Cukrář.cz

Reklama



Více než dvě třetiny firem vyhovují systému kritických bodů

05.04.2002 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
ČZPI: Téměř 70 procent ze 4450 provozoven, kontrolovaných loni Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí (ČZPI) vyhovělo předpisům tzv. systému kritických bodů (HACCP). V roce 2000 jich byla jen necelá čtvrtina. Nejdále jsou v zavádění systému výrobci piva, jedlé soli, čerstvého ovoce, nealkoholických nápojů, zvláštní výživy a mlýnských obilných poživatin. Řekla to mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Systém HACCP vznikl v roce 1970 v USA. Spočívá v zjištění úseků technologie, kde je největší riziko kontaminace potravin. Tyto body je třeba kontrolovat a ohrožení konzumenta zabránit. Právě aktivní předcházení nebezpečí je rozdílem proti tradičnímu způsobu kontroly, vysvětlila mluvčí.
Nejvíce pozadu při zavádění HACCP jsou podle ČZPI zejména malí výrobci cukrovinek, cukrářských výrobků, zmrzlin i mražených krémů a pekařských výrobků.
Inspektorům podle Kolejkové dosud chybí vyhláška, která by umožnila potravinářské podniky objektivně hodnotit. Na jejím základě by jednotlivé kategorie firem dostávaly například státní dotace ještě před vstupem země do EU. "Pravidla hry" má nastavit norma, kterou připravuje ministerstvo zemědělství.
Vyhlášku s pracovním názvem O podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin, kromě potravin živočišného původu projedná resort do poloviny letošního roku. Šest měsíců budou mít podniky na nezbytnou přípravu a vyhláška začne platit k 1. lednu 2003, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.
ČZPI provedla loni u potravinářských provozoven 8080 kontrol, z toho řadu opakovaně na plnění uložených nápravných opatření. K zavádění HACCP se vztahuje zákon číslo 110/1997 Sb. a vyhláška ministerstva zemědělství číslo 147/1998 Sb.
Jiří Macík

Dnes je sobota sobota 27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.