Cukrář.cz

Reklama



Gastro Junior Nowaco Cup v půli tratě, aneb bylo - nebylo /2

fiogf49gjkf0d

Největší gastronomická pódiová soutěž v Česku kulminovala včerejším dnech do své poloviny. Pohledy na kulinářskou tvorbu bývají následným předmětem pohlazení zrakového a chuťového smyslu vyvolávající v celkovém souhrnu celkovou pohodu duše. Tak by tomu mělo být, za předpokladu kdyby tomu tak i opravdu bylo.
Tvorba druhého dne některých soutěžících avšak vypráví v pohádkovém duchu, že bylo - nebylo ...
O pointě příčiny vzniklého jevu se s námi podělili ti, jejichž pracovní náplni na gastrojunioru je hodnocení tvorby mladých gastronomů.

Pavlína Berzsiová -předsedkyně hodnotící komise oboru cukrář -Národní kolo v Brně umožňuje pohled na práci soutěžích zároveň i pohledem jejich tvorby v regionálních kolech, která měla svá nedostatková specifika. Naše naděje v to, že tvůrci se chybami poučí a že tento poznatek se odrazí na jejich práci ve finále gastrojunioru, se u účastníků nižší výkonnosti ukázaly být lichými. Já sama jsem očekávala, že alespoň chybně prováděná práce po technické stránce tvorby se pro Brno vylepší, ale musím bohužel konstatovat, že k nápravě nedošlo ani v tomto směru.
Na straně druhé je též potřeba vzít v potaz, že některé školy, či jednotlivci jsou na takovéto akci poprvé a přetvořit způsob své tvorby  v soutěžním mezičase je zatím asi nad jejich síly. Prozatím byla řeč o účastnících, kteří vytvářeli v regionech výkonnostní chvost soutěžního pole, ale okrajově se tento způsob projevu mezi regionem a národním kole projevil i u některých z těch, které po vstupní častí soutěže bylo možné pasovat pro Brno do rolí favoritů na hodně vysoké pozice. Ale v místě, kde tento předpoklad měli potvrdit se tak nestalo.
Budu konkrétní a použiji jeden z příkladů z mnoha. Například u přípravy jablka vařeného ve víně nebo v nálevu jsme očekávali postup vedoucí k vytříbenosti chuti za použití optima koření v návaznosti na dobu varu. Takovýto produkt tímto způsobem upravovaný, musí chutí nasáknout bez toho, že by došlo k jeho rozvaření a musí být trochu tvrdší na skus.
I v této oblasti zpracování jsme předpokládali, že dojde oproti regionálním kolům k výkonnostnímu postupu.
Jsem si dobře vědoma, že měnit komplexní talířovou tvorbu je náročný proces, ale v tomto bodě jsme očekávali určitý posun vpřed. Bohužel nedošlo, či až někdy byl opak pravdou.

Průběžné výsledky soutěže cukrář - středa

Zlatá medaile

Mrkvičková Barbora - SPV InterContinental Praha
Kubica Vojtěch -SŠ spol. stravování Ostrava-Hrabůvka
Horňáková Hana - SHŠ Bokaschool Most
Heřmánková Pavlína - SOŠ a SOU Děčín


Stříbrná medaile
Skřičková Marie - SŠ hotel. a gastronomie Frenštát p.R.
Tykalová Jiřina - SŠ potrav a zeměděl. Klatovy
Chvalová Pavla - OAHŠ Turnov


Bronzová medaile

Jirsová Kateřina - SOU a SOŠ Nové Město nad Metují
Götz Jan - Škola hotel. gastronomie HI Praha - Dejvice
Kondášová Jana - ISŠ Karviná
Reznerová Petra - SOŠ a SOU potravinářská a služeb Brno
Odziomek Tomáš - SOU a HŠ SČMSD Šilhéřovice
Šenkeříková Iveta - SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín

Reportáž z Gastro Junior - NOWACO CUP obor kuchař, čísník se nachází zde



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.