Cukrář.cz

Reklama



Alaska

14.12.2012 | Autor: Mike | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Alaska - Jeden ze států amerických. V gastronomii v plném znění Baked Alaska; je původně francouzský moučník Omelette Surprise; neboli  omeleta s překvapením.
Původně se omeleta s překvapením připravovala tak, že se na sokl z piškotového těsta navršila relativně tuhá zmrzlina která se případně pokryla konzervovaným ovocem a posléze tuhým sněhem. Potom se tato „omeleta“ zprudka opekla v horké troubě dozlatova. Později zavedením plynu do kuchyní se bílky ošlehly hadicí s hořícím plynem. Tato omeleta se většinou podávala pro větší společnost při mimořádných příležitostech. Před podáváním se omeleta přelila nějakou dobře hořící lihovinou a za potlesku stolovníků se přinesla hořící do ztemnělé místnosti, což bylo to překvapení „surprise“.
Omeleta se urychleně naporcovala a hned podávala. Příprava tohoto moučníku byla relativně pracná, což se odrazilo v její ceně která  byla překvapením i pro hostitele. Překvapením pro vás ale asi bude, že dnes se omeleta s překvapením může připravovat v individuálních porcích, zmrazit a podávat podle potřeby.

Individuální Alaska

Na 2 cm vysoký, kulatý sokl o průměru asi 10 cm dáme kopeček (1/2 šálku) libovolné tuhé zmrzliny o průměru 8 cm. Navrch zmrzliny dáme menší půlku konzervované broskve a vše ozdobně ostříkáme tuhými ušlehanými bílky.
Alasku uložíme ve vhodnných krabičkách do mrazáku až do doby podávání. Před podáváním ošlehneme bílky plamenem, polijeme libovolným dostatečně silným likérem, zapálíme, a hořící podáváme.
Mille-feuille, fr.; francouzsky psané s pomlčku a italsky psané dohromady millefoglie, se ve volném překladu dá nazvat tisíc listů, ale česky oficiální název je lístkové těsto. Původně bylo toto těsto jakousi specialitou Paříže při přípravě velkým i malých moučníků zvaných PETITE-MILLE-FEUILLE. V Americe, i když je toto těsto pod francouzským názvem Mille-feuille sofistikovaným návštěvníkům dobře známe, se toto těsto uvádí pod názvem puff pastry, nebo také flaky pastry, což je vlastně překlad českého lístkového těsta. Nejpopulárnější moučník z tohoto těsta je tak zvaný Napoleon, což jsou pláty pečeného lístkového těsta prokládané šlehačkou nebo vanilkovým krémem. Časem si toto těsto získalo takovou oblibu, že se začalo používat i k přípravě masitých, rybích či zeleninových jídel, která tímto těstem byla obalována před pečením. Pláty nebo porce pečené těsta se v některých případech prokládají různými potravinami formou sendviče. Takové jídlo má pak většinou název podle suroviny která v něm převládá.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.