�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


ÈZPI letos pøi kontrole zmrzliny

Autor: ÈZPI
Datum vyd�n�: 29.07.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=292

Pouze pìt nevyhovujících vzorkù zmrzliny zatím našla pøi letošních kontrolách v obchodní síti Èeská zemìdìlská a potravináøská inspekce (ÈZPI). Šlo o pìt vzorkù ze 44 kontrolovaných na Plzeòsku, které byly znovu zmrazeny a nesmìjí se dále prodávat.

fiogf49gjkf0d
Pouze pìt nevyhovujících vzorkù zmrzliny zatím našla pøi letošních kontrolách v obchodní síti Èeská zemìdìlská a potravináøská inspekce (ÈZPI). Šlo o pìt vzorkù ze 44 kontrolovaných na Plzeòsku, které byly znovu zmrazeny a nesmìjí se dále prodávat. Z 25 vzorkù na Brnìnsku byly všechny v poøádku, øekla ÈTK mluvèí ÈZPI Daniela Kolejková.
Kontrole podle mluvèí podléhá nejen výrobek, ale i suroviny. Inspektoøi nacházejí nedostatky nejèastìji pøi hygienì prodeje, jako nepoužívání hygienického náèiní pøi podávání kornoutù nebo nedostateèná výmìna vody na omytí porcovacích kleští. "Zmrzlinu èasto prodávají brigádníci, kteøí nemívají zažité hygienické návyky," doplnila Kolejková.
ÈZPI kontroluje prodejce zmrzliny prùbìžnì, a to v pøípadech, kdy výroba nenavazuje na stravování, a ve stáncích. Souèástí je i kontrola zdravotní nezávadnosti mikrobiologickým vyšetøením. Inspekce zkoumá i zavedení a funkènost tzv. systému kritických bodù. Za loòský rok odebraly laboratoøe 374 vzorkù zmrzlin, z nichž ikrobiologicky nevyhovìlo 14, ale jen u jednoho pøevýšily koliformní bakterie normu a výrobek byl zdravotnì závadný.
Výroba zmrzlin musí být jako potravináøská ohlášena ÈZPI. V závislosti na typu produktu se skladují v koneèném prodeji pøi teplotách mínus osm až mínus osmnáct stupòù i nižších. Doba použitelnosti od zmrazení je opìt podle typu 24 a 48 hodin.

Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku