Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Více než dvě třetiny firem vyhovují systému kritických bodů

Autor: Radim Řezáč
Datum vydání: 5.4.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=250

Téměř 70 procent ze 4450 provozoven, kontrolovaných loni Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí (ČZPI) vyhovělo předpisům tzv. systému kritických bodů (HACCP). V roce 2000 jich byla jen necelá čtvrtina.

fiogf49gjkf0d
ČZPI: Téměř 70 procent ze 4450 provozoven, kontrolovaných loni Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí (ČZPI) vyhovělo předpisům tzv. systému kritických bodů (HACCP). V roce 2000 jich byla jen necelá čtvrtina. Nejdále jsou v zavádění systému výrobci piva, jedlé soli, čerstvého ovoce, nealkoholických nápojů, zvláštní výživy a mlýnských obilných poživatin. Řekla to mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Systém HACCP vznikl v roce 1970 v USA. Spočívá v zjištění úseků technologie, kde je největší riziko kontaminace potravin. Tyto body je třeba kontrolovat a ohrožení konzumenta zabránit. Právě aktivní předcházení nebezpečí je rozdílem proti tradičnímu způsobu kontroly, vysvětlila mluvčí.
Nejvíce pozadu při zavádění HACCP jsou podle ČZPI zejména malí výrobci cukrovinek, cukrářských výrobků, zmrzlin i mražených krémů a pekařských výrobků.
Inspektorům podle Kolejkové dosud chybí vyhláška, která by umožnila potravinářské podniky objektivně hodnotit. Na jejím základě by jednotlivé kategorie firem dostávaly například státní dotace ještě před vstupem země do EU. "Pravidla hry" má nastavit norma, kterou připravuje ministerstvo zemědělství.
Vyhlášku s pracovním názvem O podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin, kromě potravin živočišného původu projedná resort do poloviny letošního roku. Šest měsíců budou mít podniky na nezbytnou přípravu a vyhláška začne platit k 1. lednu 2003, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.
ČZPI provedla loni u potravinářských provozoven 8080 kontrol, z toho řadu opakovaně na plnění uložených nápravných opatření. K zavádění HACCP se vztahuje zákon číslo 110/1997 Sb. a vyhláška ministerstva zemědělství číslo 147/1998 Sb.
Jiří Macík

Vytisknuto dne 20.1.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku