�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Více než dvì tøetiny firem vyhovují systému kritických bodù

Autor: Radim Øezáè
Datum vyd�n�: 05.04.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=250

Témìø 70 procent ze 4450 provozoven, kontrolovaných loni Èeskou zemìdìlskou a potravináøskou inspekcí (ÈZPI) vyhovìlo pøedpisùm tzv. systému kritických bodù (HACCP). V roce 2000 jich byla jen necelá ètvrtina.

fiogf49gjkf0d
ÈZPI: Témìø 70 procent ze 4450 provozoven, kontrolovaných loni Èeskou zemìdìlskou a potravináøskou inspekcí (ÈZPI) vyhovìlo pøedpisùm tzv. systému kritických bodù (HACCP). V roce 2000 jich byla jen necelá ètvrtina. Nejdále jsou v zavádìní systému výrobci piva, jedlé soli, èerstvého ovoce, nealkoholických nápojù, zvláštní výživy a mlýnských obilných poživatin. Øekla to mluvèí inspekce Daniela Kolejková.
Systém HACCP vznikl v roce 1970 v USA. Spoèívá v zjištìní úsekù technologie, kde je nejvìtší riziko kontaminace potravin. Tyto body je tøeba kontrolovat a ohrožení konzumenta zabránit. Právì aktivní pøedcházení nebezpeèí je rozdílem proti tradiènímu zpùsobu kontroly, vysvìtlila mluvèí.
Nejvíce pozadu pøi zavádìní HACCP jsou podle ÈZPI zejména malí výrobci cukrovinek, cukráøských výrobkù, zmrzlin i mražených krémù a pekaøských výrobkù.
Inspektorùm podle Kolejkové dosud chybí vyhláška, která by umožnila potravináøské podniky objektivnì hodnotit. Na jejím základì by jednotlivé kategorie firem dostávaly napøíklad státní dotace ještì pøed vstupem zemì do EU. "Pravidla hry" má nastavit norma, kterou pøipravuje ministerstvo zemìdìlství.
Vyhlášku s pracovním názvem O podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu pøi výrobì potravin, kromì potravin živoèišného pùvodu projedná resort do poloviny letošního roku. Šest mìsícù budou mít podniky na nezbytnou pøípravu a vyhláška zaène platit k 1. lednu 2003, uvedl mluvèí ministerstva zemìdìlství Pavel Kováø.
ÈZPI provedla loni u potravináøských provozoven 8080 kontrol, z toho øadu opakovanì na plnìní uložených nápravných opatøení. K zavádìní HACCP se vztahuje zákon èíslo 110/1997 Sb. a vyhláška ministerstva zemìdìlství èíslo 147/1998 Sb.
Jiøí Macík

Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku