Reklama |
Moravský pohár sevřený v kleštíchČtvrtá cukrářská moravská show Moravský pohár, se odehrála podle rotačního scénáře v "hanáckých Aténách" v Kroměříži, v prostorách a organizační režii Střední školy hotelové a služeb. Tato soutěž v nešťastně načasovaném termínu nenaplnila očekávanou gradaci předchozích ročníků pod organizačním praporem potravinářských škol Bzence a Brna a místo forsáže se v Kroměříži ťuklo nohou na brzdu. - odborný test - 20 otázek Vítěz III. ročníku Moravského poháru Dezerty sestávaly z ovocných surovin s malinovým, broskvovým, pomerančovým a jahodovým základem. Dezerty jsou dozdobené karamelem a modelovací čokoládou. Dílo do kterého jakoby autorka vložila díl své osobní elegance a půvabu bylo pětičlennou komisí vyhlášeno za nejlepší. Vezmeme-li navíc v potaz, že pro vítězku byla pohárová soutěž premiérová, jedná se o počin úctyhodný. Hodnotitelskou komisí byl v závěrečném ortelu brán v potaz celý dvoudenní průběh prací včetně předchozí teoretické přípravy. Ze součtu soutěžních hodnotících prvků techniky, čistoty, osobní hygieny a chuti na níž byl kladen zvýšený důraz, vzešlo nejlepší dílo v podání Markéty Lapčíkové. Jenomže bzenecká soutěžící mohla dopadnout možná až zcela opačně, neboť při přípravě na prezentaci dezertů došlo při pádu k jejich poškození. Ale Markéta ve chvíli takřka osudové dokázala v krátkém čase dezertový defekt opravit a navrátit výrobku původní podobu. 2. místo Monika Hromková - SOU a SOŠ potravinářské a služeb Brno Soutěžní exponát sestával z modelovací hmoty a krému z tvarohu a másla. 3. místo Ondřej Špička - SŠ hotelová a služeb Kroměříž Mohelnický Ondřej Špička, studující v Kroměříži zvolil odzkoušenou jistotu piškotového těsta, které v příměsi šlehačky a ovoce za přispění jeho rukodělnosti jej vynesly na třetí stupeň nejlepších dne. K tomuto umístění byly též nápomocny dezerty v podobě karamelových číší, rybičky z tiramisu, ovocné dezerty s listovým těstem a pařížský tunel s banánovou výplní a ovocný dezert s malinovou pokrývkou. Třetí kolo ve čtvrtém zhotovení, počítajíce i nultý ročník Moravského poháru je tedy za námi. Co dodat? Díla, alespoň těch nejlepších můžeme prohlásit za dobrá. Ale udělat dobře dílo na jedné soutěži, není v dnešní době klíčem k úspěchu na soutěži druhé. Je určitě potřeba brát v potaz skutečnost, že výrobky, alespoň ty nejlepší, byly tvořeny soutěžními novici a při tomto poznatku je nutno před nimi i jejich vedením vyslovit uznání. Soutěž dneška již není jen o práci a konečně podobě vystavených exponátů. Je to též o laborování s detaily, a to i zdánlivě mimosoutěžními, neboť malý detail bývá vždy součástí velkého díla. Je to záležitost i o prezentačním prostoru a doprovodném programu. Je to též o atmosféře, která musí vytvářet soutěžní kulturu takové akce, která si dala do názvu reprezentaci soutěžního cukrářského oboru na Moravě. V tom případě musí být přítomen všudypřítomný moravský duch v podobě koloritu charakteristického pro danou oblast a návštěvník včetně soutěžícího musí vědět, že se nachází na soutěžním poháru, který se pořádá na Moravě, a ne že je na školní výstavce neznámo kde. Pro tentokrát moravské orlici její peří zplihlo. Ale příští rok se rotace pořádání vrací opět do kolébky svého zrodu do Bzence.
Odborná porota zprava:
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 9. října 2024
svátek slaví Štefan a Sára, zítra Marina Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |