Cukrář.cz

Reklama



Káva z trusu cibetek

18.04.2006 | Autor: Sarah Toms | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Káva z trusu cibetek

 

Filipíny nedávno zjistily, že produkují jeden z nejdražších a nejžádanějších druhů kávy na světě. Její zdroj je ale krajně neobvyklý: trus nočního zvířete, které se podobá kočce a které se nazývá cibetka palmová.

Cibetky, jež jsou příbuzné třeba promyky indické zvané mungo, jsou na Filipínách obvykle považovány za škůdce a loví se tam pro své maso. Nicméně jejich trus má cenu zlata. Cibetky jsou masožravci, chutnají jim ale i sladké červené kávové bobule, které obsahují kávová zrnka.

Ta procházejí trávicím traktem cibetky neporušená, avšak v žaludku prodělávají fermentaci a právě ta dodává kávě, která se z nich připravuje, zcela jedinečnou chuť a aroma.

 

Přísně střežené tajemství

 

Stopy cibetčího trusu a exotická zrnka hledala vysoko v pohoří Malarayat jižně od Manily skupina profesionálních milovníků kávy. Jeden z nich, Antonio Reyes z Filipínské komise pro kontrolu kávy, řekl, že cibetčí káva patří k nejlépe střeženým tajemstvím Filipín. "Slyšel jsem, že starousedlíci v oblastech, kde se pěstuje káva, sbírají tento druh pro vlastní spotřebu. Nikdy nikomu nesdělili, že mají tento druh kávy," prohlásil.

"Prochází jakýmsi přírodním zpracováním, které lze rozpoznat na pražených zrnkách. Jsou více olejnatá, mají silnější aroma a tak skvělou chuť, že koupit je i za tak vysokou cenu je výhodné," dodal.

Cibetčí káva je jedna z nejdražších na světě. Na Filipínách se vyprodukuje jen 500 kilogramů ročně a kilogram pražených zrnek se prodává za 115 dolarů.

Lusina Montenegrová, která se živí sběrem zrnek, přivedla experty k cibetčímu trusu. Hory zlézá jen v sandálech a po zrnkách pátrá v hustém křoví.

"Někdy natrefím na stopy velké cibetky a pak je i trus velký. Někdy je ale cibetka malá a pak je i trus malý," uvedla.

Slečna Montenegrová ukládá trus do dvou nádob. Do jedné dává starý trus, který připomíná bílé fazole, a do druhé čerstvý trus, který vypadá jako žluté fazole v omáčce. Zrnka oplachuje v horských říčkách, suší je na svém dvorku a pak prodává společnosti Bote Central, která je vyváží do Japonska. Firma s vlastní značkou kávy patří manželům Vie a Basilu Reyesovým. Původně se zabývali ochranou cukrových palem a cibetek, které žijí mezi těmito stromy. Z palmy vyráběli organický ocet a spolu s ním začali na malých tržištích prodávat i cibetčí kávu.

Ta byla tak úspěšná, že manželský pár nyní doufá, že mu zisky porostou také na Tchaj-wanu a v Severní Americe.

 

Jako hořká čokoláda

 

Odborník Reyes z agentury pro kontrolu kávy také doufá, že místní kávový průmysl by mohl zopakovat úspěch, jehož dosáhly se svými značkami cibetčí kávy Indonésie a Vietnam.

"Nikdy mě nenapadlo, že je k dispozici i na Filipínách, takže když jsem o ní slyšel poprvé, hned jsem si pomyslel, že to je druh kávy, kterou můžeme prozkoumat a rozvíjet," prohlásil. "Kdybychom jí měli dostatečné množství, byla by to pro nás dobrá příležitost uplatnit se na trhu."

Do filipínských hor se vydal i australský mistr v pražení kávy Andrew Gross, aby sám zjistil, co je tak skvělého na kávě, která prochází střevy chlupatého zvířete. Podobně jako znalec vína opatrně usrkne z čerstvě uvařené kávy a nechává ji napoprvé pomalu putovat po jazyce. Říká, že je překvapen tím, jak moc mu chutná. Její chuť přirovnává k fermentované švestkové čokoládě a k hořké čokoládě s lískovými oříšky. "Že to ve mně tak rezonuje, má určitě co do činění s tím, že je tam nějaká zvláštní látka, ale také s rozruchem kolem cibetčí kávy. Ten do značné míry souvisí se skutečností, že ta káva je dost vzácná," říká.

Cibetčí káva možná nesedne každému. Filipínští odborníci ale chovají naději, že milovníci kávy si budou chtít dopřát něco mimořádného. A to by mohlo oživit místní kávový průmysl, který skomírá.

 

zdroj:ihned.cz


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.