�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Organizan struktura olympidy

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 08.11.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3305

V souvislosti s kuchaskou olympidou se vdy setkvme se temi psmeny IKA. Jedn se o zkratku gastronomick akce Kochkunstausstellung, co v pekladu znamen Vstava kuchaskho umn.


Co znamená výraz IKA a inoga?
V souvislosti s kuchaskou olympiádou se vdy setkáváme se temi písmeny IKA. Jedná se o zkratku gastronomické akce Kochkunstausstellung, co v pekladu znamená „Výstava kuchaského umní“. Protoe se jednalo o soutní výstavu se statusem olympijských gastronomických her, byly oba názvy spojeny do výrazu die IKA/Olympiade der Köche, neboli IKA/ olympiáda kucha.
Vy kteí jste se zúastnili kuchaské olympiády v Erfurtu, jste se pi hledání výstavišt na silniních orientaních  tabulích setkali s názvem inoga. Tento výraz oznauje druh výstavní akce pod názvem „Odborný veletrh obor v pohostinství“
A práv v rámci tohoto veletrhu obor se koná kuchaská olympiáda se všemi pidruenými gastroobory, jak Nmci íkají „Weissen Zunft“, bílého cechu.



Olympiádu kucha vyhlašuje organizace Verband der Köche Deutschlands e.V. (VKD) Spoleenstva kucha Nmecka. Jedná se o nejmasovjší úast v gastronomických soutí svta. Na mezinárodním poli gastronomických akcí nemá takovýto poet  obdoby.



Mnohotvárnost profesních tým
Vedle národních a regionálních tým se olympiády té zúastují kuchai ozbrojených sloek, veejného stravování, tj. závodních, nemocniních, školských kuchyní, mono i íci rzných vývaoven, apod. Cukrái vystupující v samostatných cukráských kategoriích.
Regionální týmy jako i jednotlivci se zamují na krajové speciality. Chuová pestrost a hospodárnost byvá doménou kuchyní veejného stravování a ozbrojených sloek.
Je píznané pro mládí, a nejinak tomu je i v Erfurtu, e juniorské týmy se pedhánjí v pínosu nových gastronomických inovací. Cukráské výrobky díky nepebernosti moností své tvorby na sebe pitahujíy nejvíce divácké pozornosti.
O tom, e to ani renomovaná týmy nemají jednoduché, svdí výpov kapitána národního týmu Nmecka, jen se našemu mikrofonu svil o zpsobu pípravy. Nmetí kuchai trénovali na olympiádu od ervence tikrát týdn. Potíe, které mají naši kuchai s uvolováním z pracovních povinností, mají jejich kolegové v Nmecku rovn. Nmecký národní tým  tak mnohdy trénoval po práci a do pozdních noních hodin. Zejm tak bude platit všude úelové heslo: „naped práce a potom zábava“.



Hodnocení
O výkonech, mnohdy na hranici rozlišitelnosti, rozhodovalo odborné grémium. Arbitrání olympijská komise se skládala z 60 rozhodích z 18 zemí a poprvé se v ní nacházel eský zástupce, kterým byl Milan Sahánek.

Kuchyn
Teplá jídla se vaila v osmi prosklených kuchyních. Vojenští kuchai zhotovovali pokrmy v mobilních polních kuchyních ve venkovním prostoru. Publikum mohlo pi vaení jídel sledovat práci kucha a jejich tvorbu i ochutnat, kdy pro tento úel byly zajištny stoly. Vzhledem k velké poptávce však bylo nutné si s pedstihem zajistit rezervaci.
Olympiáda IKA není pouze o vaení i gastronomické výstav. Dochází k vzájemným výmnám poznatk a zkušeností. Poádají se rzné odborné semináe, byvá moné se podívat popípad pouit na rzných akcích doprovodných program.


Vytisknuto dne 23.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku