veletrh oborů v pohostinství“
A právě v rámci tohoto veletrhu oborů se koná kuchařská olympiáda se všemi přidruženými gastroobory, jak Němci říkají „Weissen Zunft“, bílého cechu.



Olympiádu kuchařů vyhlašuje organizace Verband der Köche Deutschlands e.V. (VKD) Společenstva kuchařů Německa. Jedná se o nejmasovější účast v gastronomických soutěží světa. Na mezinárodním poli gastronomických akcí nemá takovýto počet  obdoby.



Mnohotvárnost profesních týmů
Vedle národních a regionálních týmů se olympiády též zúčastňují kuchaři ozbrojených složek, veřejného stravování, tj. závodních, nemocničních, školských kuchyní, možno i říci různých vývařoven, apod. Cukráři vystupující v samostatných cukrářských kategoriích.
Regionální týmy jako i jednotlivci se zaměřují na krajové speciality. Chuťová pestrost a hospodárnost byvá doménou kuchyní veřejného stravování a ozbrojených složek.
Je příznačné pro mládí, a nejinak tomu je i v Erfurtu, že juniorské týmy se předhánějí v přínosu nových gastronomických inovací. Cukrářské výrobky díky nepřebernosti možností své tvorby na sebe přitahujíy nejvíce divácké pozornosti.
O tom, že to ani renomovaná týmy nemají jednoduché, svědčí výpověď kapitána národního týmu Německa, jenž se našemu mikrofonu svěřil o způsobu přípravy. Němečtí kuchaři trénovali na olympiádu od července třikrát týdně. Potíže, které mají naši kuchaři s uvolňováním z pracovních povinností, mají jejich kolegové v Německu rovněž. Německý národní tým  tak mnohdy trénoval po práci až do pozdních nočních hodin. Zřejmě tak bude platit všude účelové heslo: „napřed práce a potom zábava“.



Hodnocení
O výkonech, mnohdy na hranici rozlišitelnosti, rozhodovalo odborné grémium. Arbitrážní olympijská komise se skládala z 60 rozhodčích z 18 zemí a poprvé se v ní nacházel český zástupce, kterým byl Milan Sahánek.

Kuchyně
Teplá jídla se vařila v osmi prosklených kuchyních. Vojenští kuchaři zhotovovali pokrmy v mobilních polních kuchyních ve venkovním prostoru. Publikum mohlo při vaření jídel sledovat práci kuchařů a jejich tvorbu i ochutnat, kdy pro tento účel byly zajištěny stoly. Vzhledem k velké poptávce však bylo nutné si s předstihem zajistit rezervaci.
Olympiáda IKA není pouze o vaření či gastronomické výstavě. Dochází k vzájemným výměnám poznatků a zkušeností. Pořádají se různé odborné semináře, byvá možné se podívat popřípadě poučit na různých akcích doprovodných programů.


Dnes je neděle 22. září 2019
svátek slaví Darina, zítra Berta

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.