Cukrář.cz

Reklama



ČZPI letos při kontrole zmrzliny

29.07.2002 | Autor: ČZPI | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Pouze pět nevyhovujících vzorků zmrzliny zatím našla při letošních kontrolách v obchodní síti Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI). Šlo o pět vzorků ze 44 kontrolovaných na Plzeňsku, které byly znovu zmrazeny a nesmějí se dále prodávat. Z 25 vzorků na Brněnsku byly všechny v pořádku, řekla ČTK mluvčí ČZPI Daniela Kolejková.
Kontrole podle mluvčí podléhá nejen výrobek, ale i suroviny. Inspektoři nacházejí nedostatky nejčastěji při hygieně prodeje, jako nepoužívání hygienického náčiní při podávání kornoutů nebo nedostatečná výměna vody na omytí porcovacích kleští. "Zmrzlinu často prodávají brigádníci, kteří nemívají zažité hygienické návyky," doplnila Kolejková.
ČZPI kontroluje prodejce zmrzliny průběžně, a to v případech, kdy výroba nenavazuje na stravování, a ve stáncích. Součástí je i kontrola zdravotní nezávadnosti mikrobiologickým vyšetřením. Inspekce zkoumá i zavedení a funkčnost tzv. systému kritických bodů. Za loňský rok odebraly laboratoře 374 vzorků zmrzlin, z nichž ikrobiologicky nevyhovělo 14, ale jen u jednoho převýšily koliformní bakterie normu a výrobek byl zdravotně závadný.
Výroba zmrzlin musí být jako potravinářská ohlášena ČZPI. V závislosti na typu produktu se skladují v konečném prodeji při teplotách mínus osm až mínus osmnáct stupňů i nižších. Doba použitelnosti od zmrazení je opět podle typu 24 a 48 hodin.

Dnes je úterý úterý 16. dubna 2024
svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.