Cukrář.cz

Reklama



Kávu, prosím!

25.08.2006 | Autor: Magdaléna Krajmerová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Proč se doma omezovat pouze na turka nebo rozpustnou kávu, když milujete espreso, latté nebo kapučíno? Vždyť stačí rozšířit portfolio kuchyňských spotřebičů o některý z dostupných strojů na kávu.

Domácí kávovary se dělí na dvě základní skupiny - takzvané překapávače, kde se káva filtruje pomocí páry, a espresa, pracující s tlakem až patnáct barů. Zatímco cena prvních začíná na několika stokorunách, u druhých jsou to zhruba tři tisíce. Vyšplhat se ale může až na několikanásobnou částku. Profesionální přístroje stojí až několik set tisíc korun.

 

Pro méně náročné

Netrváte-li na kávě s hustou pěnou, ale vyžadujete nápoj bez sedliny, kupte si překapávač. "U těchto přístrojů horká voda dopadá samospádem na mletou kávu, ze které se tak louhuje kávový nápoj. Sedlina zůstává zachycena ve filtru," říká Dobroslav Šanda ze společnosti Philips.

Filtry existují jednorázové, tedy papírové, anebo trvalé. Ty jsou vyrobené z plastu či kovu a po přípravě kávy je stačí vyjmout a umýt. Moderní překapávače mají navíc aromafiltr pro lepší vůni. Na kvalitě nápoje se může negativně projevit větší množství chloru ve vodě. Jeho koncentraci dokáže částečně snížit speciální filtr.

Různé designové řady překapávačů jsou vybavené konvicemi skleněnými nebo kovovými, někdy je nahrazují termosky. Překapávače mají různý objem a podle množství vody se v nich dají připravit jeden či dva šálky, ale i několikanásobně větší množství. Někdo považuje za praktické, je-li překapávač doplněn plotnou, která nápoj udržuje neustále teplý nebo ho opětovně ohřívá. Jiní to však odmítají. Ohřívaná a dlouho odstavená káva totiž ztrácí svou vůni a chuť.

Firmy však vycházejí vstříc i singldomácnostem, kde není nutné vařit velké množství nápoje do konvice. A tak vyrábějí přístroje, u nichž se připravuje překapávaná káva přímo do hrnečku.

Některé typy jsou vybaveny různými nadstandardními funkcemi, třeba automatickou funkcí, která pomáhá s odhadem správného poměru kávy a vody. Mezi další vymoženosti patří například pojistka umožňující nalévat si kávu, ačkoli je přístroje ještě v chodu. Výhodou je i digitální časovač - můžete nastavit čas, kdy má být káva hotová.

 

Kolik máte barů?

Ve složitějších přístrojích - espresech - je vestavěno čerpadlo a voda prochází kávou pod tlakem. Nápoj protéká přímo do šálků.

Uvádí se, že pro přípravu pravého espresa je nutný tlak 15 barů. Záleží ovšem na typu čerpadla. U rotačního je možné připravit výborné es-preso i při tlaku 9 až 10 barů. U některých typů je ovšem tato hodnota ještě nižší - pracují i při třech až pěti barech. Těm se také říká parní stroje na kávu. Nápoj v nich vyrobený se označuje jako moka káva. Rozdíl mezi espresem a moka kávou bývá patrný víc okem než chutí - moka totiž nemá pěnu.

"Domácí espresa je možné dělit na další dvě skupiny - pákové a automatické," říká Šárka Kohoutková ze společnosti DeLonghi. "V prvním případě se káva - mletá či porcovaná v předlisovaných polštářcích - dává do páky. A odtud se také musí po každém použití odstranit sedlina. Ve druhém případě je káva, ale i voda nebo mléko, umístěná v zásobníku a stačí si pouze nastavovat sílu, druh a velikost nápoje."

Některá dražší espresa jsou opatřena zabudovaným mlýnkem, který umele kávu na správnou hrubost a také ji přesně nadávkuje podle požadovaného druhu nápoje.

"U automatických typů se přístroj před každou přípravou nápoje propláchne a kávová sedlina odtéká do speciální nádoby," vysvětluje Šárka Kohoutková.

Na displeji, kterým bývají tyto spotřebiče doplněné, se zobrazuje aktuální stav přípravy kávy. Je tak možné číst, zda právě probíhá čištění stroje, mletí zrn nebo se už chystá samotný nápoj. Rovněž se zde objeví oznámení, že v zásobníku došla káva, voda nebo nastala jiná závada.

Některé přístroje mají zařízení a trysky na zpěnění a ohřev a dávkování mléka. Kromě klasického espresa je tak možné připravovat i kapučíno a další druhy kávy přímo v přístroji.

 

Řešení pro nerozhodné

Nemůže se vaše rodina dohodnout, zda lépe využije překapávač, či espreso? Pak si kupte některý z kombinovaných přístrojů. Jsou určené nejen pro přípravu překapávané kávy a espresa, ale také se v nich dají připravovat čaje, horká čokoláda, grog nebo svařené víno. n

 

Co je co

* Espreso

Ze 6,5 až 7 g čerstvě mleté kávy se pod tlakem připraví 20 až 30 ml nápoje.

* Espreso ristretto

Silné, velmi aromatické espreso, ze 6,5 až 7 gramů se připraví maximálně 20 ml kávy.

* Espreso doppio

Dvojité espreso - ze 13 až 14 gramů kávy se připraví 40 až 60 ml kávy.

* Espreso macchiato

Čerstvě připravené espreso pokapané trochou teplého zpěněného mléka.

* Kapučíno

Kávu s pěnou tvoří třetina espresa, třetina horkého mléka a třetina mléčné pěny.

* Caffé latté

Káva s mlékem - je tak možné označit jakékoli preso doplněné mlékem.

* Caffé americano

Také se mu říká velká káva - obvykle to je espreso zředěné horkou vodou.

 

Arabica nebo Robusta, která z nich je lepší?

Ve světě se pěstuje zhruba osmdesát druhů kávy. Nejčastěji se ovšem setkáte se dvěma - Arabikou a Robustou. "V současnosti nemají výrobci povinnost uvádět kvalitu kávy, přesto je možné tento údaj o složení na obalu najít," říká Eva Peluhová, degustátorka společnosti Kraft Foods Česká republika. Většinou jde o směsi kávy. Některé firmy píšou na obal poměr jednotlivých druhů a přidávají informaci, zda jde o kávu s velkým, středním nebo malým množstvím kofeinu.

Za dražší a kvalitnější je považována Arabica. Zvyklosti v Česku jsou ovšem jiné. Lidé dávají přednost Robustě. Prodává se jí zhruba sedmdesát procent. Obsahuje více kofeinu, je silnější, tmavší, má hořkou chuť. Právě to od kávy očekáváme. O Arabice hovoříme jako o "nakyslé".

Podobné zvyklosti mají národy na jihu Evropy. "Naopak ve Švédsku se ještě před několika lety Robusta vůbec neprodávala," konstatuje Eva Peluhová. Nejen severské země, ale i Německo preferují právě Arabiku. Rozdíly se ovšem stírají, jakmile se do kávy přidá cukr, med či smetana. Málokdo proto nakonec pozná, z čeho je nápoj vyrobený.

V regálech obchodů se zákazník nejčastěji setkává s kávou rozpustnou či mletou. Kvalitní kávová zrna, která jsou nutná k některým typům kávovarů, je někdy těžké objevit. Většina výrobců a především prodejců těchto přístrojů proto svým zákazníkům doporučuje, jakou kávu a kde koupit.

 


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.