Cukrář.cz

Reklama



Čokoládové království

05.11.2009 | Autor: Lenka Marianová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

Na náměstí Lancer Square v londýnské čtvrti Kensington se krčí nenápadný obchůdek s nápisem Luento Santoro. Jen pár židliček a stolečků před vchodem prozrazuje, že uvnitř dostanete něco na zub. Hned za dveřmi návštěvníky přivítá vitrína s malou ukázkou: čokoládové pralinky s oříšky, citronem i likéry leží v luxusních dárkových boxech. Ještě si koupit nezbytnou vodu, aby se chutě nemísily, a můžeme začít ochutnávat.
Hned vedle se podél zdi táhne dlouhý prosklený pult, na který můžete u nás narazit v lahůdkářství. Chlebíčky tu však nahradily čokoládové pralinky - kulaté, hranaté, s mandlí, obalené v kokosu, bílé, hnědé, ale i černé. Čokoládové království, které reportér listu Daily Telegraph označil za "nejelegantnější obchod s čokoládou na světě".
Pamlsek z kakaových bobů si drží oblibu i přesto, že ve světě řádí epidemie třetího tisíciletí - obezita. Podle agentury Packaged Facts loni hodnota tohoto trhu dosáhla 16 miliard dolarů, což je v přepočtu asi 326 miliard korun, letos zaznamenal nárůst o další dvě miliardy dolarů. Prvenství si drží Spojené státy, ale na paty jim začíná šlapat Čína s velkým čokoládovým potenciálem.

Není bob jako bob

Za čokoládovým královstvím v Kensingtonu stojí podnikatelské duo David Colic a Deborah O'Neillová. Pro sladký byznys se před deseti lety rozhodli jen z prosté vášně a lásky k čokoládě. Proto si hlídají každý krok výroby od sběru kakaových bobů až po prezentaci pralinek v exkluzivních boxech.
Boby použité v čokoládách si zástupci značky vybírají sami, když objíždějí světové plantáže. Deborah O'Neillová během svého letošního představení značky v pražském hotelu Carlo IV přirovnávala výběr bobů k práci vinařů - jejich kvalita a vlastnosti se liší podle oblasti pěstování. Jinak podle ní chutná čokoláda z bobů středoamerických a jinak z bobů ze západní Afriky. Sama dává přednost středoamerickým bobům Criollo, které jsou silně aromatické, méně hořké a také nejdražší ze všech. Další odrůdy její značka dováží z Madagaskaru, Indonésie a Ghany.
"Naše čokoláda uzdravuje. Obsahuje pouze speciálně vybírané přírodní ingredience, které působí jako protijed tlaku všedního dne," prozrazuje společnost na svých internetových stránkách. Jejich heslem je: Vysokou kvalitu získáte jen z přírody. Ale nejen na ingrediencích je postaveno výrobní tajemství čokoládového gigantu. I celý výrobní proces podléhá přísným pravidlům a podílet se na něm mohou jen mistři svého oboru.
Po usušení putuje kakao do firemní manufaktury ve Francii, kde pracuje několik čokoládových mistrů, kteří během dlouhého procesu dokážou z prášku vykouzlit své proslulé čokoládové zázraky. V nabídce najdete hned osm druhů čokolády - od bílé až po extra tmavou s 85 procenty kakaa. Z nich se připravuje až sedmdesát druhů pralinek. Kromě klasických přísad, jako jsou oříšky nebo mandle, můžete při jejich ochutnávání narazit také na papriku, mátu, vanilku, ruskou vodku, a dokonce šampaňské. I výběru ingrediencí se věnuje velká pozornost: vanilka pochází z Tahiti, lískové ořechy z italského Piemontu a mandle z Portugalska.

Čokoládový je i čaj?

Obliba výrobků Luento Santoro stále stoupala a obchod začal nabízet i další služby. V zemi, která úderem páté usedá ke svému každodennímu šálku, nemohla nezačít prodávat také kvalitní čaj. Pochopitelně není obyčejný, ale vyrábí se ze slupek indonéských kakaových bobů - stogramové balení vyjde na 4,5 libry, což je v přepočtu 180 korun.
Pro firmy zase obchod připravuje speciální kolekce pralinek. Čokoládové bonbony s logem firmy si objednaly například nadnárodní investiční společnosti jako Credit Suisse nebo Goldman Sachs. Do budoucna značka plánuje zavést podobnou službu pro hotely, aerolinie,  restaurace  nebo sportovní kluby.
Od letošního roku firma zve na pravé čokoládové hody. Levnější menu vyjde na 20 liber (více než 800 korun) a dopřát si můžete čokoládové fondue, čerstvé croissanty a horkou čokoládu nebo čaj. Opravdoví labužníci si mohou ke sladkému menu dát ještě skleničku pravého šampaňského.
Pokud vás však malé menu nezasytí, můžete vyzkoušet celý sladký oběd. Připravují ho přední  šéfkuchaři  a nezbytnou ingrediencí je ta nejlepší čokoláda. A co dostanete na talíř? Klasické italské carpaccio přelité kakaovým máslem nebo zvěřinu s čokoládovým olejem. Samozřejmostí jsou italská  vína  vybraná přesně na míru k čokoládovým  pokrmům  , za které zaplatíte v přepočtu necelé čtyři tisíce korun za osobu.
Čokoládového království si mohou naplno užívat zatím jenom Britové a návštěvníci Londýna. Ostatní mají jedinou možnost - objednat si sladkou zásilku přes internet. Firma vybrané pralinky pošle v luxusní krabičce, která svůj obsah dokonale ochrání proti navlhnutí. Dárkové boxy jsou inspirované designem krabiček z 18. století, které byly vyráběny z kvalitního dřeva a vykládány zlatem a drahými kameny. V londýnském obchodě podobná krabička s dvaceti bonbony přijde na 22 liber (900 korun).

Zajímavá fakta

Čokoláda je jedinou látkou, která se rozpouští za stejné teploty jako lidská krev - tedy 34 stupňů Celsia. Jedná se o jeden z nejvýživnějších a nejsnadněji stravitelných  pokrmů  , který navíc obsahuje řadu vitaminů a minerálů. V čokoládě přítomné antioxidanty také pomáhají v boji proti volným radikálům způsobujícím rakovinu.
Slovo čokoláda pochází od Aztéků a je odvozeno z výrazu xocolatl. Ten je kombinací slov xocolli (hořký) a atl (voda). Čokoláda se téměř po celou svou historii sahající až do roku 1100 před naším letopočtem pila v tekutém stavu, přičemž se jako hořký  nápoj  dochucovala třeba vanilkou nebo chilli paprikou.  Nápoj  z mléčné čokolády se objevil až koncem 17. století.
Čokoláda byla ve starobylé Střední Americe považována za luxusní zboží, a dokonce sloužila jako platidlo. Aztékové třeba za jednoho krocana platili stovkou kakaových bobů, jedno avokádo bylo k mání za tři boby.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.