Cukrář.cz

Reklama



Téma "pudinkový krém"


pudinkový krém
Od: Kristýna

21.04.2009 16:34:33.
id: 6324.


Dobrý den, můj problém tkví v tom, že když dělám pudinkový krém (pudink+máslo), tak při potření korpusů tímto krémem a následném potažení K2 mi vždy zespodu dortu vytéká velmi řídká podoba krému..dalo by se říci barevná voda...Připadá mi, jak by se krém vysrážel, ale uchovávám ho po celou dobu na chladném místě, tak nevím čím to je. Přes noc se mi tímto i sebekrásnější dort skoro rozteče.. Prosím poraďte! Děkuji Kristýna

odpovědět

Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Kristýna

Vloženo: 23.04.2009 12:02:53.
ID: 6339.


Prosím, poraďte mi..jsem z toho opravdu zoufalá. I sebekrásnější dort se mi tímhle vždy pokazí :(

odpovědět

    Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Johny

Vloženo: 23.04.2009 19:32:38.
ID: 6342.


Zdravím Kristkýnko,

takže měl bych několik návrhů na odzkoušení.
Nezkoušela jste připravit krém ze základního žloutkového krému klasickou cestou s použitím kukuřičného škrobu? Na toto téme jsme tu již několikrát mluvili a domnívám se, že v tomto krému je voda lépe vázána na škroby, než s použitím dnes vyráběných pudinkových prášků.
Dalším typem, ikdyž ho moc nemám rád z hlediska chuti je, že si vyšleháte změklý ztužený tuk se změklým máslem a moučkovým cukrem (já používám poměr tuku 1:1 a dosladím, je používán i poměr 0,400 kg ztužený tuk, 0,100 kg máslo, 0,120 kg cukr moučka). Slabou vrstvou tohoto krému potřete povrch dortu před potahováním marcipánem či hmotou K2. Krém by měl zajistit aby potahová hmota nevlhla působením vlhkosti krému v dortu.
Můžete použít i krém připravený z bílé čokoládové polevy. Receptura - 50 g Hera, 50 g rostlinný krém (Rama cremfine, rostlinná "šlehačka" slazená), 150 g bílé čokoládové polevy. Rostlinný krém svaříme s Herou, odstavíme z ohně a rozmícháme bílou čokoládovou polevu. Směs necháme vychladnout a ztuhnout, necháme uzrát do druhého dne. Druhý den rozšleháme a přidáme malé množství změklé Hery (mám odzkoušené 80 g Hery na 800 g bílého čokoládového základu). A vyšleháme. Pokud se nám krém sráží, může přilít malé množství horkého ztuženého tuku. Tento krém taktéž výborně slouží k odizolování vlhkosti z dortu vůči potahové hmotě. V obou přípradech nechávám krém před potahováním zatuhnout.
Takže doufám, že to alespoň malinko pomůže. Až to odzkoušíte, napište, jak to šlo a která varianta byla pro Vás ta správná. :-).

S pozdravem Johny

odpovědět

Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Jana

Vloženo: 23.04.2009 18:20:25.
ID: 6340.


Nedáváte třeba do toho krému moc pudinku? Občas tady čtu různé poměry másla k pudinku a zdá se mi to moc pudinkové, třeba to může udělat takový problém. Mně se tohle zatím nestalo, dávám asi o moc víc másla, než se obecně doporučuje. Aby byl krém lehčí, zašlehávám do něj vařící mléko, tím se vlastně přibližuje šlehačce, i když dost vzdáleně. Používám poměr 1 sáček pudinku uvařený ve 3 dcl mléka na 3 másla, když je to tuhé, přidám asi půl čtvrtlitrového hrnku vařicího mléka. Zkuste tohle, třeba to pomůže, hodně zdaru!

odpovědět

Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Helena

Vloženo: 23.04.2009 19:35:41.
ID: 6343.


Kristýnko, já tu přemýšlím čím to bude, protože já dělám hodně dorty s krémem a potažené (většinou) K2 a problém NIKDY nebyl. Ale když píšete, že krém celou dobu uchováváte na studeném místě - vyšleháte ho znovu než ho nanesete na dort? Když krém dlouho někde stojí, i když v chladu, tak má pak tendenci se srážet. No a když píšete že vytéká barevná voda - není to ze zvlhčené K2?? Ta totiž velice ráda vlhne v lednici, je třeba dát lednici na plný výkon, ať tam není vlhko, protože hmota K2 to vlhko do sebe nasaje, orosí se, a je těžko pak s tím něco udělat.
Takže si myslím - zkuste po delším stání krému řádně ho znova vyšlehat a pak dort v lednici zabezpečte proti vlhkosti (já dávám hrubý kartón na zadní stěnu ledničky za dort, nebo nejlépe je ho dát již v krabici do lednice. No, možná vám ještě někdo jiný poradí. Tak ať se vám daří!!!

odpovědět

Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Blanka

Vloženo: 23.04.2009 19:52:44.
ID: 6344.


Ahoj, moje zkušenost je taková, že než jdu na dort dávat K2 tak ten dort musí být vychlazený, pokud dáváš hmotu na dort čerstvě namazaný tak hmota pouští vodu jak píšeš. Dort ale nesmí být zchlazený při nějaké moc nízké teplotě, potom hmota nahoře dělá krůpějky a vypadá jako opocená. A ještě jedna věc, když máš dort objednaný na určitý den, tak ho hmotou potahuj až ten den, na který ho máš objednaný, je to potažené za chvilku a ozdoby tam dáš taky během chvíle... Přeju štěstí!

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: pudinkový krém
Od:

Vloženo: 24.04.2009 1:17:13.
ID: 6346.


stává se to tím,že je v lednici třeba moc vlhko.Co třeba zvolit jinou potahovo hmotu-její složení?

odpovědět

Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Hav

Vloženo: 24.04.2009 7:50:46.
ID: 6348.


Čím mažete dort pod K2 ? Pudinkovým krémem a vydatně ? A jak se chová K2, je lepkavá ? Zkuste omazat dort tzv. buttericingem - je to takový velice sladký krém s trochou másla a ztuženého tuku, trochu mléka a spousta cukru. Dort se tím jen lehce potře a hmota se nehne a nezvlhne.
Jak vaříte hustý pidink - podle návodu na sáčku ?

odpovědět

Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Kristýna

Vloženo: 26.04.2009 23:39:12.
ID: 6354.


Děkuji moc za odpovědi. Pudinkový krém dělám z 1/2 litru mléka na 2 pudinky a 500 g másla..někdy másla více, někdy méně..jak to vyjde :). Dělám taky často karamelový - 1 salko, 1/4 litru mléka na jeden pudink a 250g másla. Myslíte si, že to tedy může být tím, že dávám moc pudinku?
Dort potažený K2 mi v lednici nevlhne, netvoří se krupičky ani nic podobného..možná uvnitř dort, ale na povrchu nikoliv. Krém ze ztuženého tuku jsem už zkoušela, chuťově opravdu nic moc, ale zkuším jím potáhnout jen stěny dortu, třeba to pomůže. Bylo by to super. Tento týden dělám takové tři atypické dorty, tak snad se podaří.. Děkuji moc za všechny rady!!!


odpovědět

    Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Johny

Vloženo: 27.04.2009 20:10:12.
ID: 6358.


Kristýnko,

ten tukový krém není na plnění, ale jak píšete pouze na omazání ve slabé vrstvě, aby se se nerozpouštěla potahová hmota, např. když použijete ztuženou šlehačku nebo vlhčí typ krému.

S pozdravem Johny


odpovědět

    Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: ája

Vloženo: 30.04.2009 14:48:39.
ID: 6369.


A nemáte třeba moc tenkou vrstvu té K?na potahování je lepší nechat vyválenou k trošku tlusčí!Také můžete mít dort více ztuhlý (jako myslím téměř zmrzlý ,a to může být také problém.)Krém z pudingu by to neměl dělat.Já jej také používám v takovém poměru a ještě jsem problém neměla.

odpovědět

Nadpis: Re: pudinkový krém
Od: Kristýna

Vloženo: 29.04.2009 22:30:34.
ID: 6367.


Tak jsem dnes dopekla mašinku Tomáška na objednávku :). Korpus jsem promazala karamelovým krémem (máslo + pudink + salko) a dle vašich rad bok omazala tim nedobrym krémem ze ztuženého tuku. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli je normální, že se mi u toho krému ze ztuženého tuku "nerozpustil" moučkový cukr. Šlehala jsem jak šílená a cukr tam byl pořád velmi výrazné znát...hrubá struktura... Tak nevím, co jsem udělala špatně. Nicméně jsem potáhla mašinku K2. Bohužel..možná bohudík :), jsem dort hned večer dala zákaznici, tak nevím, zda-li bude do rána vytékat ta divná barevná voda .. Ale snad bude konečně vše v pořádku! S pozdravem a díkem Kristýna

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.