Cukrář.cz

Reklama



GASTROHRADEC 2006 - 6. část - závěr

fiogf49gjkf0d

Co nového v cukrářském soutěžním ranku kdy se rok s rokem sešel? Pro stručnost zopakujeme pouze v základním náznaku: Anna Baštýřová skončila se soutěžní cukrařinou typu GASTROHRADCE (snad prozatím, viz. absolutní vítězství kuchaře Radka Davida, který se již také dříve rozžehnal s vrcholovou soutěžní kuchařinou a udeřil po letech jako blesk z čistého nebe), ale ne  zas až tak úplně, protože vstoupila do soutěžní stáje Culinery Nestlé Teamu a já jsem osobně přesvědčen, že o ní ještě uslyšíme. Na její trůn, byť ne absolutního pořadí, usedla Radmila Čermáková z Hotelu International Brno a.s. ve svém první soutěžním vystoupení vůbec. Ale pozor, takto přesně začínala Anna Baštýřová (článek o Anně Baštířové ZDE), která se též rozhoupávala drahnou dobu zda ano či ne  a GASTROHRADEC byl nejenom jejím prvním soutěžním vítězstvím v životě, ale i zároveň prvním vystoupením tohoto druhu a navíc, světe zboř se, i vůbec první cukrářskou soutěží, kterou kdy ve svém životě viděla!!!
Nelze v Radmilině případu jinak, než zopakovat mnou napsané v roce 2003 po Annině prvním GASTROHRADCI a to v přesné citaci jako před třemi roky, kdy příjmení Baštýřová pouze zaměním za Čermáková.
" Ale není možné opominout okolnosti vyplývající z tohoto náhlého vítězství. A Radmila Čermáková o nich ví též. V příští hradecké soutěži, které se zúčastnit musí, či alespoň by měla, bude mít před sebou balvan psychického tlaku. S letošním cukrářským prvenstvím je možné udělat pouze dvě věci. Zopakovat je, anebo jít jedinou možnou cestou, a ta je v tomto případě pouze směrem dolů. Vítězství tohoto typu bývají velmi nevděčná a přespříliš zavazující, a nazývají se Pyrhova. Radmila bude ale mít celý rok na to, aby zvolila směr prvé varianty."
Není to ovšem ojedinělý  případ kvalitního umístění nejenom reprízových  soutěžících, ale všeobecných soutěžních noviců. To nabízí k zamyšlení, kolik že vlastně máme v republice ukrytých podobných es v rukávu soutěžního saka, s kterými můžeme hrát vysokou soutěžní gastronomickou hru? Jsem přesvědčen, že meteorický vzestup Radmily Čermákové bude impulzem k zakleknutí do startovních bloků další čerstvé krve při příležitosti jakékoliv nejbližší soutěže. V seniorské kategorii si oproti loňsku polepšila o jeden stupínek Pavlína Klopfštoková z Děčína, taková trochu cukrářská Helena Vondráčková, která se nevzdává soutěžní činnosti a pohybuje se stále těsně pod hranicí nejvyšší mety.






Iveta Šenkeříková - SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín



Radka Navrátilová - SOŠ Josefa Sousedíka

   



Iveta Hanková - SOU Nová Paka




Lucie Řezaninová - SOU Jana Tiraye - Velká Bíteš

Cukrářský Michellangelo Youri Baltaliyski si pohoršil v porovnání s minulou sezónu o dvě příčky a jeho výtvarná tvorba ani pro tentokrát ho nevynesla na kýžený nejvyšší stupeň. Ale nevzdává se a myslím, že se s ním příště setkáme opět. Jitka Šebestová svým celkovým  třetím  místem potvrdila , již dávno známý fakt, že Bzenec to v cukrařině umí, a že je potřeba s ním pokaždé počítat hodně vysoko.
V cukrářských juniorech  byla situace na prvním místě v porovnání s loňskem jako přes kopírák, avšak s tou obměnou, že Iveta Hadnagyová si toto vítězství střihla čistě na soukromo za Olomouc, pro tentokrát bez jistého zázemí Francouzské restaurace Obecního domu Praha. Tím ovšem nastolila otázku do diskuse, v čem je tedy zakopaný pes soutěžních úspěchů? Je to pouze v možnostech tvůrčího zázemí nebo především v  zásluze šikovných rukou? Byť přiznávám, že přesně nevím s jakými možnostmi zajištěného týlu šla Iveta do gastrohradeckého boje, ale mám pocit, že nastává soumrak výmluv na pražské možnosti a že bude potřeba hledat příčinu neúspěchu sama u sebe. Tím ovšem nehodlám zpochybňovat poznatkový náskok juniorské vítězky, který vyplývá z jejího dřívějšího pobytu v Obecním domě, kde se bezesporu naučila mnohým nadstandardům, které může ještě dlouhodobě využívat.- Při podmínce neustálé snahy získávání nových poznatků - . Obdobně lze hovořit o trenčanské soukromnici Márii Murárikové, která vyhrála ve zvláštním cukrářském výrobku.




Klára Šikulová - SOU Želešice



Dana Nevědělová - SOU Želešice

 

Lucie Habová, Lucie Vojtasová -  SOU Želešice



Ivana Bečvaříková - SOU Želešice



Petra Horká - SOU Želešice


První místo - a zas ten Bzenec! - ve zvláštním výrobku juniorů  alias Lenka Hudáková, která navíc měla nejblíže, s výjimkou absolutního vítěze Radka Davida - k magické hranici 40 bodů. Třetí cukrářské juniorské místo náleží opět agilnímu Bzenci a tento stav zase potvrzuje již vyřčenou skutečnost popisovanou v seniorské kategorii.
Po letech se začíná zúročovat práce Mirky Slavíkové ve výchově talentovaného dorostu a to konkrétně u Karoliny Kocincové, kdy její karamelová kreace nazapře  svůj  "slavičí" vliv, ale nejen to, protože rukama paní Slavíkové prošlo mnoho cukrářských adeptů, kteří sklízejí úrodu ze zrna zasetého na smíchovském slavičím poli.
Je potřeba opakovaně vyzdvihnout práce handicapovaných tvůrců, kterým někdy méně anebo více jejich zdravotní stav brání ve vytváření uměleckých děl v oboru. A napříč tomu, že, soutěžící musí překonávat značné vzdálenosti, máme tyto kolegy přesto ve svatostánku kulinářského umění v Hradci Králové každý rok, a k nim přibývají i další.



Michaela Suchá - SOŠ Chrudim



Hana Neumayerová - SOU Jeseník

Byť v hlavní roli vystupovali i v letošním ročníku zástupci velkých měst, pokud to vezmu podle jejich velikosti Praha, Brno, Olomouc, Liberec, Hradec Králové a Ústí, začínají jim šlapat na paty i města menší jako Tábor, Žďár n.S., Sušice a nejmenší z nich Bzenec, který  se už dlouhodobě stává oním biblickým Davidem, prohánějící ostatní Goliáše a též je i porážející. 
Závěrem lze jednoznačně říci, že kvalita soutěžní gastronomie uchopila kormidlo správného směru již s definitivní platností plnou silou a že nemusíme mít obavy, že by mohla plout jinak, než v přesném kursu kvality budoucna.

Reportáž o kuchařských disciplínách naleznete na našem druhém portálu
www.gastronews.cz



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.