Cukrář.cz

Reklama



POÉZIA V GASTRONOMII 7. ročník

Bratislavský Danubius s gastrosoutěžním programem představuje slovenskou vrcholovou přehlídku soutěžní kuchařské a cukrářské tvorby v seniorské i juniorské kategorii vyznačující se statusem národní přehlídky. Podtextem gastronomické show byla příprava slovenského kulinářského výběru  pro podzimní světový pohár v Lucemburku, kde se představí kulinářská špička Evropy i ostatního světa.
Letošní "Danubius", alias latinský název pro evropský veletok Dunaj obsadil v soutěžní pozici i CULINERY NESTLÉ TEAM v zastoupení Věry Kocincové na cukrářském postu a Tomáše Hamráka v kuchařské soutěži, kteří tak poopravili název národní přehlídky o větný doplněk... "s mezinárodní účastí".
Přítomnost CNT měla dvojí poslání, kdy prvým důvodem byla sponzorská účast divize Nestlé Foodservices a zároveň poslední tréninkové soustředění CULINERY NESTLÉ TEAMu před únorovou soutěží ve Stuttgartu, kam reprezentanti CNT odjedou v komornějším obsazení.
O organizační a pořadatelskou režii se postaraly svornou rukou organizace Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a Nestlé FoodServices se sponzorským přispěním firem Danubius GASTRO, Slovrest, tescoma. a NOWACO.



Letošní "Poézia v gastronómii", dospěla již do své 7. ročníkové pozice  a připravila kuchařskou a cukrářskou soutěž v seniorském a juniorském věkovém rozlišení, včetně zvláštní kategorie.

SOUTĚŽNÍ ZADÁNÍ

SENIOŘI 
 
kuchaři

  • jedna slavnostní mísa pro osm osob, dva druhy omáčky v omáčníku, ukázkový talíř
  • dvouporcová restaurační mísa, dva druhy omáčky v omáčníku, ukázkový talíř

cukráři

  • tři druhy restauračních moučníků podávaných na talířích
  • 5 druhů rautových zákusků na míse pro 4 osoby

JUNIOŘI

kuchaři

  • jedna slavnostní mísa pro osm osob, dva druhy omáčky v omáčníku, ukázkový talíř

cukráři

  • jedna mísa s dezerty, 4 druhy pro pět osob s volným výběrem tématu (např. svatba, narozeniny apod.) s dekorací


ZVLÁŠTNÍ KATEGORIE

Kuchařská a cukrářská artistika - vykrajování ze zeleniny, ovoce, tuku, čokolády, marcipánu atd.

Mládí - pokračování našich tužeb, naděje budoucna

V kategorii cukrář - junior byla udělena jediná medaile, která tak i automaticky jejího držitele povýšila na absolutního juniorského vítěze v příslušném oboru. Stala se jím Miroslava Riečanová ze Združené Strednej školy služieb ze Zvolena (foto nezajištěno z důvodu  nepřítomnosti absolutní vítězky při slavnostním ceremoniálu)

V kategorie kuchař - junior byly uděleny tři zlaté medaile, z nichž ta, která ozdobila hruď Lukáše Vallo, studenta Združení hotelové akademie Mikovíniho, Bratislava, vyučeného kuchaře s nástavbovým studiem, byla povýšena na hodnotu absolutního vítěze.
U Lukáše zřejmě současné mrazivé klima, drtící svými mínusovými grády  naše vědomí, asociovalo k úniku do vlídnějšího ročního období a ducha tvorby posunul do jarního rozpuku květin a navození hřejivé představy barevného jara. Odborná porota jeho námět i tvorbu ocenila jako nejlepší v kategorie mladých kuchařských tvůrců.



Lukáš Vallo vytvářel vítězné juniorské dílo na podkladě soutěžního zadání

"Slavnostní mísa pro 8 osob":
- Kuřecí terinka s mrkvovou slzou v kabátku z lanových semen
- Roládka z panenského vepřového masa s brusinkovo-pistáciovou plnkou v bylinovém šatě
- Slza z jeleního hřbetu a v kuřecích prsách a koření

Přílohy:
- Mrkvovo-špenátový nákyp
- Pošírovaná zelenina a brambůrky
- Cukinka s plamenem máslového těsta

Omáčky
- Bylinková
- Brusinková

Zvláštní kategorie pro zvláštní dívky

Kategorie pod názvem zvláštní, je blýskavým šperkem na každé soutěžní róbě. Interpreta nesvazuje klišé zadání a svůj náhled na svět může ztvárnit do podob uměleckých různotvarů jejichž podobou emociuje divákovu duši.
Zvláštní kategorie je líhní prostorových prototypů, které svojí vizáží přetváří řemeslnou rutinu v umělecký útvar.
V juniorské kategorii ZV si palmu vítězství odnáší zřejmě slovenská juniorská jednička Karin Borseníková, která na sebe již výrazně upozornila na loňské Zlaté čiapke NESTLÉ v Nitře, a naděje perspektivy v ní spatřované se  prostřednictvím její  letošní tvorby v Bratislavě ukázaly jako oprávněné.
Karinin dívčí půvab a pocity jejího smyslného nitra se staly spolupodílníky avantgardního tématu s názvem "Čokoládová harmónia", tvořená citem její ženské výjimečnosti, se přenesla do Karininy snahy vyvíjet svou tvorbu do maxima možného.
Soutěžní výrobek je zhotoven z bílé mléčné a tmavé čokolády. Dekorativní ozdobu okrášlila zlatá a stříbrná barva určená pro dekorační účely.

 

Seniorské kategorii ZV vládla absolutním žezlem Věra Kocincová z CULINERY NESTLÉ TEAMu (viz. následný článek).


Rozbití danubijského banku seniorskými členy CNT

Kulička seniorské cukrářské i kuchařské rulety si přesně našla prostorovou přihrádku znamenající rozbití banku danubijského gastronomického kasina a reprezentanti CULINERY NESTLÉ TEAMu trhali sladké hrozno až z nejvyššího výhonku kulinářské révy. Řekněme na rovinu, že to zas až takové překvapení nebylo, neboť CNT již od dob svého zrodu má soukolí své soutěžní činnosti drženo neustále ve vysokých obrátkách, jejichž úroveň udržuje roztočený setrvačník zahraničních soutěží, ze kterých přiváží medailovou žeň úspěchů s výstupem na bronzový Olymp.
Tým je navíc podrobován pravidelné cepovací kůře v metodické i praktické přípravě a ve smyslu suvorovského hesla: "Více potu na cvičišti, méně krve na bojišti", své olympijské a pohárové bitvy směňuje v neustále vzrůstající tvůrčí úroveň, kterou v bratislavské "Poézii v gastronómii" pečetil dvěmi zlatými medailemi  s navýšením přidané hodnoty absolutních vítězů.

V cukrářské kategorii
zvolila Věra Kocincová v zadání restauračních dezertů následující sadu výrobků:
- Košíček plněný kaštanovým puré a čestvým ovocem,
- Creme brulee s malinovým jus a malinovou zmrzlinou v karamelové lžíci - Čokoládový komínek se skořicovou korunkou

Minidezerty znázorňoval:
- Měšec s makovým pureé
- Pyramida z marcipánu v karamelové krustě
- Soudek z kardamového těstíčka
- Pistáciový dezert s mini-pralinkou
- Plněná kulička z bílé čokolády plněná jahodovými jelly



Věra si naložila na svá soutěžní bedra i balast úkolu zvláštní kategorie, ve kterém se prezentovala monumentem Malé mořské víly. Tato skulptura prošla několikerým inovačním procesem a splňuje náročné normy technického zpracování i interpretačního výrazu. Podkladový podnět nemusela Věra nikterak složitě hledat, protože při znázorňování ženských předností malé víly stačilo v autorčině případě jednoduše čerpat z vlastních zdrojů při pohledu do zrcadla...

 

Tomáš Hamrák byl v přihlédnutí jeho vývojové perspektivy zařazen pro Danubius do kuchařské kategorie a očekávání do něho vložená splnil beze zbytku, kdy pohled na jeho tvorbu nesoucí všechny atributy moderní světové soutěžní gastronomie byl přehlídkou toho jakými zbraněmi disponuje štičí CULINERY NESTLÉ TEAM.
Tomáš se hladce povznesl v absolutním prvenství nad soutěžní zadání:

8 porcová restaurační mísa
- Hovězí svíčková s perníkovou krustou
- Telecí panenka plněná pekanovými ořechy a kaštany
- Kuřecí galantina s fazolkami zabalená v brusinkovém jelly

- Jogurtová pana-cota s romaneskem
- Batátové muille-fuille
- Listový salát

Omáčky:
- Paprikové chutnej
- Bylinková omáčka

2 porcová restaurační mísa
- Pošírovaný losos s pistáciovou krustou
- Rybí terina s mořskými plody
- Polentové kostky
- Restovaná zelenina

Omáčky:
- Hořčicová pěna
- Houbová omáčka

 

Původní záměr v bratislavské účasti soutěžáků CNT tkvěl ve výpomoci při přípravě a propagaci pokrmů mateřské značky, ale přítomnost soutěžních mistrů v blízkosti soutěžního pódia by se těžko snášela s absencí aktivního projevu a tak došlo k realizaci spojení příjemného s užitečným s finálním efektem absolutního prvenství.
Na práci obou absolutních vítězů v seniorské kategorii lze spatřovat dopad zahraničních poznatků, zejména poslední účasti CULINERY NESTLÉ TEAMu v Basileji, odkud soutěžní zástupci přední světové potravinářské firmy ve V.I.P. společnosti osmi nejlepších týmů světa  se vraceli s dvěma bronzy, a poznatky z vrcholové přehlídky kulinářského umu byly ihned zakomponovány do tvorby pro bratislavský Danubius. Změna oproti Basileji je u smíšeného páru CNT patrná na miniaturalizaci výrobků a zejména barevném provedení, které se na Švýcarském IGEHU ukázalo být nezbytnou příměsí, bez níž se v konečném hodnocení ubíraly body. Speciálním procesem tvorby pokrmů je aspikování, jež se ve své náročnosti ukazuje být úkolem spadajícím do oblasti alchimie. Samotné CNT s tímto tvůrčím finišem se potýká od dob svého vzniku a stále je znát, že ještě kontury obrazu tohoto procesu jsou trochu rozostřeny. Prvá "pobasilejská soutěž" naznačuje, že stojaté vody problému se již daly do pohybu.

Absolutní senioři v juniorském rozmaru

Štefan Kiss, zástupce společnosti NESTLÉ byl na DANUBIU obtěžkán břemenem organizačních povinností ke kterým náležela též i povinnost přípravy ukázkových jídel z  tvůrčí provenience sponzora soutěže. Jednalo se o menší porce jídel pro publikum, vyznačujícími se prvky moderní gastronomie s použitím výrobků NESTLÉ, které též osobně zpracovával i prezident SZKaC pan Janata a zástupci prešovské cukrárny Viktoria.

zleva Š.Kiss, V. Kocincová, F. Janata, T. Hamrák

Prezident Slovenského Zväzu kuchárov a cukrárov František Janata ve své vstupní řeči označil za vítěze letošního Danubia všechny ty, kteří se soutěže zúčastnili bez ohledu na své umístění. Vyzdvihnul význam gastronomie v souvislosti s reprezentací Slovenska při účasti reprezentačních zástupců své vlasti na podzimní kulinářském soutěži v Lucembursku. Prezidentova slova dále směřovala k davu mladých diváků z  gastronomické branže s vyjádřením přesvědčení jejich masové účasti na příštím ročníku "Národnej prehliadky kuchárského a cukrárského umenia".

 

Slovensko vysílá pro podzimní soutěž v Lucembursku své reprezentanty ve složení: Juraj Papay, Valéria Bachledová, Peter Pikovský, František krankota, Marek Gajdoš, Ján Kolesár, Emil Hlubovič

Soutěžní pokrm má splňovat podstatu záměru své tvorby, tj. vzbudit chuťové emoce konzumenta a stravovací úkon co nejvíce přiblížit kulturnímu prožitku. V pohledu na práci absolutních vítězů, či držitelů zlatých medailí bratislavského Danubia lze konstatovat, že této kulinářské vize si byli gastronomičtí aktéři dobře vědomi a v mnohých případech ji taktéž dokázali převést do praktické podoby.

VÝSLEDKY
cukrář junior

 

M. Riečanová
M. Ravajzová
S. Hoppanová
M. Kosáková
J. Lulovičová
M. Baranová
D. Klimčíková
ZSŠP BA
B. Vykoukalová
A. Zemaníková



Z + absolut.
S
B
B
B
B
B
B
B
B
 

 

 

cukrář senior

V. Kocincová CNT
J. Novotný
J. Krušková
I. Ludviková

 

 

 

Z + absolut.
S
S
B

 

kuchař junior

L. Vallo
J. Rigo
M. Mrenica
P. Šmárik
M. Mesík
E. Šeholka
K. Titková
E. Šiška
L. Kováčik
A. Barančová
K. Polcová



Z + absolut.
Z
Z
S
S
S
S
B
B
D
D

 

kuchař senior

Tomáš Hamrák /CZ/
P. Somogyi
L. Sobotová
P. Humaj
M. Adamec
G. Hamková

 

 


Z + absolut.
Z
Z
S
B
D

 

artistika

V. Kocincová /CZ/
J. Novotný
J. Gažo
K. Borseníková
O. Barcíková
G. Kovácsová
P. Snaha
J. Novotný
O. Kovalčík
I. Rašková
R. Lanfer
V. Godoleinová
D. Muráriková
P. Panis
D. Šimkovi
M. Rehák
L. Krajčír

 


Z + absolut.
Z
Z
Z
Z
S
S
B
B
B
B
B
B
D
D
D
D


 





Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.